Väder: 
Dimmigt och disigt på morgonen. Först svag till måttlig ostlig vind. Ökande till frisk framåt dagen. Lättande molntäcke med små, små solglimtar men i huvudsak mulet.

 

 

 

 

 

04-04-06

 

 

Tisdag

 

 

Bra väder, uselt fiske

 

 

 

Visserligen drev mig hungern att ägna mig några morgontimmar att fiska efter havsöring men ändå tillbringade jag merparten av hela långa dagen åt gäddfiske. Så det är mer än svårförklarligt att jag inte fick ett enda napp idag. Inte mer än att en tvåkilos slog följe med gäddsaran i ytan och vände utan att hugga. Vädret går det absolut inte att skylla på. Nästan det bästa tänkbara. Lågvatten var det också så jag kunde vada omkring precis där jag önskade. Nej, här står vi inför ett av världens mest gåtfulla mysterier helt klart. Prövade på lovartsidor, läsidor, långt inne i skärgården, ut mot öppna havet, längst inne i vikar och ytterst på uddar.
Kolla så läckert det ser ut här i ett av mina allra bästa storgäddeställen. 

Testade av hela sex olika platser utan att få tillgodoräkna mig en enda fisk. Tja, just one of those things som livet är fullt av. 
Eftersom jag inte lyckades få en enda gäddbild blir det heller inget eget dagboksblad av den här dagen. Så lyder en av de benhårda regler jag lever efter. Inga fiskbilder är lika med inget dagboksblad.
Försåvitt jag inte bestämmer annorlunda förstås. Som när jag snart skall börja fiska havsöring på allvar. Då är det betydligt vanligare att man inte får något än motsatsen, i alla fall när det gäller mig.

Tyvärr, säger jag för något annat besynnerligt och märkvärdigt hände som jag bara måste få rapportera om. Det har i och för sig ingenting att göra med fiske. Inte mer än att jag upptäckte det på väg till en fiskeplats. Jag kom nämligen gåendes över privat mark, genom ängar och över åkrar där normalt sett inga människor uppehåller sig förutom en eller annan gäddflugfiskare som inte bryr sig om världsliga förbud, då jag hörde ett väldigt brummande och surrande. Först trodde jag det var en traktor som stod på tomgång men när jag kom närmare upptäckte jag något mycket märkligt. Undangömt och dolt stack det upp en konstig konstruktion högt upp i luften.

Men eftersom jag med nedanstående bild slår hela världspressen, inklusive Expressen tycker jag det är OK att ta med sidohändelsen. Detta är nämligen ett scoop. Ett riktigt äkta internationell och sensationell världsnyhet.
Ja, egentligen handlar det bara om nya bildmodeller och det är inget av mina intressen egentligen men jag vet att många är överdrivet intresserade av sådant. Ni vet "Hemliga bilder på Volvos nya modell", typ.

Men när jag helt oförhappandes råkade gå förbi Saabs topphemliga nya bilmodell måste jag säga att jag blev imponerad. Som vanligt när det gäller Saab är det motorn som är intressant. Vi minns vilken världsnyhet det var när de kom med turbon. Och nu är det bränslesystemet som är nyheten.
Ett miljövänligt återvinningssystem som måste vara varje sann miljöpartists våta dröm!


Och alla andras med för den delen, i synnerhet vi fiskare.
Visst, den här prototypen kan tyckas lite klumpig och otymplig men som vanligt när det gäller datateknik bör de komma ner lite i storlek så småningom. 
Det fungerar på det viset att konsolen uppe i luften innehåller ett mycket avancerat återvinningssystem med ett omvänt oljeraffinaderi i miniatyr som hjärta, enkelt uttryckt. Vad det gör, är att där luftföroreningarna är som tätast, samlar insugningsfläktar ihop koldioxid och avgaser, bryter ner molekylerna till sina atomer och sätter tillbaka kolet och vätet till långa kolvätekedjor genom isomering och polymerisation. Det vill säga bensin.


Sensorer uppe på konsolen känner av på vilken höjd den tätaste koncentrationen för tillfället befinner sig och höjden anpassas därefter. Den mikroprocessorstyrda apparaturen producerar sedan tillräckligt med ny bensin för att driva bilen i princip i evighet, påstod teknikern som jag pratade med. Men det tror jag är överdrivet. Förmodligen kommer det bara att fungera i storstadsområden. 

Men, hävdade teknikern, det var också därför de hade ställt upp bilen här, väl dold i havsmiljö för att testa den förmodade rena havsluften. Och, sade han, efter bara en timmes körande, visserligen bara på tomgång, hade han fått ihop 2,3 liter bensin!
-Kommer det verkligen att fungera i praktiken? undrade jag. Hur går det till exempel när man skall under en bro?
"Inga problem! Då är det bara att trycka på en knapp och vips fälls hela ställningen ihop ner på taket - det går på ett ögonblick - och sedan fälls den upp igen när man kommit ur tunneln eller på andra sidan bron. Men visst, man får ta det lite lugnt i kurvorna förstås så man inte välter. Grejen är att systemet producerar bensin i överskott. Bensin rinner hela tiden ner i tanken och när det finns bensin för säg, tre mils körning, fälls ställningen ner och ett strömlinjeformat skal skjuts över. Precis som en skalbagges täckvingar. När bilen har kört två mil, fälls det upp igen och uppsamlingen startar ånyo. En genialisk innovation! "
Ja, det är bara att önska lycka till med projektet. Det lär dröja ett par år till innan systemet är så utvecklat att det kan komma till praktiskt bruk men när det väl gör det, kom ihåg var ni såg bilden först!

Den andra intressanta händelsen den här dagen var att jag fann en alldeles ny blyertspenna ilandfluten, gul och grann.

 


 

 

04-04-10

 

 

Lördag
Påskafton

 

 

Aprilväder

 

 

 

Väder: Lite regn på morgonen. Många svarta moln men framåt förmiddagen lättande och uppklarnande. Växlande molnighet samt mer och mer sol. Först svaga västliga vindar som ökade till friska. Mitt på dagen mojnande något.

 

Fisket såsom i huvudsak ett transportproblem illustreras på ett utmärkt sätt av dagens upplevelser. Lämnade Gagnekulla klockan fem på morgonen. Körde tio mil. Kom fram. Åt lite frukost och spanade in de lokala väderförutsättningarna. Vid landbaserat fiske, precis som vid båtfiske är det alltid vindriktning och styrkan som bestämmer exakt hur jag lägger upp dagens taktik. 
Här gäller det att se upp så inte vinden spelar en det allvarliga sprattet att ändra sig. Det har hänt att jag vandrat långa vägar för att nå en lämplig startpunkt vid till exempel sydostlig vind. Jaha, och när man svettig och dan äntligen kommer dit blåser det plötsligt nordostlig vind och det går inte att fiska!
Men den västliga vinden som rådde idag, verkade stabil och den blåste som den skulle hela dagen idag så den kan jag inte klaga på.
När jag ätit färdigt och svidat om till neoprenkostymen gick jag med ett bestämt mål i sikte. Gick och gick över strandängar, vassbälten och över ett sund.

Exakt hit gick jag. Det logiska stället att börja på som lekt mig i hågen de sista fem milen, för att uttrycka det arkaiskt. Vadade ut på sanden fram till den mörka kanten och började kasta. 
Till saken hör att jag aldrig i modern tid testat det här området i april. Därför var det extra spännande om jag skulle få något. Fast helt bom bedömde jag det som helt osannolikt att jag skulle gå idag. 
Inte två gånger på raken!
Och mycket riktigt fick jag den första lilla tvåkilosen ganska omgående. Samt snart en till. Och ännu en!

Morgonens huggbonanza avslutades med den här hyggliga fyrakilosgäddan som försöker sig på en djupdykning. 
På tal om djup rådde det extremt lågvatten idag. På ett ställe där jag tidigare fått en tiokilosgädda nådde mig vattnet inte ens upp till fotknölarna. Extremer och ytterligheter är aldrig bra. 
Fast får jag välja tar jag hellre lågvattnet än högvattnet. Från kemin lär vi oss att minskar vi vattenhinnhållet i en lösning ökas koncentrationen av det lösta ämnet. Således stiger koncentrationen av fisk vid lågvatten.

Får jag istället välja rent allmänt tar jag förstås normalvattenstånd. Fast det inte existerar.

Inte mer än som ett rent statistiskt medelvärde mellan hög- och lågvatten som i sin tur bestäms av högtryck, lågtryck och vinden samt eventuellt månens faser.
En mycket trevlig förmiddag hade jag idag. Små misstag gör man ständigt, det är svårt att undvika. Som att när jag vandrade iväg från bilen, hängde det svarta moln runt om, det hade duggregnat under färden och jag hade för mig de varnat för regn. Därför tog jag på mig regnjackan. Därför blev jag lite för varm vid förflyttningarna lite senare på dagen när molnen luckrades upp mer och mer och solen sken. Men det blev hanterbart för den långa sträckan hade jag redan tillryggalagt på morgonen och jag fiskade mig hela tiden hemåt, det vill säga från bilen räknat.
Likaså är det fel att påstå att extremer och ytterligheter aldrig är bra som jag nyss gjorde. 
Vad gäller storlek på gäddor kan det till exempel vara jättekul med en ytterlighet. Och då menar jag förstås en extremt stor gädda.
Men det såg eller kände jag inte av någon idag. 
Två fyrakilosgäddor blev dagens toppnoteringar och med det fick jag vara nöjd. Vilket jag också var med tanke på förra tillfället när jag gick helt bom. 

Idag fiskade jag även på tid. Klockan tolv måste jag vara färdigfiskad och klar. Det kan vara väldigt enerverande men idag hade jag anpassat fisket bra och några minuter innan deadline fanns det inga fiskbara sträckor kvar. Däremot påmindes jag om på ett mycket tydligt sätt att nu är det hög tid att sjösätta båten och komma ut från det landbaserade fisket. I alla fall på helgdagar när det är vackert väder. 
Det bara myllrade och kryllade av folk i olika storlekar, ålder och kön på landbacken!
Ljudet från skällande hundar, skrikande barn, utombordsmotorer och vrålande mopeder nådde ut till mig bara alltför tydligt. 
Visst, det var ett livligt frekventerat friluftsområde jag använt som bas och påskafton var det, men ändå.

Min egen båt är förresten helt klar att sjösätta för jag var väldigt Duktig igår. Återstår bara att införskaffa lite låsanordningar för motorn och kolla så att allting fungerar så blir det kanske lite båtfiske framöver.
Ja, det var väl allt för den här gången och...
Nej! Där kommer ju Internetombudsmannen! Vad kan han vilja tro? 
-He, he, he, gäller det att jag har beträtt förbjuden mark idag visste jag inte om det. Jag lovar! 
-Vadå? Vad menar du?
-Var det inte därför du kommer ångande idag? För att jag gick där det egentligen är fågelskyddat område?
-Nej, det känner jag inte till.
-Skönt, för det läste jag nämligen inte i tidningen förrän jag kom hem. Och jag tror inte det skall börja gälla förrän nästa år heller. Från den förste februari till den femtonde augusti närmare bestämt. Det är nämligen havsörnar som misstänks, kanske, eventuellt skall häcka på en holme i närheten där jag befann mig idag.
-Nej, jag kom för att klaga på det du skrev från den första dagen. Dagen du gick bom och försöker slå i läsaren en massa trams!
-Aha! Jag förstår. Men... Nog är väl mina läsare så förståndiga att de måtte begripa att när jag visar en bild på ett fiskeställe och påstår att det är ett av mina bästa storgäddeställen, att jag bara skojar!
-Äsch, jag avser naturligtvis bluffen om Saabs nya motor! 
-Jaså det... Men det är ingen bluff! Jag har ju bild på det! Den är alldeles äkta, jag lovar! Bil och konstig apparatur stod gömd och brummade och hade sig, precis som jag beskrev!
-Men är det sant att du pratade med en tekniker?
-Nja, sant och sant... Jag bara klädde upp mina egna teorier om vad det var på ett mer åskådligt sätt. Och vad skulle det annars vara?
-Tänkte du inte på att dina läsare som är lite naiva och förmodligen inte räknas till landets begåvningsreserv... Ja för att tala klarspråk, rentav är lite korkade kunde svälja hela konceptet rakt av?
-Jo, det förstås... Det är riktigt. Jo, det skulle inte förvåna mig om de gick på att Saab uppfunnet ett perpetuum moblie... 
Men... Men jag varnade ju exakt för det i dagboksbladet den första april! Att i mina dagboksblad råder det ständigt första april! Och i vinjetten till sidan påminner jag om att det här är Internet, ju!
-Hmm... Ja... OK, du slipper undan med en varning för den här gången då.
-Tack, men ännu kvarstår frågan vad det var jag såg där på stranden... Något måste det vara som Saab håller på att prova ut... 


 

Datum

Art

Vikt

Bete

Vadande

Flugspö

Fluglina

Väder

Tid

Död

2004-04-10

Gädda

2

Vit Gäddsara

Ja

Ja

Flytlina

Växlande molnighet, frisk västan

07:30

Nej

2004-04-10

Gädda

2

Vit Gäddsara

Ja

Ja

Flytlina

Växlande molnighet, frisk västan

07:40

Nej

2004-04-10

Gädda

2,5

Vit Gäddsara

Ja

Ja

Flytlina

Växlande molnighet, frisk västan

07:50

Nej

2004-04-10

Gädda

4

Vit Gäddsara

Ja

Ja

Flytlina

Växlande molnighet, frisk västan

08:00

Nej

2004-04-10

Gädda

3

Vit Gäddsara

Ja

Ja

Flytlina

Växlande molnighet, frisk västan

09:00

Nej

2004-04-10

Gädda

4

Vit Gäddsara

Ja

Ja

Flytlina

Växlande molnighet, frisk västan

09:30

Nej

2004-04-10

Gädda

2,5

Vit Gäddsara

Ja

Ja

Flytlina

Växlande molnighet, frisk västan

11:00

Nej

 

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions