Väder: Frost under natten, sol och frisk till hård ostlig vind. Kuling bör det ha varit vid middagstid.

 

 

 

 

 

04-04-01

 

 

Torsdag

 

 

Konvalescensfiske

 

 

 

Man skall tydligen inte skoja om sjukdomar, lindriga eller inte. Min lilla lustighet att jag blev svårt sjuk av okänt virus kom blott alltför väl att besannas. Dagen efter förra fiskedagen låg jag hemma i feber och sedan dess har jag verkligen lidit av en svår övre luftvägsinfektion. Inte lidit i tysthet dock för det värsta sättet den yttrade sig på var genom en mycket besvärlig hosta.
Två lärdomar finns att dra av detta; minst. Den ena är att det gamla visdomsordet som lyder att den friske har tusen önskningar medan den sjuke blott en har, stämmer väldigt bra. Den andra är att medan jag bara behöver dras med min sjukdom ett par veckor finns det många som aldrig blir av med betydligt allvarligare sjukdomar.
Ändå har det varit ett par besvärliga veckor när man sett de allra sista isarna försvinna och missat några absoluta toppentillfällen vad i alla fall vädret anbelangat.
Idag hade jag i alla fall tänkt göra en försiktig comeback ute vid vattnen. Typiskt nog har vädret svängt om till typiskt högtryck-över-Baltikumklimat. Det vill säga klart och kallt samt friska till hårda ostliga vindar. Inget önskeväder men sämre finns.
Förresten, en annan sak som blivit lidande är min sjösättning. Har inte orkat göra någonting åt båteländet. Ändå skall den bara strykas två gånger med någon slags giftfri giftfärg och sedan puttas i sjön. Mer och mer har jag börjat se båten som ett nödvändigt ont. 
Men vill jag fiska maj till och med september måste jag ha båt. Under den perioden är det i stort sett omöjligt att fiska med vadarbyxor.
En försmak av hur det är varma vår- och sommardagar längs kusten fick jag redan idag nämligen. Hur man närmast får tränga sig igenom busslaster med skolbarn på utflykt, svara nyfikna pensionärer på promenad om det nappar samt att alldeles för fort blir hett att gå i solen iklädd neoprengarderob.
Idag skulle jag som sagt ägna mig åt lättfiske. Eftersom jag fortfarande känner mig lite yr var jag också noga med att välja ut ett ställe med jämn och slät sandbotten. Eftersom det blåste ordentligt friskt var det också nödvändigt med lä.
Ta på solglasögonen innan ni tittar på följande bild!

Någonstans längs Blekinges långa kust bör de förutsättningarna vara uppfyllda och dit körde jag också. I vanliga fall kör jag ut ganska tidigt och slutar fiska ganska sent men så alltså inte idag. Det skulle jag inte orka. Var nog inte redo att lägga ut första kastet förrän vid halvelvatiden. Ibland kan jag ägna mig åt ganska fruktlösa diskussioner med mig själv vad klockan "egentligen" är när sommartid råder. Och lika ofta som jag vinner den debatten brukar jag förlora!

Det händer att jag får mail från folk i det ena eller andra ärendet. Det är för det mesta bara roligt. Nu pratar vi alltså inte spam. Inte heller sådana som tvunget skall skicka bilder till mig på sig själva och sina egna jättegäddor. Fördelen med det slags spam är att det oftast kommer från samma adress och då kan man lätt låta sitt e-mailprogram ta bort det så att man varken behöver se dem eller veta om dem.
Så får man då frågor om bra fiskeställen här i Blekinge. Folk som skall resa hit den och den helgen och fiska här och nu vill de veta var det är bra. 
Men tyvärr kan jag inte hjälpa dem. För visste jag om några bra fiskeställen skulle jag väl själv åka dit och dra upp massor med jättestora gäddor, eller hur?
I år har jag till exempel inte ens fått en femkilos så kom inte och fråga mig om bra fiskeställen!
Men så kom det ett mail häromdagen som gjorde att jag höjde lätt på ögonbrynen. Jag var tvungen att läsa igenom det två gånger för att se om det var någon som försökte skoja med mig. Men det verkade äkta. Det var från någon som hade för avsikt att köra hit med sin trollingbåt och bedriva trolling här i Karlskrona Skärgård efter gädda och nu ville han ha tips av mig var det var bäst...
Ändå påstod han att han läst igenom många av mina dagboksblad. 
Nå, det är i och för sig inte så ofta jag skriver om trolling. Eller också kanske jag varit lite vag och otydlig i mitt skrivsätt. 
I alla fall svarade jag att jag inte kände till så mycket om trolling och därför inte kunde bidra med några tips. Vilket är sant. 
För tydlighetens skull är det väl lika bra att härmed deklarera att jag är motståndare till ryckfiske. Likaså gillar jag heller inte fiske med harpungevär. 
Försåvitt det skulle råka finnas några förhoppningsfulla ryck- samt harpungevärsfiskare där ute som vill ha tips av mig var man på bästa sätt kan bedriva de aktiviteterna häromkring.
Betyder det att jag jämför de fiskesätten med trolling?
Jepp, det gör jag. Men värt att komma ihåg är att jämföra och jämställa inte är samma sak. Likheten som jag ser det, är att det blir själva fångsten som är viktig, inte fisket i sig. 
Skillnaden blir väl då att de två metoderna är olagliga medan trollingfisket är lagligt. (Lägg märke till att jag inte avslutade den meningen med "konstigt nog".)
Hur man sedan frivilligt avstår från det moment i fisket som ger uppskattningsvis 87,6 % av hela fiskeupplevelsen, nämligen hugget, har jag också svårt att begripa. 
Råkade förresten se ett inslag på TV om trollingfiske som bekräftade alla mina fördomar. Det var i ett matlagningsprogram på fyran där någon skulle få upp gös till middag. Där var det någon trollingfantom med sedvanlig jätteuppsättning spön och tekniska prylar som körde omkring och man fick se hur Rickard Sjöberg kämpade hem en kilosgös med en spinnfiskeutrustning mer lämpad att fiska lax i Alta med eller haj på västkusten. Om det nu finns någon haj kvar där. Samtidigt som trollingfiskaren förklarade att jo, det här var sportfiske, det.
Jag minns på den tiden som Sportfiskarna hade som devis någonting i stil med "En fiskare, ett spö" eller något liknande och hade som logo en enda enkelkrok. Men det är längesedan...

Nej, jag är så nöjd och glad bara över att vada fram på slät sandbotten, knädjupt vatten och lägga ut kasten, ut mot lite djupare och mörkare vatten. Och då och då få en liten treochenhalva. 
Som den här till höger.
Åh, kom jag att tänka på, det är ju sådana ställen jag tycker är bra! 
Jag behöver inte få en tiokilosgädda för att tycka att dagen blev lyckad. Inte heller är jag så desperat efter jättegäddor att jag går och ställer mig vid en jolmig lekvik dag efter dag för att äntligen lyckas få en tiokilos eller större. 

Usch, jag har en känsla av att jag bara gnäller och skäller idag. 
Bort det i så fall! 
En liten kul grej för mig är det i alla fall att upptäcka att mitt namn var nämnt i samband med alla dem som lämnat synpunkter på förslaget om marint reservat här i Karlskrona.

Tyvärr kunde jag inte kopiera över det för stycket är i pdf-format men som allra sista namn i ett jättelångt stycke med tyckare av olika dignitet och tyngd fanns även mitt med. Kul!
Ett annat lite skojigt faktum hörde jag nyligen. Nämligen att antalet yrkesfiskare och kontrollörer av yrkesfiskare är så gott som lika. Nämligen 980 mot 1000. Men citera mig inte på uppgiften för det är fritt ur minnet och det är inte så pålitligt. 

På tal om pengar och fiske leder det mig osökt in på nästa ämne. Nedanstående notis kom nämligen till min kännedom:

Eagle Claw 254SSA
 
En krok som mycket liknar Mustads 34007. Skillnaderna är att kroken har ett kortare skaft och ett större kroköga och så är den rostfria ytan matt. Används bland annat till Bunnies, sliders av hjorthår och Whistlers. Ettnollan är inte tokig till strutsflugor av det slaget som Sören Essebo använder sig av. En trelig krok.

Det är åtta krokar i var förpckning. Vi lagerför 1/0-4/0.
  Pris 39 kr 

En kataloguppgift från ett internetföretag i fiskeprylar. Men jag är inte så säker på att jag är förtjust över att bli omnämnd som ett slags referens för en krok jag inte sett, än mindre provat.
Hm... Funderar på att låta mina advokater titta på det... Är det sedan stavfel med i bilden bör skadeståndsumman uppgå till minst $2 000 000!
Nä, det sista skojade jag bara. Men nog vore det på sin plats om vederbörande företag åtminstone skickade mig ett par krokar så att jag kunde prova dem. Eller ta bort mitt namn.
Fast av det lilla jag ser i annonsen gör att jag inte tror att de överträffar mina Kamasan metkrokar. Är inte storlek ettnoll väldigt stor?

Själva fisket var ganska mediokert idag. Ändå fick jag en riktig fiskeupplevelse genom gädda nummer två. Visserligen baserad på falska förutsättningar men i alla fall.


Trots att jag fiskade i lä drev den hårda kulingen upp ganska krabb sjö. Solen sken skarpt som attan, vattnet var klart och sikten var bra.
Då ser jag plötsligt hur en till synes väldigt stor fisk bara kommer rusande mot mig. Alltså rakt bakifrån flugan och i en väldig fart. Ser man en fisk absolut rakt framifrån är det också svårt att rätt uppskatta dess storlek. I alla fall är jag beredd och lyckas göra mothugget i rätt ögonblick och det blir tvärtsopp. 
Vilken skön känsla! Huggögonblicket! När man vet att man krokat en stor fisk men när man ännu inte har sett, varken vilken art det är eller hur stor den är!
Det är fiskeupplevelsens absoluta höjdpunkt, anser jag.

 Visst, idag blev jag lite besviken för snart nog upptäckte jag att en våg på något sätt lyckades förstora upp bilden jag fick av den framrusande gäddan. "Bara" tre kilo. Visst. Men kul i alla fall. Sådant missar trollingfiskaren.
Hade det varit som vanligt hade jag nu kört iväg till ett eller kanske till och med två andra ställen och provat. Men trots att jag inte frös det minsta kunde jag inte undgå att andas in en massa kall luft vilket medförde att jag kände hur det liksom svullnade upp i halsen på mig. Därför vågade jag inte fortsätta längre utan packade ihop och körde hem.

Låt mig ännu en gång vända mig till den här trollingfiskaren som helt oskyldigt vänt sig till mig med ett vänligt mail om ett enkelt fisketips och så möts han av ovett och påhopp på sin förmodar jag, älskade hobby. Det känns säkert inte så kul och är inte världen tillräckligt full ändå av fanatism, hat och motsättningar mellan folk, länder, ideologier, religioner, grupper och olika fiskesättsförespråkare?
Jovisst är det så!
Hyr bryta den trenden?
Jo, som vanligt vet jag bäst och här kommer mitt förslag:

Om du Lars, införskaffar flugspö och övrig utrustning i riktlinjer enligt "Artikeln", lär dig kasta hjälpligt så lovar jag att ställa upp en dag för en guidad tur på lämpligt ställe. Tidsmässigt borde väl hösten passa bäst. 
Jag kan också försäkra dig om att detta är ett fullständigt unikt erbjudande. Varför, kan man fråga sig?
Tja, är det inte så att i Himlen blir glädjen mångdubbelt större över en enda syndare som bättrar sig än tusen Rättfärdiga som anser sig ingen bättring behöva?

Låt mig bara avslutningsvis för idag konstatera att det råkar vara den första april. Kanske någon letar efter aprilskämt bland raderna? Men tyvärr kan jag inte bjuda på det. Varför skulle det vara värre med lurendrejeri, påhitt, ljug och skämt just idag?
Det förekommer ju i de flesta dagboksbladen i en eller annan form året om och jag ser därför ingen anledning att anstränga mig extra mycket idag.


 
Datum Art Vikt Bete Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död
2004-04-01 Gädda 3,5 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina sol, ostlig kuling 11:00 Nej
2004-04-01 Gädda 3 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina sol, ostlig kuling 12:00 Nej
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions