Väder: Frisk till hård västlig vind. Mulet och regnskurar. Milt och lite över normalvattenstånd.

 

 

 

 

 

03-12-25

 

Torsdag

 

Juldagen

eller

 

 

I'm dreaming of a White Gäddsara

 

 

Självklart, gör inte vi alla det?
Jag hoppas ni fått många gäddsaror i julklapp. I annat fall får ni väl klippa sänder julklappsslipsarna i långa strimlor (om de är vita förstås) och försök binda fast dem på en Kamasankrok. Ta sedan lite julgransglitter och saken är klar. 
För senare generationer skall jag bara berätta i korthet att en riktig köldknäpp är över. I måndags var jag ledig och skulle fiska. Men för sällsynthetens skull var jag tvungen att vända om. Det händer så gott som aldrig när man skall ut med vadarna men då blev det för svårt till och med för mig. 
OK att det är ett par minusgrader. OK att det var nordlig halv storm. OK att det var superhögvatten. Men alla tre samtidigt är inte OK. 
Julafton var det nästan lika illa så då fick man hålla sig hemma. Så min bästa julklapp på kvällen blev att vädret slog om. Så att till idag, juldagen, skulle det äntligen bli mildväder, gråmulet, dis och regnskurar samt västlig kuling. Hurra!
Så det blev alltså inte att man tog sig till den lilla vita, ljusbelysta, bykyrkan till julottan. Ingen slädfärd på stjärngnistrande skarsnö under bjällerklang efter galopperande hästar med facklor i händerna blev det genom den mörka natten. Ja, det var inte hästarna som skulle ha facklor i händerna förstås utan de pälsklädda passagerna från traktens alla gårdar. Nej, det blev ingenting av med det, helt enkelt. 
I och för sig stämde det att jag körde förbi Rödeby kyrka genom den mörka natten men inga vita änglar svävade omkring kyrktornet och blåste med silvertrumpeter. Inte heller såg jag till vare sig slädar eller ens andra bilar. Det enda som gnistrade och glimmade i midvinternattens plusgrader var gatlyktorna i den regnvåta asfalten. 

En annan källa till glädje är att jag vunnit pris. Vi befinner oss på Internet och ibland kan det inte hjälpas utan att även datavärlden gör sig påmind på olika sätt här i min fiskedagbok. Idag blir det alltså på ett mycket positivt sätt. Inte för att jag är någon dataexpert, långt därifrån men det lilla jag kan har äntligen fått sin rättmätiga belöning!
Jag läser tidningen PC Hemma och för ett par nummer sedan utlyste de en stor tävling om den bästa hemsidan. Det enda man behövde göra var att maila in länken på sin hemsida vilket jag alltså gjorde. Och minsann om jag inte fick pris! Inte helt oväntat för övrigt, enligt mitt ringa förmenande.

Inte så märkvärdigt kanske; bara en bok. Men en fin, dyr bok var det och för mig är det naturligtvis äran som räknas. 
Äntligen har mitt slit och jobb med den här hemsidan fått den belöning och uppskattning den förtjänar. Äntligen blir jag erkänd som grafisk formgivare och mästare i webdesign!  Förmodligen var det min geniala flashmovie som föll Sveriges ledande dataexperter i juryn på läppen!
Detta kommer att bli mitt genombrott till de stora pengarna!
Ja! Nu kanske jag kan bli den som åter kommer att få It-bubblan att börja pumpas upp! Ja! Det blir jag som kommer att leda den andra vågen med ständigt stigande It-aktier!
Nu kanske det blir läge att äntligen göra en nyemission på mina aktier. Hm... Vad sägs om ett första utsläpp på en miljon? Skall vi säga med ett nominellt värde på 100 kronor...? Nej, vad säger jag! Nu gäller det att satsa stort! Vi slår väl till med 100 euro istället! Det...
-Vänta lite nu, du...
-Tyst med dig! Har jag inte vunnit pris kanske? Va! Va! Va!
-Jo, det kan jag inte förneka men...

-Nå då så! Du som kallar dig Internetombudsman borde väl bli nöjd nu! Du som bara klagat på min hemsida! Ha, där fick du! Nu är den officiellt erkänd som en av Sveriges bästa! Ha, vad säger du nu då! 
-Jamen...
-Bara tyst med dig! Stör mig inte nu när jag planerar! Hmm... Få se nu... 
Jag undrar om jag inte skall börja med att flytta till Stockholm och öppna filial där eller kanske New York på en gång, det...
-Vänta lite nu! Har du inte sett vad boken handlar om?
-Jovisst, HTML. Det är klart att det är data-orienterat.
-Men vad tror du syftet är med att ge en lärobok i HTML till en som gör hemsidor?
-Jaaa...? Hmm...? Nej... Nu blir jag lite osäker...
-Vet du egentligen hur långt ner i prislistan du kom?
-Nja... Nej... Jag såg i och för sig inte mitt namn i själva tidningen men...
-Inse sanningen! Tänk efter varför de tycker det är nödvändigt att ge dig en nybörjarbok i hur man gör hemsidor.
-Va! Nej, du kan inte mena...
-Jo. De tyckte naturligtvis du borde lära dig HTML ordentligt från början. I själva verket är boken tröstpris och en liten vink om att det här duger inte!
-Jaså... Oj då... Tror du det...? Du menar alltså att jag inte skall lansera mitt virtuella företag
™Gagnekulla Network Productions på riktigt? Inte introducera mig på börsen...?
-Jag menar att du skall tala så tyst som möjligt om detta!
-jaha, i alla fall tänker jag fortsätta att ha det i inledningen att min hemsida är prisbelönad för det är sant! Så det så!
-I så fall kräver jag att du lägger en länk till den här sidan, annars anmäler jag dig för bedrägeri! 

Usch så jobbigt detta blev!
Nej, nu återgår vi till dagens fiske istället:

I allt fiske ingår ett element av slump. Det är en av mina teser som jag då och då brukar ta fram och lufta. Idag slog det till på det positiva sättet. Började nämligen vid Gökalvs badplats för där var det lite lä. Samt att jag tänkte passa på att kolla om inte regnbågarna var på ingång snart. Vadade därför ut på väldigt grund sandbotten för att så småningom kunna kasta ut över djupare ställen och hade då naturligtvis en liten One Size på tafsen.

Hade väl repat ut lite lina och lade ut den på vattnet, så där som man gör precis när fiskedagen skall inledas. Flugan skall blötas, man skall manövrera sig i position för det riktiga fisket och göra några provkast innan man vadat ut på lite djupare vatten.

Och banne mig om det inte drog på en kraftig fisk som plaskade och sprattlade så att jag faktiskt för ett ögonblick trodde att middagsmaten var räddad. 
Kolla vilken spinn det blev på rullen!
Det var tre osannolikheter samtidigt som gjorde mig lite förbryllad. Dels att det var så tidigt på morgonen, solen hade knappt gått upp bakom regnmolnen, dels att det var otroligt grunt och ren sandbotten tillika och till sist att flugan var så pass liten.

Jag blev naturligtvis inte det minsta besviken över att det visade sig vara en fin fyrakilosgädda. Jag var nämligen fortfarande ute för att ta papperskort med den analoga kameran och då kan fyra kilo på en gädda räcka för att man kan få den att se lite större ut med lite fotofusk.
Det är väl bäst att förekomma Internetombudsmannen som verkar extra sur idag trots att det jul, med en förklaring:

Nej, bilden ovan är inget fusk. Den tog jag med den vanliga digitalkameran och visar den första gäddans rusning. Nej, jag sprang inte tillbaka till bilen för att hämta den analoga kameran. Fast... Hm... Man skall kanske inte heller avslöja att man hade bägge kamerorna med sig ute i vattnet. I synnerhet inte för sitt försäkringsbolag...
Men brukar japanska turister ha mer än en kamera med sig kan väl även jag klara av det, resonerade jag. Det gällde bara att ta det extra försiktigt så man inte plurrade. I alla fall bar jag upp gäddan på land och tog ett par papperskort på den. Hoppas de blir bra. 
Bättre inledning på en fiskedag kan man knappast få. Så vadå att jag inte fick någon regnbåge?
Det finns ju julskinka. 
Regnbåge är ju bara till för äta egentligen och några sådana eller andra blanka fiskar såg jag heller inte till. Inga andra gäddor heller för den delen. 

Det hårda vädret tidigare i veckan hade ordentligt grumlat upp vattnet, vilket förmodligen det snabbt insättande superhögvattnet kunde beskyllas för. Enligt tidningen hade det varit 73 cm över det normala i måndags och det är mycket. Den rent västliga vinden gjorde också att flera ställen jag tänkt testa i närheten av Gö inte gick alls. Och till råga på allt blev alla de andra digitala bilderna dåliga. Otydliga och lite suddiga samt att på alla undervattensbilderna kom det störande ljusreflexer. Tyvärr kan jag alltså inte visa upp någon bild av en gädda idag. 
Men oavsett alla de negativa faktorerna så fick jag en helt underbar fiskedag. Letade nämligen upp en kuststräcka som låg helt i lä och där jag hade jag ett mycket trevligt fiske. OK, att jag inte fick några riktigt stora gäddor men de jag fick var jag nöjd med. Med lite tur kommer pappersbilderna att bli bra för jag växlade mellan kamerorna och någon gädda tog jag upp på land också för att komma undan risken med reflexer på vattenytan. Visserligen är jag för det mesta ärligheten själv och skulle aldrig drömma om att luras och skoja men ett litet fototrick kan jag lära ut. Det är bara att lägga lite zoom på bilderna och även en ordinär gädda kan se stor ut. 
Eh... Det är ett tips som jag läst i en fototidning och använder det naturligtvis aldrig själv. Med undantag för idag då eftersom jag behöver lite bra pappersbilder.

idag önskade jag att jag hade en videokamera med mig. Och hade kunnat fånga ett hugg med den. Det var en av treochetthalvorna som gjorde ett riktigt head-and-tailhugg. Gick upp med huvudet om flugan och på nervägen stack hela stjärten upp i luften. Läckert!
En härlig juldag, som sagt. 
Va? Visar jag dålig respekt för julen och gamla jultradtioner när jag är ute och fiskar?
Lugn, bara lugn! Ingen fara, hela tiden gick jag och nynnade på våra gamla kära traditionsrika julsånger som till exempel:
Rudolf med vita Saran, Hej fiskegubbar knyt på flugan, Å gädda å ja, Staffan var i fiske slängd, fånga sina gäddor fem, Ser du gäddan i det blå? Och många fler.
Till sist önskar jag er precis som den kände amerikanske gäddflugfiskaren Bing Crosby sjunger ett:
May all your Christmases be green!


 
Datum Art Vikt Bete Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död
2003-12-25 Gädda 4 One Size fits all Ja Ja Flytlina Frisk V, mulet 08:20 Nej
2003-12-25 Gädda 3,5 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Frisk V, mulet 12:30 Nej
2003-12-25 Gädda 3,5 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Frisk V, mulet 13:00 Nej
2003-12-25 Gädda 2 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Frisk V, mulet 14:00 Nej
2003-12-25 Gädda 2 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Frisk V, mulet 14:30 Nej

 

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions