Väder: Klart och kyligt på morgonen och till synes vindstilla. Men snart blåste det upp till en ren ostlig bris. Den ökade ganska snabbt till frisk. Fortsatt soligt.

 

 

 

 

 

04-06-01

 

Tisdag

 

 

Dåligt fiske, usla bilder

 

 

 

Under sådana förhållanden är det inte mycket att göra åt situationen. Inte mer än att jag för en gångs skull med rent samvete kan skylla det mesta på vädret. Det började nämligen blåsa upp alldeles för tidigt och det omöjliggjorde praktiskt taget allt fiske.
Nu är det sommar och båtfiske det som gäller för mig. Ändå att jag hade vadarna och vadarstaven med mig ombord. Hade tänkt gå iland på någon ö med grundområden intill och vada omkring lite och äntligen få på en lite större gädda på klass femutrustningen. Vid middagstiden när sjöbrisen satte in. Men som sagt, idag började det friska i redan vid niotiden och det bara ökade.
Det är väl lika bra att påpeka så här i inledningen på båtsäsongen att flugfisket från båt är oerhört vindkänsligt. Så om någon kanske tänker för sig själv att; va menar han egentligen? Det blåste väl inte så hårt i tisdags heller, så kan det nog stämma. Likaså gäller i skarp motsats till senhöstens och vinterns fiske att då kan man med fördel uppsöka lä och fiska där. Nu, tror jag, ställer sig gäddorna mer och mer på lovartssidan om öar och grund, särskilt utomskärs där jag nu håller till. 

Alla mina strategier för denna dagen gick därför om intet. 

Ändå började dagen inte alls oävet i det att jag snart fick ett bra napp. Fiskade i vattnen runt Aspö kan jag avslöja om nu någon skulle tro på det. 
Åter var det exakt en sådan gädda jag vill ha på den lätta utrustningen när jag vadar. En mager, otroligt stark på-gränsen-till- stor gädda. Jag bokade den till 4,5 kg men i höstkondition kommer den att väga minst två kilo till. Hoppas verkligen den överlever sommaren och att jag åter kommer i kontakt med den till hösten.
Trots att jag tog många bilder på den under den långa kampen blev ingen bra.

Enligt mina egna regler skulle jag därför inte komma ut med något dagboksblad för sedan fick jag inte upp några fler gäddor. Men vad är regler till för om inte att brytas? Tänkte också att det är på tiden att ge lite livstecken ifrån mig. 

Gäddan jag ändå fick kallade jag på gränsen till stor. Tänk om den i själva verket är stor?
Kanske är det också på det sättet att vi får vänja oss vid ett allt sämre fiske? Eller är det jag som hela tiden bara blir sämre och sämre? 
Kanske får man ägna än mer tid åt att äta smörgås, ligga och ha det skönt i solskenet istället för att kasta? 
Jag tänker också på vårens ganska dåliga fiske för min del. Lite oroande är det i alla fall. 
Men riktigt än är inte allt nattsvart här omkring i gäddförekomst. För jag såg i alla fall några fler gäddor än den jag fick upp. Dels en strax efter den första som var ett par kilo större. Den kom efter i bra fart men vände innan den hann fram. Samt även en tre, fyra andra normalstora. Hade faktiskt en på som jag schabblade bort. 
En fyrakilos. 
Jag drev fort men även när det är lugnt brukar jag kasta i draggen när jag får på fisk. Men nu var jag nära land och stenar och draggen tog inte med detsamma. Raskt drev jag med aktern före mot en sten. Jag fick lossa slirbromsen, kasta mig mot fören, knipa fast spöet mellan benen och dra upp draggen. Rodde iväg ett stycke så jag kom fri och slängde åter i draggen. Gäddan satt kvar och jag trodde jag både kunde få upp den och ta några bilder på den men icke. När jag höll på och manövrerade med spö och lina, råkade linan sno sig runt spöet, det blev stumt och tafsen smällde av. 
Det höll även jag på att göra för det är förargligt att bli av med både fisk och fluga på det snopna sättet.

 

Dessa buskörande trollingfiskare!

Just det, på hemvägen kom värsta trollingbåten farande så jag höll på att gå under med man och allt av svallet! 

Åtminstone gungade det till ordentligt. 

 

Det blev en väldigt kort fisketur idag. Men semestern närmar sig alltmer och om tre veckor är det dags för mig. Då skall det väl bli några fina fiskedagar ute till sjöss, hoppas jag. Det är ett par små grejor med båten som bör åtgärdas först dock. Nya åror behövs för den ena bågnar betänkligt och är på väg att knäckas; jag känner igen tecknen. Dessutom behöver jag en ny förtoft. För så vitt det är rätt betäckning. En liten sittbräda längst fram. 
Ja, det är allt jag har att bjuda på idag.

 


 
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död
2004-06-01 Gädda Aspö 4,5 Vit Gäddsara Ja Nej Ja Sjunk, snabb Sol, s ostlig vind 07:30 Nej
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions