Väder: Regnskurar och friska vindar redan på morgonen. Regnet upphörde och det blev mer och mer växlande molnighet. Vinden var byig och västlig. Kanske 20 cm högvatten.

 

 

 

 

 

 

04-09-28

 

 

Tisdag

 

 

Stor omsättning på flugorna idag

 

 

 

Eller någonting om usel bildkvalité skulle ha passat lika bra som rubrik. För att det överhuvud skulle bli något bildreportage idag var jag tvungen att hyra in en bild från ett annat fisketillfälle. Ändå att jag trodde att jag tagit en av alla tiders allra bästa fiskebild någonsin. Det var när jag hade dagens största gädda på - som jag fick upp, vill säga - den hoppade upp i luften, jag hade kameran beredd med lite zoom på till och med och tryckte på knappen.

Men så här dålig blev bilden.

Ändå att jag knäppte precis när den var på väg upp, blev det för sent. Kan inte säga vems fel det var, mitt eller kamerans. Förmodligen mitt som inte hade rätt inställning. 
I andanom såg jag bilden framför mig; rullen i bakgrunden och hela den megapixelstora gäddan i centrum helt uppe i luften i en sky av vitt stänk, allt i perfekta färger! 
Lätt skulle den kunna bli omslagsbild för hela tidningen också. 
Platt fall skulle man kunna säga att det blev istället. 
Det verkar vara helt omöjligt att spränga femkilosvallen med lätt utrustning för mig. Jag vet att jag hade åtminstone en chans idag. Istället var det gäddan som sprängde tafsen. Två andra gjorde samma sak. 
De gjorde det på det förargliga sättet att vara så stora i käften att de slukade flugan så djupt att de kom åt att skära av nylontafsen med tänderna. 

Det lite märkliga med det är att det hände hela tre gånger idag när det kan gå månader mellan en sådan incident. 

Det är ganska svårt att helt gardera sig emot det också. Man kan inte ha hur lång wiretafs som helst heller men från och med nu skall jag förlänga dem lite i alla fall. Samt ha grövre nylontafs också. Sedan är det ju så också att efter att man har landat en eller flera gäddor antar wiren gärna formen av en spiral och blir därmed ännu mer folkortad.
Exakt var jag befann mig idag har ingen betydelse för någon utom för mig och gäddorna. Här pratar vi nämligen bara om principer och fiske i största allmänhet. Fast det är klart, jag har funderat flera gånger om mitt sätt att fiska är applicerbart på andra ställen i Sverige. Faktum är att jag åtminstone i modern tid uteslutande flugfiskat efter gädda i Blekinge. Nu räknar jag generöst med att Blekinges äkta västgräns går ungefär vid Åhus. 
Likaså åt andra hållet, upp mot Kalmar Sund och Öland ser det ganska lika ut vid kusten som i Östra Blekinge. Men man kör inte tio mil bara för att fiska gädda, eller...?
Det brukar i alla fall inte jag göra. Inte i ens ärende åtminstone. Oftast är det heller inte att bara köra fram till närmsta strand och vada ut. För mig brukar det ta ett par, tre gånger innan man lärt känna vad man brukar kalla ett ställe. Helst skall det både vara lite olika väder, vattenstånd och årstider också innan man helt kan ställa diagnosen om det är ett bra eller dåligt ställe. 
Ta det ställe jag var på idag. Först hade jag befiskat anslutande områden där det kan vara så där lite halvbra. 
Hm... Här känner jag att jag håller på att bli otydlig... Ta Hasslö till exempel. En ganska stor ö här i närheten. 
-Var var du idag och fick så mycket fisk?
-På Hasslö.
-Aha.
Så kan man svara utan att ljuga och ändå inte ha avslöjat någonting. För så är det naturligtvis att på, eller snarare bredvid Hasslö finns det alldeles fullt med olika ställen som är olika bra. 
Men åter till idag; vadade omkring och fiskade under ett par timmar utan att känna något i fiskväg. Områden som mycket väl kunde hålla några gäddor för så exakt kan man naturligtvis inte veta var de går just idag. Men så har man ställen där man skulle bli ordentligt, både förvånad och besviken om man inte skulle få napp. 
Kom dit, såg och segrade, kan man säga. Fyra av dagens fem gäddor fick jag där under någon timmes utomordentligt trevligt fiskande. Samt att jag miste tre gäddor med tillhörande vita gäddsaror. 
Och minst en av dem var över fem kilo. 

Här fuskar jag till det och tar med en gäddbild från ett annat tillfälle. Men den är hittills opublicerad och hade det varit lugnt och solsken idag som för ett par veckor sedan när jag tog bilden på den här fyrakilosgäddan så kunde den lika gärna ha blivit tagen idag.

Fick upp fyra, miste tre flugor och hade dessutom ett par, tre gäddor på som släppte på normalt sätt eller bara virvlade efter flugan under loppet av cirka en och halv timme. Det kan man kalla ett bra ställe.

Hm... Fick i brevlådan en liten skrift från något som heter Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund. En sammanslutning som nog inte så många utanför den närmaste kretsen känner till eller har hört talats om. Mest verkar den ägna sig åt omorganiseringar och inre stridigheter och syns väldigt lite utåt. Såsom mångårig medlem i en fiskeklubb ansluten till Riksförbundet var det i alla fall det man mest hörde om och aldrig vad den egentligen uträttade i det så kallade Sportfiskets tjänst.
Jo, väldigt mycket tävlingsfiske och trolling verkar det vara. 
I alla fall så fanns det med en hr Curt Johansson som gästkrönikör som anser att det jag regelmässigt gör är suspekt, småfjolligt och till obotligt skada för sportfisket i Sverige. Nämligen att jag sätter tillbaka de fångade gäddorna. Han vill nämligen att man skall slå ihjäl dem. Likaså 

tror han att ett så löjligt förfarande som c & r riskerar att reta upp Djurrättsaktivisterna. Och om jag inbillade mig att det hade det minsta med fiskevård att göra misstog jag mig å det grövsta. Och till skillnad från dem som måste slå ihjäl fisken efteråt för att räknas som en äkta sportfiskare är jag bara ute för att tillfredsställa mina lustar och bryr mig inte det minsta om att fisken måhända kan skadas. Nej, ett sådant konstlat förfarande skadar bara Sportfiskets höga anseende hos allmänheten. Att anse att till exempel en öring är alltför värdefull för att bara fångas en gång är förödande för hr Johanssons fiskeetik. 
Och varför använder jag inte hullinglös krok? Va? Va?
Idag som var en hygglig, inte alltför märkvärdig dag i fångsthänseende, skulle jag alltså för att hr Johansson skulle bli nöjd tvingas döda och ta hem mina fem gäddor och vad skulle jag göra med dem? Äta upp dem? Ge till katten? Sälja dem?
Faktum är att det ändå blev hela 14 kg av dem sammanlagt nämligen.
Eller slutat fiska när jag tagit den första, vadat iland och kört hem?  
Nej, skam till sägandes tycker jag att det då är en bättre lösning att lossa dem och släppa tillbaka dem. Jag kan också lugna både hr Johansson och eventuella Djurrättsaktivister att jag nog kan garantera att samtliga fem kommer att överleva kontakten med min pyttekrok, metkrok Kamasan #6. 
Faktiskt även de tre som gick med flugan i mun. Och jag antar att sådana misstag även kan hända om jag hade för avsikt att döda dem. 
Nu tror jag i och för sig att hr Johansson mest fiskar lax och öring men i hans artikel vänder han sig mot catch & releasebegreppet som sådant.
När man debatterar en artikel bör ju egentligen originalet finnas med och inte enbart min, kanske förvrängda version av det han påstått. Kanske jag kan kopiera den och lägga den här vid ett annat tillfälle.
Man skall ta av räntan och inte av kapitalet, hävdade han ett par gånger. Men, kan man fråga sig vad är ränta och vad är kapital i fiskhänseende?
Vad gäller gäddor bör det i alla fall röra sig om de stora gäddorna. För ju större de är desto mer rom lägger de. Och åtminstone i teorin ger de upphov till fler yngel. Alltså skall man döda och ta hem smågäddorna och låta de stora vara. Gäller det även för lax? 
Nå, nu över till något annat. Nämligen den stundande Gäddfestivalen som får klara sig utan min medverkan i år. Jag orkar helt enkelt inte med den jäkt och stress som den medför. Har heller inte tid att lägga bägge helgdagarna på den i år. Men det är i och för sig inte omöjligt att jag kör ut och fiskar endera av de två dagarna, helt utom tävlan. 


 

Datum

Art

Vikt

Bete

Vadande

Flugspö

Fluglina

Väder

Tid

Död

Anmärkning

2004-09-28

Gädda

2,5

Vit Gäddsara

Ja

Ja

Flytlina

Mulet, m-f Västanvind

09:30

Nej

AFTM #5

2004-09-28

Gädda

4

Vit Gäddsara

Ja

Ja

Flytlina

Mulet, m-f Västanvind

09:45

Nej

AFTM #5

2004-09-28

Gädda

3

Vit Gäddsara

Ja

Ja

Flytlina

Mulet, m-f Västanvind

10:00

Nej

AFTM #5

2004-09-28

Gädda

2,5

Vit Gäddsara

Ja

Ja

Flytlina

Mulet, m-f Västanvind

10:15

Nej

AFTM #5

2004-09-28

Gädda

2,5

Vit Gäddsara

Ja

Ja

Flytlina

Mulet, m-f Västanvind

12:00

Nej

AFTM #5

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions