Väder: Klart väder på morgonen. Redan tidigt frisk sydvästlig vind. Ökande molnighet och även vinden ökade ytterligare. Måste ha varit kuling. Lågvatten. Ett och annat regnstänk kändes då och då. Ändå ganska milt för årstiden.

 

 

 

 

 

 

04-10-22

 

Fredag

 

Semesterfiske

eller

 

Minnesproblem

 

 

Att man inte skall ta till synes självklara samband för givna fick jag bevis på förra gången. Jag visste att Skåningarna från Lund skulle komma till Blekinge och fiska den helgen. Jag såg ett antal skåningar som fiskade. Trodde då att det var just de nämnda Skåningarna från Lund. Skrev det. Var fel.
I själva verket var det några helt andra skåningar. 
Så, nu är det utrett och klart.

Nämnde också att jag provade videofunktionen den gången samt att det blev en himla stor fil av det. Fick ett mail från en som ändå tyckte att jag kunde lägga ut den här på sidan. Det var väl ingenting att ladda ner med bredband, menade han. 
Nähä, kanske det. Men jag har inte bredband och det skulle nog ta en timme att ladda upp den på min server för mig. Samt att det snart skulle spränga det utrymme jag betalar för på mitt webhotell om jag fortsatte att göra på det sättet.
Men som ett långtidsprojekt kanske man kunde tänka sig att samla ihop olika videosnuttar och sätta ihop dem till en homemovie som man kunde plåga folk med...?
En riktig lågbudgetproduktion i alla avseenden skulle det i så fall bli. Jag vet till exempel inte vem som skulle spela huvudrollen. Harrison Ford? Brad Pitt? 
Nej, knappast med de resurser jag har till förfogande. Det är till och med tveksamt om jag skulle ha råd att ta hela projektet till Nya Zeeland och filma där som har blivit så populärt nu. Ta bara alla jättetankarna med gäddor jag skulle bli tvungen att frakta dit för där finns det inga vad jag vet. 
Möjligtvis om man kan få EU-bidrag till det. Nä, vi lämnar det ämnet för tillfället.

Som den första rubriken utsäger har jag semester nu och ett par, tre veckor framåt. Jag skall i alla fall passa på att ta det första steget som filmproducent, nämligen lära mig lite om olika format och se om jag har några redigeringsprogram. 
Och visst, lite mer fiske kommer det förstås att bli. 

Ännu en utmaning har jag antagit vad gäller mig själv. Nämligen att försöka komma till rätta med ett av mina grundfel. 
Ja, nu håller vi oss till fiske, tack!
Det är att jag så sällan söker mig till nya vatten. Ständigt går jag mina invanda rundor och är rädd att pröva något nytt. 
Därför tänkte jag passa på nu när jag har lite mer tid till förfogande att vid varje fisketur försöka hitta minst en ny fiskesträcka. Det kan gälla ett nytt område på ett gammalt ställe eller något helt nytt.
Började redan idag så smått faktiskt.

Tills alldeles nyligen tänkte jag att jag återigen kunde släppa allt hemlighetsmakeri och verkligen säga var jag håller till någonstans. Jag hade nämligen fått för mig att det här med gäddflugfiske hade avmattats. Ett tag för ett par år sedan däremot såg jag precis fullt med folk längs stränderna, tyckte jag. Men det sista året har det varit ganska tomt och jag har fått larva omkring för mig själv. 
En övergående fluga, tänkte jag då, som äntligen mattats av. Men nu i år har jag genom mail och på andra sätt förstått att intresset fortfarande är ganska stort. Fast ändå pratar vi om en starkt nischad företeelse. Fortfarande anser nog folk i gemen att naturen betraktas och upplevs bäst på en TV-skärm.

Jag har väl helt enkelt haft tur som sluppit den värsta trängseln. Därför anser jag mig även i fortsättningen tvungen att vara lite diskret när jag pratar om mina fiskeställen. Och skulle någon tro sig känna igen någon udde, sund eller vik så kan vederbörande vara övertygad om att jag lagt ut ett riktigt fett, falskt spår. Sån är jag!
Men i alla fall hittade jag ett nytt ställe idag som jag kan fiska på imorgon. Det vill säga att jag undersökte en vik som jag tidigare bara ointresserat gått förbi. En vik som jag trott vara så dyig och jolmig att det inte gick att vada där. Men nu upptäckte jag att den kan vara alldeles utmärkt lite senare i vinter. Än växer det mycket sjögräs där och idag var det lågvatten. Men jag lade till viken i mitt fiskeminne för att kunna plocka fram den kanske i december eller januari. 
Det blåste som rena attan idag. Befann mig på en udde någonstans i Blekinge där det knappt ens gick att fiska i lä. Fick verkligen se till att inte vända på huvudet för mycket för då flärpade solglasögonen upp och sydvästens bakre brätte likaså. Men några gäddor fick jag ändå i det grumliga vattnet. Bland annat den på bilden här ovan.
Tänkte sätta rubriken "Konspirationsteori" för idag. Jag menar, nu har väl ändå Makterna, eller vilka det nu är, gått för långt! Bara för att jag satt gränsen fem kilo för mitt lätta spö behöver de väl inte jäklas med mig på det här utstuderade viset! 
De som följt mina fiskeöden och fiskeäventyr här på min hemsida sedan i somras vet vad jag talar om. Var och varannan gång har jag fått en gädda strax under fem kilo. Men idag; två stycken!
Hur gör de? Och vilka är det?
Påven? Gud? Bush eller Al Quaida? Nu kan jag nog inga mer Makter.
Men jag ger inte upp för så lite. Envist svingar jag mitt klass femspö till det bittra slutet. Någon dag måste det lossna. 
Men vad gör jag då, kan man undra. Den lyckliga dagen när jag äntligen med gott samvete kan hävda här, med tydliga bevis att målet är nått. Kommer jag att växla tillbaka till det tunga spöet eller kommer jag att sätta upp målet till sex kilo? En säkert jätteviktig fråga för hela Sverige att grubbla över men som får anstå så länge.
Hm... Kom just på en sak när vi pratar om viktiga frågor för Sverige. När det gäller mitt filmprojekt. Självklart skall jag göra en dokusåpa av det!
Jag utlyser förstås "Gäddflugfiskaren", en dokusåpa i 37 delar. Av 489 000 anmälare plockar jag ut tio deltagare, hälften killar och hälften tjejer som...
-Där stupade konceptet direkt! Du hittar inte ens fem tjejer överhuvudtaget i detta landet som är intresserade av gäddflugfiske!
-Nä, men av dokusåpor.
-Javsst ja...
Tävlingsmomenten är ju givna; vem binder flest vita gäddsaror på en halvtimme; rafflande närbilder på flinka fingrar och gråt och stön när de sticker sig på den vassa kroken.
Min variant på Robinsonplankan blir att deltagarna med en ¤#%&& Gäddfestivlaplank fastspänd på ryggen försöker bana sig väg runt Hasslös sydsida i den manshöga strandvegetationen. Garanterat svettigt!
Roliga intriger när deltagarna i hemlighet sticker hål på konkurrenternas vadarbyxor. 
Självklart skall de också leva på sin fångst. Extra svårt blir det eftersom de måste sätta tillbaka sina fångade gäddor. 
Varje vecka utses en ny Lord of the Pikes som får bestämma lite. I kunskapstestet Gäddfrågan skall deltagarna besvara frågor, liknande dessa: "Vad vägde den största gäddan jag fick 01-04-02?", "Vad är mitt favoritsmörgåspålägg?" 
Ibland kan jag vara snäll och göra mulitple choicefrågor.  Som till exempel; "Vilket fiskesätt tycker jag sämst om? 1. Långrev. X. Harpun. 2. Trollingfiske."
Hm... Den var knivig...

Ja, möjligheterna är enorma. 
-Vad blir förstapriset?
-Att fiska ihop med mig en vecka förstås.
-Och andrapriset då?
-Det, hr Internetombudsman, blir att fiska ihop med mig i två veckor...

Usch, så det flippar ut hela tiden; stoppa mig någon! Tillbaka nu till dagens fiske:

Bilden här till höger var avsedd att illustrera en mycket viktig princip. Nämligen att nu börjar den tiden på hösten infinna sig att gäddan inte vill stå på lovartsidan längre. Det lär gälla främst under sommarmånaderna. Men ju kallare det blir i vattnet, desto mer lä vill gäddorna ha. 
Det tycker jag mig ha funnit i alla fall. Det syns kanske inte så tydligt men längre ut på fjärden blåser det ordentligt och jag har ställt mig i position av lä av udden och till höger om mig öppnar sig en ganska grund, vassomsluten vik. 
Alla mina fiskeinstinkter skrek ut att här var det hett! 
Hade väl knappt repat ut lite lina och lagt ut gäddsaran några meter ut förrän den första gäddan försökte bita i den. 
Och så fortsatte det under ett par roliga timmar. 
Då kunde jag lika gärna ta med bilden av det böjda spöet, tänkte jag för där jag stod, funderade jag just på att ta en naturbild av udden. Det är en trekilosgädda som stretar i andra änden. 
Nio gäddor landade jag där ungefär så fort jag hann kasta och drilla dem. och ännu fler fanns det för alla lyckades inte fästa sig. 

På bilden ses också den ljusgula Orvislinan. Förhoppningsvis för sista gången. Det är nämligen den som lider av minnesproblemen som omtalas i rubriken. Jag skulle vara glad om jag ens hade hälften av den linans minneskapacitet och det skulle även min dator! Men när det gäller fluglinor gäller ju det omvända förhållandet att ju sämre minne desto bättre. 
Min misstanke är att linan var ordentligt gammal redan när jag köpte den när-det-nu-var (i våras?) hos Fiskeshopen i Karlshamn. Det var nämligen en rea-lina och förpackningen såg väldigt gammal och sliten ut. Så går det när man är snål.
Jag har nu beställt en ny lina och vi får se om jag kan visa upp en annan linfärg redan till något av de nästföljande fiskedagboksbladen. Det är också en DT-lina för det fungerar väldigt bra, tycker jag. 

Gäddan på den här bilden är en av flera trekilosgäddor jag fick idag. Visst är det kul att då och då råka ut för sådant huggraseri och kunna använda önskeuttrycket "napp på varje kast" med en viss sanning. Dessutom var det länge sedan jag kunde bokföra femton gäddor i tabellen. 
Det kan mycket väl dröja lika länge till innan det blir dags för nästa gång. Men det gör inte så mycket för det blir inte tre gånger roligare än de gånger jag bara får fem. Eller tre kanske.
Det står ju inget matematiskt relationsförhållande mellan antal landade fiskar och hur kul man har haft det en dag. Även om det naturligtvis kan finnas ett visst samband men även andra faktorer måste tas med i den formeln. 
Innebär den här fångsten att allt tal om att gäddornas antal minskar katastrofalt här i Karlskrona Skärgård (försåvitt det var där jag var förstås) är fel och illvilligt förtal?
Nej, inte nödvändigtvis. För det jag upplevde idag var en anrikning. Det vill säga att gäddor från förmodligen stora ytor samlat sig till ett litet område. Man ser det ibland hända. Ändrar sig vinden till imorgon och jag kom dit, skulle jag förmodligen inte få ett napp. 
Ja, eller kanske bara ett eller två som man normalt sett brukar få här.

På tal om att inte avslöja sina fiskeplatser; i veckan fick jag ett glatt mail från en dansk som varit här i Blekinge och gäddflugfiskat. Och fått en kaempestor gädda! 121 cm lång var den. På bilden såg den ut att väga omkring 15 kg, cirka. Det hade verkligen varit någonting att få på de lätta grejorna.

Likaså att ta en fin bild på den. Idag tog jag gäddbilderna ovan vattnet. Eftersom jag inte hade så långt till en fin gräsbädd att lägga den sista 4,5 kilosgäddan på, gjorde jag mig besväret att ta den dit. Men gäddor är ena besvärliga fotomodeller. Så fort man lägger ner dem på landbacken börjar de sprattla något makalöst. 
Och alltid vet de var havet är. De sätter genast igång och sprattlar sig tillbaka till vattnet. Det har jag sett så många gånger att jag tror att det är medvetet gjort. Även om de nästan alltid har lite nerförsbacke tillbaka till  det våta. 
Det är lurigt med bilder. Jag tror jag skulle kunna komma undan med att säga att den här vägde 5,7 utan att någon skulle misstänka något. 
Men ärlig som jag är vad gäller sådant väntar jag tills nästa gång jag åker ut. Då tror jag att det är dags. Åtminstone om det utomordentligt fina fiskevädret håller i sig. Bara för att jag lite semester nu betyder inte det att jag är ute och fiskar varje dag. Inte ens var annan. Men var tredje kanske. Det beror också på vädret. Så om inget annat inträffar kör jag ut på måndag nästa gång. Och då blir det ett helt nytt ställe för mig. Kan bli mycket spännande. Eller rent fiasko; det är väl det som är lite av tjusningen med att fiska. 

 

 


 
Datum Art Plats Vikt Bete Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2004-10-22 Gädda Ställe ett 2 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Sol, hård SV 09:00 Nej AFTM #5
2004-10-22 Gädda Ställe två 2 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Mulet, hård SV 10:30 Nej AFTM #5
2004-10-22 Gädda Ställe två 2,5 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Mulet, hård SV 10:45 Nej AFTM #5
2004-10-22 Gädda Ställe två 3 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Mulet, hård SV 11:00 Nej AFTM #5
2004-10-22 Gädda Ställe två 4,5 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Mulet, hård SV 11:30 Nej AFTM #5
2004-10-22 Gädda Ställe tre 2 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Mulet, hård SV 12:45 Nej AFTM #5
2004-10-22 Gädda Ställe tre 2,5 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Mulet, hård SV 13:30 Nej AFTM #5
2004-10-22 Gädda Ställe tre 3 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Mulet, hård SV 13:45 Nej AFTM #5
2004-10-22 Gädda Ställe tre 2 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Mulet, hård SV 14:00 Nej AFTM #5
2004-10-22 Gädda Ställe tre 3 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Mulet, hård SV 14:15 Nej AFTM #5
2004-10-22 Gädda Ställe tre 2 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Mulet, hård SV 14:30 Nej AFTM #5
2004-10-22 Gädda Ställe tre 3 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Mulet, hård SV 14:45 Nej AFTM #5
2004-10-22 Gädda Ställe tre 2 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Mulet, hård SV 15:00 Nej AFTM #5
2004-10-22 Gädda Ställe tre 4,5 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Mulet, hård SV 15:15 Nej AFTM #5
2004-10-22 Gädda Ställe tre 2 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Mulet, hård SV 15:30 Nej AFTM #5

 

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions