Väder: Överraskande vindstilla på morgonen. Dimma och klar himmel. Så mulnande, ökande vind och regn. Kom i skurar men upphörde vid middagstid. Därefter växlande molnighet och bara måttlig sydvästlig vind.

 

 

 

 

 

04-07-03

 

 

 

Lördag

 

 

 

Ett stort steg för mig, ett litet för mänskligheten

 

 

Just det, idag uppfyllde jag alltså målet; bara ett par fiskedagar efter det att jag ställt upp det. Det var lite oväntat. 

Målet var alltså att landa en minst fyrakilosgädda med den lätta utrustningen.

Ja, det är naturligtvis fyrakilosgäddans huvud som sticker upp där i plaskvirvelns centrum. Den togs upp efter konstens alla regler men vägdes inte. Ändå kan jag garantera att den höll måttet med säkert både ett och två hektos god marginal.

Lite snopet kändes det faktiskt men visst är det kul när det går bra.

Naturligtvis brinner alla av nyfikenhet över hur det gick till, var jag befann mig; ja, allt som över huvudtaget går att berätta om det unika tillfället.
Inte...?
Låt mig först bara återknyta till det jag påstod om vädret sist; att det inte kunde gå fel. Därvidlag känner jag mig som någon ur en dålig komedi där några har gjort upp planer och tyckt sig ha tagit hänsyn till allting. Och hinner knappt ställa den klassiska frågan: "Så what possibly can go wrong anyway?" förrän det börjar gå wrong så det skvätter om det.
I mitt fall blev det på det sättet att igår tyckte jag det var läge att köra ut med båten till någon ö i innerskärgården enligt plan B, och gå iland. Gjorde så och körde ut. Bara för att konstatera att när jag kommit ut på fjärden att det blåste mer än jag tyckt ifrån Långö. Körde en bra bit ut mot Aspö men vågorna bara växte och det slog och stötte samt att vågorna stänkte in. Jag blev helt enkelt tvungen att vända. Visst, jag kunde ha kört i lä in mot Tromtö där jag var sist men kände inte för det. 
Istället donade jag lite med båten. Passade på att ta hem mittbrädan som behövde åtgärdas med lite fernissa. Eller mycket fernissa, om man skall vara ärlig. Jag har också införskaffat ett par nya åror som jag håller på att göra i ordning. Man har ju semester och en eller annan missad fiskedag gör ju inte så mycket. 
Jag kör iväg med bilen, helt enkelt, tänkte jag, det bara blåser ju ändå, dygnet runt. 
Det gjorde jag också och så här såg det ut på morgonen när jag kommit fram och stod beredd att gå ner i vattnet:

Fjärden låg blank som ett nybonat golv! Tala om att känna sig lurad. Perfekt båtfiskeväder, helt enkelt. Om man hade haft en sittbräda som inte var kladdig med fernissa förstås... 
Samt omöjligt att försöka fiska inomskärs om det är spegelblankt!
Nå, att det skulle förbli så lugnt länge till, trodde jag nu inte. Med osviklig precision hade meteorologerna prickat in varenda lågtryck, kuling och regnskur hittills och varför skulle de få fel idag?
Mycket riktigt började det snart blåsa en perfekt vind där jag befann mig och regnskurarna avlöste varandra. 
Exakt var jag befann mig är ganska ointressant. Låt mig bara konstatera att det är ett ställe med mycket sandbotten och därför perfekt att på ett bekvämt sätt fiska av stora områden. Likaså att det ligger en badplats i närheten och borde inte det borga för en massa störande folk?
I synnerhet en lördag i juli?
Nej, inte en kotte jag såg förrän jag kommit tillbaka till bilen vid ett-tiden. Förutom några i båt. Jag har sett betydligt fler människor här omkring i december eller januari och då menar jag inte fiskare.
Även om konkurrensen är låg var idag den absolut bästa och roligaste semesterfiskedagen för min del. 
Hittills, får jag väl optimistiskt tillägga.
Nu tycker jag också att jag anpassat flugorna så att det är optimala vad gäller storlek och vikt för att kunna användas av ett klass fem-spö. 
Missade jag någon gädda idag så inte berodde det på för kort kastlängd eller att någon storgädda föraktfullt rynkade på näsan över att den där ynka lilla tobisen ser alldeles för liten ut. 
Den största nackdelen med det lättare spöt är annars att man inte kan vinkla ut kasten mot vinden som det tyngre spöt orkar med. 
Men idag blåste det inte friskt utan precis lagom.  

Åh, detta ger mig ett osökt tillfälle att ta med en bild på de nyuppbundna Vit Gäddsara light.

Ett ovant öga kanske inte märker skillnaderna mellan de här och mina vanliga gäddflugor. Men de här är betydligt tunnare bundna samt att krokstorleken är så pass liten som # 6.

Jag hade fem napp och landade fyra av dem och det får man vara nöjd med. På tre av gäddorna fick jag använda mitt kroklossningsverktyg och plocka ut den långt ner i svalget också.

Det är egentligen inget pjåkigt resultat när man betänker omständigheterna. En trekilos och framför allt en fyrakilos. 
Men är det då inte konstlat effektsökeri och ett försök att göra sig märkvärdig att hålla på och krångla till det så för sig?
Jo.
Men inte enbart. Man har det inte roligare än man gör sig. 

Känslan när fyrakilosgäddan högg var enorm.
Direkt visste jag att den var stor. 
För nu får begreppet "stor" en lite annan innebörd, eller hur?
Med det veka spöt har man inte mycket att sätta emot i början utan gäddan regerar som den vill. 
Dessutom får man se upp så man inte knäcker tafsen för här använder jag bara 0,25. 
Plasket på bilden härstammar alltså också från fyrakilosgäddan.
Jag har förresten många fler bilder från den historiska tvekampen mellan människa och best men det får väl

räcka med dessa två. En bild blev förresten inte av. För att riktigt dokumentera det högtidliga tillfället var jag på väg att gå in med till stranden och lägga upp den för en riktig idolbild vid sidan om spöet. Det regnade och där fanns det en fin plätt med kort gräs, som gjort för porträttfotografi. Ja, att det var blött borgade ju för att man inte i onödan riskerade gäddans ömtåliga hälsa.
Men gäddan slank ur näven och smet. Eller rättare sagt lade jag ner den så nära vattnet att den sprattlade till, hamnade i sitt rätta element och raskt simmade tillbaka ut till sina jaktmarker, förmodligen ordentligt förbannad på mig.

Jaha, nu när målet är uppnått, vad göra?
Svaret ligger i bilden nedan. 

Just det: Fiska på!
Det är ju så roligt med flugfiske i havet och själv tycker jag bilden illustrerar det. Den togs förresten senare på eftermiddagen på ett annat ställe. Där jag för övrigt inte fick något. Men vem har sagt att det skall vara lätt?

Nu sätter jag upp målet med ett kilo och kommer jag bara ut till vissa platser jag har i åtanke så vore det väl attan om jag inte skulle uppfylla det också.


 
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Från land Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2004-07-03 Gädda 3 Vit Gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina m sydvästan, regnskurar 10:00 Nej AFTM #5
2004-07-03 Gädda 1 Vit Gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina m sydvästan, regnskurar 10:30 Nej AFTM #5
2004-07-03 Gädda 2 Vit Gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina m sydvästan, regnskurar 11:00 Nej AFTM #5
2004-07-03 Gädda 4 Vit Gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina m sydvästan, regnskurar 11:30 Nej AFTM #5
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions