Väder: Regn, regn, regn... Frisk till hård ost-nordostlig vind.

 

 

 

 

 

 

04-07-21

 

 

Onsdag

 

 

 

Bonusdag

 

 

Finns det något värre och mer tröttsamt än den där typen som hela tiden anser att vädret rättar sig efter just hans vanor och ledigheter? Som hela tiden tror att vädret speciellt är ute för att drabba honom på allra värsta sätt. Som alltid, ständigt har motvind när han cyklar. Precis som om just han är så viktig att alla naturkrafterna gaddat sig samman just för att göra hans liv så surt som möjligt. Patetiskt!
Ja, för enkelhetens skull blir det en "han" för jag tror att 99 % av de som läser den här sidan tillhör det otäcka könet. Själv tror jag dock det jämnar ut sig i det långa loppet, det här med passande och opassande väder.
Men jag kan ändå inte låta bli att påpeka att efter fyra veckors semester där det regnade och/eller blåste samtliga dagar utom två, upptäckte jag att jag hade en extraledig dag den första jobbarveckan. Nämligen idag, på onsdagen. 
Samt att det igår på tisdagen var den finaste dagen på väldigt länge med sol absolut hela dagen och förmodligen exakt lagom vind för en heldag ute på sjön. 
Men så idag när jag var ledig ösregnade det mycket riktigt och blåsten böjde och vek ner träden längs med rötterna nästan. Som omväxling kom den här närapå kulingen från öster faktiskt. 
Lågtrycket kom dock inte som en överraskning för det var aviserat redan på tisdagskvällen. 
OK, tänkte väl jag och packade in vadarna i bilen och for ut på öarna. Man kunde i alla fall utnyttja att det skulle bli lite lä längst ut och få lite frisk luft.

I och med att det var lä där, kunde jag använda den lätta utrustningen idag med. I går, då solen lyste och svaga vindar rådde, hade högvattnet gått tillbaka hela 20 cm till plus 10, hade jag kunnat läsa i tidningen på morgonen. Idag hade det dock strömmat in igen till hela 30 plus. 
Jag märker nu vilken enorm skillnad det är att vada omkring längs stranden nu mitt i sommaren mot senhösten och vintern vad gäller växtlighet. Rent deprimerande är det vilken soppa som vattnet är nu. Grön- brun- gul- och jag vet inte vad för alger det är, ligger som stora sjok på ytan. Hur högt vattnet än blir når ålgräset ändå upp till ytan. 
Men enligt mitt eget resonemang tidigare borde det bara vara bra med all den här syreproducerande växtligheten så varför skrattade jag inte?
Förmodligen för att man så ofta fick slem på kroken trots att man kastade ut över djupt vatten.  

En fördel med flugfiske efter gädda med flytlina är att man kan få en gädda att stiga från ganska stora djup ända upp till ytan och ta den, där den långsamt slingrar sig fram. Annars är det förunderligt att man över huvud taget kan få napp i dessa enorma vattenmassor. Men man får lita på gäddornas egen uppmärksamhet att de upptäcker flugan. 
Återigen var det inga stora gäddor men den sista, en välvuxen individ på nästan tre kilo var verkligen stark. Tog med bilden där man kanske kan ana sig till att det är bra spinn på rullen. Trots att slirbromsen var hårt åtdragen drog gäddan ännu hårdare.
Det heter ju att barnet hela tiden pratar om vad det för tillfället håller på och gör, att den gamle hela tiden pratar om vad han har gjort men att bara en dåre pratar om vad han skall göra. 
Låt mig ändå få säga att det inte är omöjligt att till hösten man kanske kan få se hur spolen snurrar. Kanske man kan få höra hur slirbromsen klickar och knarrar. Kanske kan vi få både se och höra hur gäddan plaskar i vattenytan?
Vi får se hur oljepriset utvecklar sig och om skatteåterbäringen kommer men kanske kan det bli läge att uppgradera sig kameraledes någon gång i höst. Nu för tiden finns det ju videofunktion på de flesta nya digitalkamerorna. Jag vet inte om man kan lägga in små filmer i bildrutorna istället för stillbilder 

som nu. Kanske en liten film säger mer än tusen bilder?
Man får väl se hur stora de blir utrymmesmässigt. Fast nu för tiden är det väl bara jag själv och några till här ute i skogen som inte har tillgång till bredband. Här finns nämligen inte ens ADSL. Men gradvis, redan nu har jag ökat bildfilernas storlek. I början var jag noga med att inte låta dem överstiga cirka 50 kilobyte. Nu lägger jag ut stora bilder på 100 kilobyte utan att vare sig skämmas eller blinka. Men ingen har klagat på det så då är det väl fritt fram. Fast det i sin tur misstänker jag vad det beror på.
Det är nämligen på det viset att väldigt många sitter på sitt jobb och kikar på den här hemsidan! Jo men, det kan jag lätt kolla så det är ingen mening med att neka. När man hyr webbhotell får man nämligen tillgång till en massa statistik och bland annat kan man utläsa varifrån läsarna kommer ifrån. Eller vilken server de tillhör. Inte för att det är många sammantaget men de allra flesta sitter faktiskt på Ericsson och tjuvläser det här jag skriver! Där låg faktiskt Ericsson i topp.
Inte konstigt det har gått så dåligt för det företaget under flera år när medarbetare kastar bort dyrbar arbetstid på sådant skräp. Inte konstigt att Ericsson var tvungen att göra sig av med 56 000 anställda i det läget!


Nedan en bild som blev så bra att jag tog med den. Det är ett kort som jag nästan kan få ut 1000 ord på för den är väldigt associationsrik. Jag nöjer mig med tre stycken. I själva verket är det alltså tre fotografier.


Bild nummer ett

Ett kompani trötta soldater kommer marscherande i regnet. Har de varit ute i hårda strider tro? Har de utkämpat ett slag, till och med? Är inte det soldaters uppgift? Kriga och slåss. Skjutas och bli sprängda i luften? Döda andra. Fast just det här kompaniet vann väl eftersom de kommer här. Eller kanske har de bara varit ute på övning?
Nu verkar de ha nått sitt mål. Bara ett sista hinder till. Ett brett vatten skall korsas. Åh, nu har de bara att åka över i färjan så har de kommit hem, tänker de. Men...
Det ser inte riktigt bekant ut, tycker de. Något känns lite fel.
Äsch, det är väl regnet, avfärdar befälet otåligt. Ställ upp er på linje bara, armbågs lucka och vänta på er tur! Alla får plats!
Men många har frågor:

Ser inte vattnet ovanligt svart ut idag?
Liknar det inte mer en flod i stället för en havsvik?
Hallå, kostar det pengar idag!
Jaha, vad kostar det då?
Åh, är biljetten så billig! 
Bara en obol. 
Nej, det låter ju inte så mycket. 
Jag tror minsann jag har med mig några grekiska mynt från Rhodossemestern förra året!
Men är det verkligen i färjekarlens mun man skall stoppa avgiften? Det verkar ohygieniskt...
Jaså, är det Acherons svarta vatten som skall korsas?
Jag trodde det var till luckan på Kungsholmen vi skulle!
Det är ju typiskt militärt att de inte kan få någonting redigt gjort...

Bild nummer två

Det är tur att det mesta regnet fallit i Småland denna sommar. Och faller än. Där är de verkligt religiösa och vet hur man skall göra med sådana här saker. Där kan man sin bibel. I månget kapell sitter det äldre församlingsmedlemmar och håller noga koll på almanackan. De räknar dagarna. Och nätterna. Nu är det, få se... 28 stycken! Det närmar sig...
Smålands alla snickare, husbyggare och båtkonstruktörer har kallats samman. Och de är många och skickliga!  Inget dåligt bygge skall det bli; 300 alnar långt och 30 alnar högt, det är jädrar i mig inte litet. 
Men sådant är de bra på i Småland. Ikea står naturligtvis för inredningen.

 När så det regnat 40 dagar och 40 nätter är det klartt. Då skall Smålands rättfärdigaste man, en från Gränna förmodligen, med alla sina barn och barnbarn, leda in alla de här djuren, en hona och en hane, var och en efter sin egen art i det stora trevåningsskeppet. Alla fyrfotadjur, fåglar och alla som krälar, rena likaväl som orena. Så kommer historien att upprepas och var är det lämpligare det skall ske än i frikyrkliga Småland? 
Men, då har jag ett förslag; hörni, lämna kvar storskarven på land och tag med dubbla par av gäddorna! Snälla!


OK, helt logiskt blir det inte. Visserligen står det i bibeln att Noa skulle ta med sig fåglarna och kräldjuren men inte ett ord om fiskar nämns. Och de är ju garanterat svåra att dränka så det var väl därför. Men på frågan om det var sjöfåglar med i arken står till och med påven svarslös inför.

                                                                        Bild nummer tre

 

Tja, inte mer än att jag inte gjorde ett enda kast när jag gick ner här innan jag körde därifrån. Vid normalt vattenstånd och under vintern kan man få en och annan liten gädda här. Jag brukar gå ned här när jag ändå går förbi nämligen. Främst för att det är grund sandbotten här och man kan nå några tångstenar. Men nu var det så fullt med ålgräs och sju sorters alger som låg i stora sjok i ytan, att det var helt omöjligt att fiska här. När det så kom en massa blöta, dystra soldater marscherande tog jag ett par bilder på dem istället trots att vattendropparna studsade mot kameran.
Sedan vadade jag mig tillbaka igen, kämpade mig igenom vassen, gick tillbaka till bilen, satte mig dyblöt (på utsidan bara) på sätet och körde därifrån. Hade ställt in mig på ett ställe till men när jag kom fram och skulle parkera på det vanliga stället, upptäckte jag att det redan stod en annan bil där. Då blev jag helt förvirrad och bara körde vidare. Stannade till vid Skällenäs parkering och svidade om till civil klädsel i regnet och körde in till staun i stället. Där öste jag båten och därefter körde och handlade på Konsum i Rödeby. Och så var den bonusfiskedagen slut. 

Tilläggas kan att jag läste i tidningen dagen efter att en liten båt faktiskt råkade ta vägen över Acheron på riktigt, så att säga. En småbåt kantrade i den hårda vinden och en drunknade. Det hände i Karlshamns skärgård några mil bort från där jag befann mig men samtidigt.

 


 
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2004-07-21 Gädda 1,5 Vit Gäddsara Nej Ja Ja Flytlina Regn, frisk ostlig vind 08:30 Nej AFTM #5
2004-07-21 Gädda 2 Vit Gäddsara Nej Ja Ja Flytlina Regn, frisk ostlig vind 09:30 Nej AFTM #5
2004-07-21 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja Ja Flytlina Regn, frisk ostlig vind 10:00 Nej AFTM #5
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions