Väder: Mulet mestadels men frampå dagen lite uppsprickande molntäcke med solglimtar. Måttlig nordvästlig vind som ökade till frisk enligt min bedömning. Eller också kändes det bara så för det var svinkallt. Vad det nu innebär i grader räknat. Högvatten kring ca 20 cm över. 

 

 

 

 

 

 

04-12-03

 

 

Fredag

 

 

Dyster dag

 

 

Idag blev det inte alls så roligt och givande som jag tänkt. Förmodligen hade jag ställt för stora förhoppningar på den. Det kan lätt bli så efter en massa dagar utan fiske och så blir man äntligen ledig från jobbet och kör iväg. De yttre förutsättningarna var inte heller urusla även om de kunde ha varit bättre. 
Ett visst högvatten råder och lär göra det en tid framåt i hela Östersjön. Det är alltså inte så att det mesta vattnet befinner sig här och de har lågvatten uppe i Bottenviken. Det verkar vara lika fullt överallt nämligen. Det betyder att det måste till ihållande ostliga vindar för att det kan bli normalt eller lågvatten igen. Eller en längre tids vindstilla eller svaga vindar så att överskottet av vatten rinner ut av sig själv. Ingetdera alternativ känns vidare troligt inom en rimlig tid så det var bara att rätta sig efter verkligheten och se ut en lämplig sträcka med lä. 
Körde dit och vadade ut. 
Det var då som en väldigt tråkig händelse inträffade. 
Det har att göra med diskussionen om vad som egentligen orsakar gäddans minskade förekomst längs Ostkusten. Många djurarter har pekats ut som den skyldige men idag fick jag starka indicier på vilket sorts varelse det är. 
En som hittills klarat sig helt och hållet från att bli direkt utpekad i forskarrapporter. Ändå är det en särskilt rovgirigt djurart som med den digra brottslista den har på sitt samvete vad gäller att utrota andra djurarter borde blivit utpekad först att alla. 
Är forskarna mutade? Var det för enkelt? Eller tvärtom; var det lättare att hoppa på skarvar och spigg för de kan inte försvara sig? Tycker sig forskarna rå på ett aldrig så stort gäng med ilskna skarpsillar skulle de råka möta dem en kväll i en mörk gränd?

Vad ser vi på bilden?
Jo, min fluga fastnade i ett nät i ytan och med nöd och näppe lyckades jag vada ut till det och ta loss den. 
När jag sedan lyfte blicken såg precis fullt med små flöten och det var bara att bege sig därifrån. En förmodligen "fritidsfiskare" hade lagt många nät i den här grunda viken som kanske blir lekvik till våren, jag vet inte. Jag hör även av andra flugfiskare vilket omfattande nätfiske efter lekande gädda som bedrivs. 
Kan det ha betydelse för att gäddan minskar?
Är påven katolik?
-Nej, skulle säkert en försvarsadvokat bedyra, åtminstone i den första frågeställningen, det har människan alltid gjort och det har beståndet tålt och förresten är det väl vårfiskeförbud efter 

gädda i Kalmarsund? Nå, att människan ligger bakom totalt sett är det nog egentligen ingen som betvivlar. Likaså är det väl ingen som är så naiv att man tror att bara för att man förbjuder en sak upphör den?
Inte när det finns pengar att tjäna. Och en ordningsmakt med ytterst knappa resurser som inte hinner med vad även folk i allmänhet skulle beteckna som betydligt viktigare saker än att några tjuvfiskar med nät. Och förresten, en gädda som tas om hösten kan inte leka på våren. Inte om den tas på sommaren heller, kom jag att tänka på. 
I och med den deprimerande och frustrerande känslan förtog det en hel del fiskeglädje för mig. I synnerhet som jag fastnade en gång till i ett annat nät som jag inte upptäckte några flöten till och fick dra av tafsen. 
Gick över udden till andra sidan, bara för att upptäcka att där drev det omkring stora sjok av bandgräs och lossliten tång som hela tiden fastnade på kroken. Inte kul. Och vinden ökade och låg rätt på. Inte bra.
Inte ens en fyrakilosgädda kunde uppväga de negativa faktorerna och känslorna. 
Nej, vad den här planeten skulle behöva är ett rejält kärnvapenskrig, några omfattade AIDS-liknande epidemier till, ett par storskaliga härdsmältor samt förbud för dokusåpor så kanske ordnade det upp sig efter några sekler. Då skall vi se att det blir ett alldeles utmärkt gäddflugfiske längs hela Sveriges ostkust.

"Solnedgång för mänskligheten" skall jag kalla den här bilden och riktigt gotta mig i elände och domedagsstämning. 
Inte ens en enda bra bild på en gädda fick jag. 
Körde ganska långt in i en djup vik och tänkte att där gör det inte så mycket att det blåser. Viken är djup i betydelsen skär djupt in och inte djup i meter räknat. I alla fall inte där jag befann mig. Och plockade några mindre gäddor där som högg hårt och var förhållandevis pigga. Men så gradvis märkte jag av den iskalla nordvästan mer och mer. Jag kanske inte började frysa men kände mig kall; det är en viss skillnad. När jag fiskat färdigt den sträckan blev det lite tid över men kände inte för att åka till ett tredje ställe utan körde hem.


Datum Art Vikt Bete Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2004-12-03 Gädda 4 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Mulet, frisk västan 10:30 Nej
2004-12-03 Gädda 3 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Mulet, frisk västan 12:30 Nej
2004-12-03 Gädda 2 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Mulet, frisk västan 13:00 Nej
2004-12-03 Gädda 2 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Mulet, frisk västan 13:15 Nej
2004-12-03 Gädda 2 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Mulet, frisk västan 13:30 Nej
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions