Väder: Soligt idag. Usch! Svalt på morgonen men plusgrader. Först svag, sedan ökande västlig vind. Fast blev väl knappt mer än högst måttlig. För varmt.

 

 

 

 

 

03-12-05

 

 

Fredag

 

 

 

Idag blev han trött

 

 

 

Ja, naturligtvis inte på själva fisket ty det står skrivet att den som blir trött på gäddflugfiske blir trött på livet självt. Men på alla vedermödor idag av främst fysisk art blev han lite trött. 

Innan vi går in på dem i närmare detalj kan jag ju meddela att det här lär bli det sista dagboksbladet på ett bra tag. Semestern är slut nu och visserligen är jag ledig nu på söndag, den 7 december, men förmodligen lämnar jag walk-over till gäddorna då. Av samma anledning som det här bladet blir försenat med någon dag. Vädret alltså. Först för att jag hade strömavbrott morgonen efter själva fisketuren; det är då jag främst skriver ner texten. Strömavbrottet berodde i sin tur på de häftiga stormarna uppe i landet men som nu nått ner hit under natten mot lördag. Det i sin tur kommer att medföra ett superhögvatten utan dess like. Så plägar nordlig storm göra nämligen. Bara en av olägenheterna det för med sig är att massvis med sjögräs, skräp och bandgräs lossnar från sina förtöjningar på stranden och seglar ut på öppet vatten till stort förtret för den ivrige flugfiskaren. Sedan tror jag inte superhögvatten är bra för själva fiskandet heller. I alla fall inte när det är hastigt påkommet. Med tiden anpassar gäddorna sig naturligtvis till rådande avstånd till vattenytan och går och ställer sig vart de lyster. Vem vet hur vädret blir i förlängningen? Just nu snöar det ymnigt och det är ju faktiskt en bit in i december. 
Så nu får ni klara er utan mina dagboksblad. Hör jag ett unisont "Sköööönt" där utifrån...?

Vill det sig riktigt illa kanske det är verklig, långvarig vinter på gång ända fram till april! Visserligen lovar de åter mildväder, men man vet aldrig.
Fjärran vore det för mig dock att klaga på vädrets makter. Inte när jag haft så underbart mildmulet kalasväder hela min sex veckor långa semesterperiod ända fram tills nu. Sex veckors ledighet i november...? Är det verkligen möjligt?
Nej, ty den månaden innehåller tyvärr bara fyra veckor. Lite har jag faktiskt fuskat också för jag har varit inne och jobbat några pass under helgerna, just för att kunna dryga ut ledigheten på vardagarna. Men nu är det oåterkalleligen slut.

Därför var det lite synd att dagens fisketur blev så pass misslyckad. Samt att jag kanske inte heller kan genomföra de planerade, grundliga testerna av min nyutvecklade vita gäddsara. Sedan förra gången har den genomgått en språngvis ny utvecklingsfas på sin väg mot absolut fulländning.
Genom en, om jag så får använda uttrycket, genialisk snilleblixt ser den nu ut som bilden visar nedan.

Det är ju på det viset inom flugbindning som inom många av livets andra, mindre viktiga områden att inte mycket är riktigt nytt. Nil nove sub sole, hette det redan på Gamla Testamentets tid, redan då tyckte man alltså att det inte fanns någonting nytt under solen. Förmodligen kommer jag att få mail med hänvisningar till att redan på femtiotalet (eller sjuttio eller åttiotalet) fanns det en hel flugserie med den här bindningstekniken. Men i alla fall har jag uppfunnit hjulet på nytt för det kände jag inte till. Eller jag kan i och för sig ha läst det någon gång men sedan glömt bort det. Om det inte är uppenbart på bilden har jag alltså fortsatt bindningen bakom krokböjen. Satt såsom ett hårband om glitter, strutsherl och garn. Fördelarna är uppenbara. Den direkta naturligtvis att ingenting i vingen skall kunna sno sig om kroken. Senare testning skall visa hur lång man behöver göra den här extra gördeln och hur väl den tål vassa gäddtänder.

Redan efter dagens första, försiktiga provfiske  tyckte jag att det blev lite för mycket rött på flugan men det är lätt att åtgärda genom att använda vit bindtråd just där. En annan stor fördel som jag dock inte har hunnit testa rent praktiskt än, är att när flugan skall repareras, kan man lägga på de nya fjäderbuntarna, direkt på "hårbandet". Dels förlänger även korta bitar strutsherl hela flugan och dels bibehålls krokgapet, bra va! 
Och så tycker folk att jag är monoman och stereotyp när det gäller flugor... Ha! Här duggar innovationerna tätt, tätt skulle jag vilja säga.
Nu inträffade det att jag missade väldigt många gäddor idag. Men jag tror inte det berodde på den nya bindningstekniken. Jag hoppas i alla fall att det inte är så. När jag äntligen kom till fiskbara områden idag blev det på väldigt grunt vatten och då har jag märkt tendens på många missade hugg. Men det får vidare testning avgöra.

Usch, idag sken solen från en i det närmaste klarblå himmel. Helt förkastligt. Soluslingen står så lågt att den sken mig rakt i ögonen mest hela tiden. Eftersom jag utforskade helt nya områden idag, blev det en hel del förflyttningar och fram mot förmiddagen blev det olidligt varmt inuti vadare och jacka.
Idag körde jag österut och var på plats ovanligt tidigt. Jag var väl medveten om att det nog inte skulle bli så mycket varken fisk eller napp för så är det oftast när man första gången hamnar på okända vatten. Jag kan lika gärna säga att jag körde till Torhamns hamn idag. Alltså den stora, Fiskehamnen. Var nämligen lite nyfiken på hur det såg ut på den första sträckan från själva hamnen ut mot Udden. Sist jag var här befann jag mig ganska långt in men så att säga från andra hållet räknat. Och den här viken låg emellan.

Den heter Sörviken men kunde lika gärna kalla sig Skitviken. Nå, det var helt uppenbart redan från början att det inte skulle gå att vada i den. Men utloppen mot havet kanske skulle vara bättre? Samt sträckan bort till Fiskehamnen. Jag fick som väntat varken napp eller fisk men det kan också bero på att det var tidigt på morgonen, kallt och soligt. Samt lä. 
Ja, ja, jag vet att jag sagt att man skall söka vintergädda i lä men även andra faktorer skall till. Nu gick jag långa sträckor både hit och dit. Samt även lite fram och tillbaka. I synnerhet till vänster uppe på bilden. Ja, även utanför bilden. Vissa ställen var det hur jolmigt som helst och vid något tillfälle höll jag på att inte lyckas dra upp foten så djupt sjönk den ner i dyn, medan det på andra var lite mer framkomligt.
Men det tog som sagt tid och ständigt fick man se sig noga för och röra sig försiktigt eftersom man inte visste djupförhållandena. Mardrömmen är att vada och fiska sig långt ut och och långt bort samt tro att det skall gå att komma över på andra sidan. Ja, andra sidan ett sund eller över en liten vik. Bara för att finna att det är alldeles för djupt där och bli tvungen att ta sig tillbaka en jättelång sträcka.
Men nu vet jag hur det ser ut och är där. 
Även är jag medveten om att ett nytt ställe fordrar flera besök under olika väderförhållanden innan man kan fälla ett slutgiltigt omdöme om det. Därför avstår jag från det nu.

Sedan gick jag tillbaka till bilen och än en gång önskade jag att det fanns vadarbyxor med fungerande gylf. I alla fall körde jag genom själva Torhamn och vidare ut på själva Udden. Gick ner till samma vik som på bilden fast då mittemot, längst bort till vänster. Började på samma ställe där jag fick sluta när jag var här för någon vecka sedan. Den dagen hade jag några fina napp som jag tror jag glömde skriva den gången. Men de gäddorna var helt försvunna nu. Samt alla andra. Höll på länge där och fiskade mig långsamt längre ut mot själva udden. Solen bländade mig hela tiden och den västliga vinden gjorde att allt bandgräs och skräp flöt ut och lade sig som en matta på ytan. Vid nästan varenda meter man skulle förflytta sig, fick man göra det ytterst försiktigt med hjälp av vadarstaven. Mycket sten är det här. Miljontals.

Västlig vind på Torhamns Udde är som sagt lika med lä och klart vatten. Och en och annan gädda hittade jag. 
Åh, vad jag tycker sådana här bilder är läckra!
Jag tycker inte det spelar någon roll om själva fisken är liten, bara bilden blir bra. 
Men lyckas man ta ett liknande kort på en stor gädda är ju lyckan fullständig.
Men någon chans på det fick jag inte idag. Gäddorna var märkligt jämnstora även här. De allra flesta av efterföljarna och de som stod för de misslyckade huggen verkade 

också vara stöpta i ungefär samma tvåkilosform. Och de var ganska många idag. Som sagt hoppas jag det inte beror på den nya bindningstekniken men det får i så fall senare forskning påvisa.
Det var alltså inte förrän mitt på dagen jag kom till gäddförande vatten och då var jag redan ganska trött. Men nu fick jag i alla fall ett par roliga timmar. Ofta såg jag en våg växa upp bakom flugan men nästan lika ofta ville de inte ta det sista steget. Ibland kunde samma gädda göra om tricket upp till tre gånger innan den slutligen tröttnade och simmade iväg någon annanstans. 

Eftersom det här troligen blir det sista dagboksbladet på ett bra tag bara måste jag ta med den här bilden. När vi pratade om innovationer inom flugbindningen nyss vet jag inte hur pass nytt det här perspektivet inom fiskefotograferandets ädla konst är. Jag tror mig inte minnas ha sett det förut i alla fall. Men helt säker kan man naturligtvis inte vara. Det finns ju oändligt med fisketidningar och dito böcker, både här och utomlands.

Men vad som är väldigt säkert är att det inte är sällsynt förekommande på mina fiskedagboksblad!

Så kom ihåg var ni såg det först. (Om det nu är först förstås.)
Och det stämmer inte som ryktet går att det i själva verket är samma bild som jag återanvänder hela tiden.

Idag verkar det här dagboksbladet bli lite mer självbespeglande än vanligt men...
-En fantastiskt storartat bedrift i så fall!
-Tyst nu, men det beror i så fall på att det känns lite av uppbrottsstämning och övergång. Semestern slut, man får börja tänka jobbtankar, vintern verkar ha kommit på allvar, ja snart är själva året slut. En annan sak som också är slut och som väl kan sägas ha lite med fiske att göra är att jag numer inte är kassör i den fiskeklubb jag är medlem i. 

-Jaha, var det inte det jag misstänkte! Skriver du det här från fängelset? Som Internetombudsman kan jag inte tillåta att förskingrare och...
-Lugn, jag avgick frivilligt och...
-Ha, det säger alla! 
-Som bildbevis visar jag kniven som jag fick i avskedspresent. Eller som resultat av bonusprogrammet i styrelsen, kanske... Avgångsvederlag... En mycket fin handgjord kniv är det i alla fall som snart skall pryda min fiskejacka. Nu är det bara en billig Morakniv jag har där.
-Får jag då fråga varför du över huvudtaget tvunget skall skylta med kniv på bilden? Eller är det bara som du hittar på att du släpper tillbaka gäddorna när du i själva verket dödar och säljer dem? Eller ännu värre; kokar dem till kattmat? Hu!
-Nä, det är bara för att jag vill se lite cool och tuff ut.
-Det lyckades inte. Uppbrottsstämning, säger du... Hm..? Ger du oss möjligen ett litet, litet hopp om att vi skall slippa att ständigt behöva läsa om dina 

mer eller mindre påhittade och skrytsamma fisketurer nästa år? 
-Nja, vi får väl se... Men det är riktigt att jag i slutet på året brukar fundera över det. Fast vi skall kanske inte börja grubbla över det riktigt än. Vintern kan ju retirera och det härligt grå- och mildmulna vädret återkomma. En och annan dag är man ju faktiskt ledig även om man jobbar. 
Men enligt uppgift så kryllar hela Internet av dagböcker av olika slag. Även fiskedagböcker. Jag roade mig med förresten att göra en snabbkoll på ordet "fiskedagbok" i Google och mina alster fann jag inte förrän på plats 50 eller 60 och då bara som länkar från andra sidor. Så nog finns det fiskedagböcker en masse att läsa för den som så önskar.
Låt mig till sist säga som slutord om min höstsemester att själva fisket har väl varit sådär... Det har varit både upp och ner, precis som man kunde förvänta sig. Jag är fullt nöjd med det och framför allt min upplevelse av det. Många härliga dagar har det blivit! Ingen behöver egentligen känna sig varken imponerad eller avundsjuk av själva resultatet, möjligtvis med undantag av tiokilosgäddan. Det blev en verkligt fin bonus.
Men! En sak kan ni gärna få avundas mig och det är det minnesalbum jag totat ihop av fiskesemesterns samtliga fiskedagar! 
Just det, de här tjugotalet, rikt illustrerade dagboksbladen med fiskestatistik och allt!
Om fem eller tio år kan jag gå tillbaka i tid och rum genom att slå upp den eller den dagen och då försjunka i gamla nostalgiska minnen: "Aha, fick jag sju gäddor då!", "Åh, vilken fin bild; det ser ut som om havet och himlen gick ihop!" eller "Jaså, fick jag verkligen bara två gäddor Translandön den dagen."
-Och vad är nu Translandön för någonting?
-Åh, det var det vi kallade viken på andra sidan Landön från Sölvesborg räknat. 
-Jaha, om 10 år säger du... Är inte risken stor att du då glömt bort alla falska namn på fiskeställena och allt du gjort för att lura de stackars internetanvändarna? Så att du faller i din egen grop.
-He, he, he... Nejdå... Ingen risk. Jag skriver naturligtvis in de korrekta uppgifterna direkt i mitt databasprogram. Det är inte förrän jag kopierat över dem till hemsidan som jag ibland kan ändra lite.
-Att du inte skäms!?
-Ja, det är väl konstigt. 
Men OK, jag kan väl avslöja en sak. Eller kanske alla såg det med detsamma? Det gäller dagboksbladet från 03-11-14. Gå tillbaka (om ni inte fattade det första gången förstås) och kolla den andra bilden i stycket. Där ritade jag faktiskt till ett par öar och ett skär. För att förvilla lite... Men eftersom jag kallade dem både för Bågholmarna och Lurgrund tyckte jag att jag lade ut tillräckligt med ledtrådar för att vem som helst skulle fatta det. 

Nu när det inte blir mer fiske på längre eller kortare tid, får jag i gengäld lite mer tid över till att fortsätta förbättringen av grundartikeln om gäddflugfiske samt att när den blir klar, påbörja omarbetningen av flugbindningsartikeln. Men någon vecka lär det ta innan det blir färdigt.


 
Datum Art Plats Vikt Bete Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död
2003-12-05 Gädda Torhamns Udde 1,5 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Sol, måttlig västvind 12:30 Nej
2003-12-05 Gädda Torhamns Udde 2 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Sol, måttlig västvind 12:45 Nej
2003-12-05 Gädda Torhamns Udde 2,5 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Sol, måttlig västvind 13:00 Nej
2003-12-05 Gädda Torhamns Udde 2 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Sol, måttlig västvind 13:30 Nej
2003-12-05 Gädda Torhamns Udde 2 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Sol, måttlig västvind 14:00 Nej

 

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions