Väder: Regn på morgonen och en bit in på förmiddagen. Så upphörande och mitt på dagen till och med någon solglimt. Fram emot tretiden åter mulnande och nytt regn. Hela tiden frisk till hård sydvästlig vind.

 

 

 

 

03-11-03

 

 

Måndag

 

 

 

Onaturligt dåligt...?

 

 

 

Ja, jag vet snart inte vad jag skall tro om det dåliga fisket här omkring. Trots alldeles utmärkta yttre förhållanden fick jag efter en hel dags möda upp bara två mindre gäddor. Visst, hade jag fått upp samtliga kontakter skulle det väl ha blivit fyra eller fem sammanlagt men det är ju inte så mycket bättre. 

Vädret var dessutom urläckert och precis det jag hade hoppats på inför min semester. Visserligen hade jag andra planer för idag. Fiskeplaner alltså, men de fick jag skjuta upp just för att det blåste så pass hårt. Men här ute på Hasslö skulle vinden bli helt perfekt, trodde jag.
Dessutom hade jag laddat med min ordinarie gäddfiskeutrustning som man kan dänga iväg även tunga flugor i vilken riktning som helst hur långt som helst. 
Ja, så långt som man behöver komma i alla fall. 
Och det är faktiskt inte så värst långt.

Det är nämligen sällan man behöver kasta så långt som man har möjlighet till. När man är ute och går i vattnet, kan man ju bara gå några steg närmare ytterligare istället. Med för lång löslina ute blir det bara jobbigt att veva in allt när man får napp. Nå, idag skulle det bli det minsta av mina problem, skulle det visa sig trots att dagen började ganska bra eftersom jag fick en gädda ungefär där jag förväntade mig det. Samt att jag strax därefter hade ett ganska tungt hugg med stor virvel. Men sedan avtog aktiviteten drastiskt. 
Förresten blev de uteblivna nappen det enda av mina problem idag. Det kan tyckas självklart men även andra faktorer får väl vägas in när man gör en bedömning av dagen. OK, visserligen väger ju en riktigt stor gädda upp precis alla andra motigheter man eventuellt har haft en dag för de glöms ju gärna bort i så fall. 

Wow, är detta månne Atlantis, nyss återuppståndet ur havsens djup? Eller är det kanske Venedig?
-Nä det är staun!

 Karlskrona alltså. Annars har staun och Venedig vissa likheter både utseendemässigt och historiskt. Små, men dock. Men i verkligheten såg den ännu finare ut i det att regnmolnen tillfälligt lättade och solen lyste precis över Karlskrona och gav den ett närmast osannolikt ljusskimmer. Sådan upplevelser får man också ha med i beräkningen innan slutställningen skall fastslås efter en fiskedag. 
Och bara det att jag äntligen lyckats få neoprenvadarna hela och torra. Det gjorde själva fiskandet till ett nöje för temperaturen låg på säkert plus åtta eller nio grader. 
Den här bilden tog jag på dagens andra ställe, också på Hasslö. Tyvärr fick jag inte ett enda napp där. 
Så här i efterhand ångrar jag lite att jag inte gjorde mig det besväret att ta en kul bild. En bild på de osannolika föremål man kan hitta när man vadar längs stranden. 
Först ett avhugget fågelhuvud. Ett sjöfågelhuvud som låg på bottnen.
Sedan ett par hundra meter därifrån en stor stekpanna också på sjöbotten!
Jag försökte i och för sig få upp den med en fot och vadarstaven så pass att jag kunde greppa den med handen men det gick inte riktigt. 
Läsaren får istället i fantasin tänka sig hur det skulle se ut med ett fågelhuvud i en stekpanna lämpligt placerat på en sten, kanske med rubriken "Strandfynd".

Körde sedan den korta biten till Almö och prövade där. Där borde var helt perfekt i den friska sydvästliga vinden. Fick mycket riktigt en gädda alldeles i början men sedan blev det inte mer. Inte ett napp till ens.
Hur kul det än är att stå och kasta under de annars fina förhållandena som råder, vill man ju ändå att linan stramas åt då och då och det sprattlar lite i spöt. 
Och jag måste säga att jag blir allvarligt orolig över att det är så dåligt här i Karlskrona skärgård denna höst.
Eller är det bara otur och olyckliga tillfälligheter som gör att precis just de dagar jag är ute och provar, gäddorna har stuckit någon annanstans?
Eller har de äntligen genomskådat bedrägeriet bakom den Vita Gäddsaran? Att samtliga gäddor nu har smakat på den både en och flera gånger och nu har de tröttnat till slut?
Man kanske ändå skulle binda upp lite grodor, möss, zonkers, wiggly-waggers, jiggar och poppers?

Innan vi tar till sådana drastiska åtgärder vill jag nog först prova på några andra ställen. Jag kan just undra om det är bara jag som drabbats av sådan otur härom kring - Om det nu är otur!

Mer och mer grips jag av onda aningar. Det som började som ett skämt, kan bli något helt annat...

Även idag kom nämligen en helikopter svepande över huvudet på mig... En annan typ visserligen än den jag brukar se... Men säkert är den också utrustad med den elektromagnetiska skrämselapparat som på det lågfrekventa bandet driver bort gäddorna!

Nä, allvarligt talat tror jag faktiskt att det beror på att jag helt enkelt inte varit på rätt plats vid rätt tidpunkt. Fiskbeståndet kan väl inte rimligtvis minska så drastiskt bara över sommaren.
Jag hade ett bra, det vill säga normalt vår och försommarfiske med rikligt med både stora och små gäddor så jag skall nog hitta dem igen.

jag har några nya ställen på gång. Här på hemmaplan. Så fort vädret blir lämpligt skall jag dit. Det är ställen där ingen någonsin satt ner en vadarstav förut, tror jag. Ställen där jag förut fått många gäddor. Och minns jag rätt en av mina få tiokilosgäddor. Men det var för väldigt länge sedan. Fast jag har semester kan jag inte fiska samtliga dagar även om det vore önskvärt just nu när vädret är så bra. Man måste få minst en ledig dag emellan för att ladda om. Man kan också riskera att drabbas av åkomman fluglinepekfingerskavsår. Jag märker att ett är på gång när jag trots allt har fiskat två dagar på raken. 
Det är också ett tecken på att fluglinan börjar bli sliten. Men i övermorgon, som på onsdag blir det dags igen för en fisketur. Om inget hänger upp sig.


 
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död
2003-11-03 Gädda Hasslö 2,5 Vit Gäddsara G Nej Ja Ja Flytlina Frisk SV, regn 09:45 Nej
2003-11-03 Gädda Almö 2,5 Vit Gäddsara G Nej Ja Ja Flytlina Frisk SV, mulet 14:00 Nej

 

 

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions