Väder: Sydvästlig kuling och piskande ösregn precis hela tiden!

 

 

 

 

03-12-13

 

Lördag

 

 

Luciagäddor

 

 

Idag är jag befriad från att skriva fiskedagbok. Kunde bara fiska på utan att behöva tänka på diverse lustigheter eller ovanliga eller lite udda händelser som man råkade se eller själv vara med om. Behövde inte spänt gå och stirra ner i marken för att kanske hitta något ovanligt strandfynd som man kunde bygga upp en lite story omkring. 
Och kanske det bästa av allt; jag behöver inte vara rädd för att Internetombudsmannen ska dyka upp med sina pekpinnar och förhållningsregler om dittan och dattan. Orsaken är att jag inte har några bilder från dagens fisketur. 
Och då blir man automatiskt befriad att föra fiskedagbok nämligen. 
Orsaken till att det inte blir några fiskebilder idag beror i sin tur på att jag skulle fotografera fiskebilder idag. 
-Lugn! Tillbaka!
Detta är absolut inte något försök att vara rolig och jag såg nog hur Internetombudsmannen reste på sig. Nej, det har att göra med att min digitalkamera inte duger till bilder som skall publiceras i annat medium. Jag behövde nämligen några typiska fiskebilder på papperskort. Av främst två slag. Dels ett när man ser en kraftig virvel och en hand som håller om ett spö samt rullen i närbild. Och dels en fin bild av en simmande, helst stor, gädda med en vit gäddsara fladdrande utefter käften på den. Ja, ni känner igen dem.
Men när får man stora gäddor på beställning? Eller när får man bra fotograferingsväder?
Inte på år tvåtusentres luciadag i alla fall!
Detta måtte var det absolut värsta busväder jag någonsin fiskat i, alla kategorier. Likaså är det första gången denna säsongen som jag frös också.
Det sistnämnda på grund av det kraftiga regnet som aldrig slutade. Man har en sårbar punkt på kroppen hur väl klädd man än är i övrigt vad gäller regn. Nämligen höger handled. Försåvitt man är högerhänt och envisas med att vifta med flugspöt en hel dag. Trots att jag drog till och knäppte både jackärmen och rengrockens ärm letade sig ändå några vattendroppar in vid varje kast och sögs upp av både tröj- och skjortärmen och jag kände hur armen blev våtare och kallare ju längre dagen led.

Hård kuling, nära noll, ösregn och den trettonde december hur kul är det att vara ute och flugfiska gädda då? Med flytlina dessutom? 
Jättekul, stundtals. För här visade sig mina teorier stämma in. 
Dessutom har jag ägnat lite tid åt att slutföra min introduktionsartikel i hur man flugfiskar gädda som förhoppningsfullt snart skall finnas att läsa här bredvid. Det är lite därför som jag har det här med varför man över huvudtaget skall fiska gädda med flugspö i huvudet. Det är i den artikeln som jag propagerar för hur bra och roligt det är och just idag fann jag att jag inte fantiserar ihop det allt för mycket. För...
-Stopp nu lite... 
-Vad är det nu då? Här kan du väl inte komma och klaga! Jag har väl inte skrutit nu igen heller.
-Nej, men särskilt konsekvent är du inte. Först skriver du artiklar och propagerar för hur kul, effektivt och bra det är på alla sätt att flugfiska efter gädda och sedan gör du ingenting annat än gnäller så fort du ser en annan flugfiskare längs kusten! Va! 
-Hm... Nä... Men... Det kanske är dags att avslöja min hemliga plan med det hela...
-Ha, vad skulle det vara?
-Jo, efter ett par år när jag helt och hållet lyckas lura alla att köra ner hit till kusten och ställa sig, vad händer då? Jo, då blir det precis tomt längs Mörrumsån, Harasjömåla för att inte tala om att hela Norrlands inland. Allt ligger öde! Inte en fiskare så långt ögonen når! Då blir det fritt fram för mig att åter börja fiska på de ställena. Då får jag äntligen vara i fred där och gå för mig själv. Smart, va!
-Hm...? Skall vi tro på det?

Jo då, så är det. Nej, bort med dig nu så jag kan fortsätta! Var var jag nu?
Jo, jag måste erkänna att den förste som blev förvånad över att jag fick så många napp idag var jag själv. Trots allt. Det är också en orsak till att jag vill få ut det här dagboksbladet. Just att jag tappade så många gäddor. Det visade sig nämligen att mina farhågor om den senaste förändringen av den vita gäddsaran inte var så lyckad. Tyvärr får jag kalla tillbaka den batchen och hoppas den inte hunnit få så stor spridning än.
Där jag alltså lindade bakom krokböjen en bit och lackade där. Det funkade jättebra att vingen inte snodde sig men trenden med tappade gäddor och missade hugg höll i sig. 


För redan tidigt på morgonen annonserade den första gäddan sin ankomst. Och den andra för att inte tala om den tredje. Jag tror till och med en fjärde. Och samtliga släppte. 
Först hänförde jag misslyckandena just till att det var tidigt på morgonen, vattnet iskallt och vädret uselt. Alltså att de var lite trögare i attackerna men scenariot fortsatte. 
När jag sedan bytte till en mer normal modell fick jag två gäddor och landade bägge.
Här på bilden ser den vita gäddsaran ut som den ska. Ingen förlängd muff. Fast jag måste erkänna att det låter konstigt om den lilla förändringen verkligen skulle vara orsaken till min serie av tappade gäddor. Det kan vara tillfälligheter också. 


Som tur var, verkade jag inte ha missat några stora gäddor fast alla såg jag i och för sig inte. Men nog var det väl typiskt att jag inte ens kunde ta några landskapsbilder för jag vågade knappt ta fram kameran som det regnade. 
Men visst knäppte jag en hel del bilder på den största jag fick men hur de blev vet jag inte förrän någon vecka. Det är det som är den analoga kamerans stora nackdel, tycker jag. Eller en av dem. 

Väldigt roligt var det i alla fall att än en gång få bevisa hur effektivt flugfisket efter gädda ändå är. Och att det är praktiskt möjligt att till och med i rasande kuling kunna stå där ute i vattnet och riktigt spjärna emot med hela kroppen för att inte blåsa omkull när de värsta byarna knuffade en i ryggen och ändå kunna kasta och få fisk. Visst, jag höll mig till läsidor men ändå nåddes man av vind och vågor.
Med lite förkortad tafs och ibland baklängeskast höll jag på nästan hela dagen. Men lite i förtid avbröt jag för kylans skull. Eller för att jag blev våt snarare. Mot det sistnämnda hjälpte nämligen inga promenader. 

 

 

Det är väl lika bra att hänga på några rader om söndagens fiske också:

 

03-12-14

 

 

Trodde det skulle storma och regna hela dagen i dag också och blev något förvånad när det verkade om inte helt vindstilla så i alla fall betydligt lugnare än igår. Och nästan stjärnklart också. Körde därför ut till Hasslö idag. Men idag var det som förgjort. Det kändes precis som under Gäddfestivalen. Alltså att just idag gällde det att få en stor gädda. Även idag var jag nämligen ute efter att ta analoga bilder. Och då helst på en gädda med lite hygglig storlek. 
Kunde rubricera dagens blad med "Fåfängt försök få fotomodell" eller något annat lika dumt. På det första stället misslyckades jag av två olika orsaker. Dels tappade jag bägge gäddorna som högg och dels visade sig vattnet så uppgrumlat att det ändå inte skulle ha gått att få bra bilder.
När jag stod och förberedde mig dök det förresten upp en bil med ett par killar som också skulle fiska. Det var ju söndag och dessa kom från Borås, av alla ställen. Hoppas att de hade större tur än jag. 
Nå, vinden ökade och på utsidan verkade det inte hoppfullt. Hade fått nog av att stå i stormvindar igår så jag körde längre inåt land på läsidan där det åtminstone skulle vara klart i vattnet. 
Där fick jag en fin gädda på och precis när jag fått fram kameran släppte den också! 
Detta började likna kris och ändå hade jag bytt fluga ett par gånger. 
Strax efter fick jag i alla fall en liten gädda som jag i ren desperation tog flera bilder på. Dessbättre kunde jag ta några förhoppningsfullt fina naturbilder för vädret var som april sägs vara. Det vill säga både kolsvarta moln med regn, samtidigt som solen sken från en annan del av himlen. Fina färger och ljusförhållanden som jag kanske fångade på bild. I så fall det enda sånär som på den lilla strandgäddan.
Körde som avslutning in till Almö och prövade vid Slättahammar men där fick jag inte ens ett napp trots att det verkade perfekt med vindförhållandena där. Nej, rena fiaskofisket blev det idag. Det känns inte heller kul att skriva om de här dagarnas fiske när jag inte har bildstöd. Därför slutar jag nu.

 


 
Datum Art Vikt Bete Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2003-12-13 Gädda 2 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Kuling SV, regn 10:00 Nej
2003-12-13 Gädda 2 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Kuling SV, regn 12:00 Nej
2003-12-13 Gädda 3,5 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Kuling SV, regn 13:00 Nej

 
Datum Art Plats Vikt Bete Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2003-12-14 Gädda Hasslö 2 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Frisk SV, sol 13:00 Nej

 

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions