Väder: Frisk till hård väst-sydvästlig vind. Först mulet med regnet hängande men vid middagstiden uppklarnande och lite sol. Så mulet igen. Blåste minst kuling hela tiden.

 

 

 

 

 

03-10-28

 

Tisdag

 

Recension 

 

Anmälaren har blivit ombedd att göra en recension av hans fisketuren. Redan i inledningen kan sägas att den nog inte blir nådig. Huvudintrycket är att misstag på misstag skedde hela dagen. Han gjorde knappt en enda sak rätt. Ta bara inledningen; man brukar ju göra upp en plan inför dagen med hänsyn tagen till alla de faktorer som påverkar fisket. Då framför allt vädret och i synnerhet vindens riktning och fart. Men tror ni han ens gjorde det? 

Fisket är ett transportproblem, hävdar han. Och visst, idag var det problem att ta sig fram på vägen. Och det i allra första början på den långa transporten i flera led som startar från Gagnekulla uppe i obygden där han bor, ända fram till den kastlängd med flugspöt inom synhåll för en gädda som utgör slutmålet. 
Då var ändå det här lilla uppehållet vid grävskopan inte medräknat. Fisket är också ett väderproblem. Men att känna till väderstrecken borde man väl kunna kräva att han gör?

Men det var tydligen alltför mycket begärt. Varför körde han i så fall nästan ända ut till Torhamn bara för att sedan vända om utan att ens byta om till vadarbyxor?
Det borde han väl ha insett att vid den västliga kuling som rådde att det skulle vara helt omöjligt att fiska där han tänkt sig?
Men icke, det kom som en överraskning för honom. Som ett fån stod han bara där och stirrade ut mot bränningarna innan han gick tillbaka till bilen, vände och körde tillbaka. 
En helt onödig resa på ett par extramil och minst en halvtimmes fördröjning på själva fisket. Den viktiga inledningen på en fisketur får alltså icke godkänt.
Därpå inträffade den lilla ljusglimt som räddade den här fisketuren från en absolut sågning längs fotknölarna. Vid ett djupt sund som i själva verket är väldigt långgrunt med sandbotten, kom han rätt. Visserligen är det en ganska kort fiskbar sträcka men här inträffade det enda som inträffade i nappväg. Där råkade han snubbla på ett par gäddor. 

En fet och ganska trög, nästan fyrakilosgädda fick honom nästan att hoppa ur vadarna av lycka. 
Fast när han kom hem och kollade bilderna blev det åter tummen ned. En bild där gäddan hoppade blev bara vattenstänk. 
Men han verkar ha fått för sig att han absolut måste ha med en gäddbild för att kunna åstadkomma några så kallade dagboksblad. Hur dåliga och banala de än är. Både själva gäddorna och bilderna av dem...

Strax därefter fick han en till och som vanligt gick han i fällan att tro att så skulle det fortsätta hela dagen. Fisk på fisk på fisk alltså.

Så blev nu alltså inte fallet. Inte ett napp till han fick. Istället både gick och körde han till helt omöjliga ställen. En sträcka där det var lä, visade sig vattnet vara helt grumligt. Tro inte att han försökte där ändå. Tror ni han tänkte på att massvis med gäddor kanske inte brydde sig om att det var lite grumligt? 
Nej, istället tänkte han att "inge kul att försöka där" Va! Inte konstigt att han får så lite fisk med den inställningen. Istället fastnade han med flugan i ett flöte till något gammalt nät som han inte såg och var tvungen att dra av linan.
På ett annat ställe på den här stora ön följde han strandlinjen för att fåfängt söka efter lä. Han gick förbi udde efter udde och tänkte att "efter nästa udde måste det väl ändå bli lä!". Men det blev det inte. Vinden var så hård att vågorna liksom följde med runt uddarna och det visade sig helt omöjligt att fiska. 
Slutligen körde han in till nästa ö och desperat försökte han få napp vid ett superjolmigt ställe vid ett naturreservat vid namn Skällenäs. Men inte ens en kilosgädda som det brukar finnas där, fick han. 
Däremot fick han se ett skrämmande exempel på hur den nya tidens brottslighet och kriminalitet kan te sig. En sopbov i full aktion! En vit bil körde in på parkeringen precis när han var på väg dit bort. Ut steg en till synes välbeställd och respektabel man, såg sig snabbt omkring och stoppade ner en olaglig, fullproppad plastkasse i soptunnan! Så såg han fiskaren och ett tag trodde han att de kanske måste försöka tysta vittnet men skurken slängde sig istället in i bilen och frun vid ratten tryckte gasen i botten och med en rivstart försvann de från brottsplatsen!

Det var hela fisketuren. Varför han överhuvud taget bryr sig om att ödsla trycksvärta på de futtiga upplevelserna är för recensenten en gåta. Och sedan har vi dessutom alla spekulationerna om varför det gick som det gick. Pretentiösa försök till bortförklaringar bara. 

Det allra värsta exemplet på det är hans teori att den här helikoptern som han hävdar alltid gör en lågsniffning över honom där han står utvadad i vattnet, på något sätt avsiktligt sprider elektromagnetiska vågrörelser i vattnet för honom. Som får gäddorna att skrämt simma bort därifrån. 
Men recensenten kan i alla fall sträcka sig så långt att ge lite beröm för bortförklaringens originalitet.
Sådana konspirationsteorier brukar man inte se varje dag!
Istället bör det rendera honom en plats till de få psykiatriska vårdplatser som återstår. Sådana tickande bomber kan vi inte ha kvar, helt öppet gåendes i samhället!

Nej, lite intressantare är nog hans teorier om att de senaste dagarnas helt skiftande väder som kan ha inverkat. Det har ju varit rena vintervädret fram tills i natt när det äntligen skedde en förändring till mildväder. Förmodligen går gäddorna djupt. Där han fick gäddorna gränsade den grunda sandbotten mot betydligt djupare områden och man kunde tänka sig att de så smått var på väg upp mot lite grundare vatten. En annan förklaring är att när gäddorna samlar sig en masse på ett ställe, glesnar beståndet med nödvändighet på andra. 
Finns det något sådant ställe då?
Jo, han påstår sig ha hört att ända sedan Gäddfestivalens dagar har det gått stora stim med stora gäddor inne i Karlskronas hamn! Där lär det ha tagits precis fullt med gäddor mellan 5 och 10 kilo. Den största gäddan på just nämnda Gäddfestival lär ha tagits mitt i staun. Detta skulle ha berott på en osedvanlig stor ansamling av betesfisk.

Som avslutning på ett högst mediokert dagboksblad vill han tvunget ta med en bild på kanske dagens bästa stund. Nämligen lunchen. 
Med ett fullständigt misslyckat försök till vitsighet har han fräckheten att kalla bilden för "Läckerheter"
Precis som hans tjatiga gamla vita gäddsara skulle vara gäddornas favoritbete. 
Nej, det har hela höstens usla fiske bevisat att det kan den sannerligen inte vara. 

Förresten är hans vinjettbild helt inaktuell också: 
-Hallå, sommaren är slut nu!
Det är höst och snart vinter!

 

Sammanfattningsvis kan recensenten bara rekommendera: Köp icke denna produkt!

---

-Eh... varför detta recensentstuk på dagens fiskedagboksblad?
-Tja, tyckte jag behövde förnya mig lite.
-I så fall kan jag rekommendera lite mer fisk i bladen.
-Kanske det. Men huvudanledningen är att jag ville öva mig lite i recenserandets ädla konst. 
-Varför då?
-Jo, på kvällen, när jag kommit hem så hade jag fått ett bokpaket från Setterns bokklubb och däri låg boken jag väntat på; nämligen "Gäddflugfiske" av en som heter Michael Jensen. 
-Så med anledning av ovanstående kommer din recension av den att bli negativ?
-Nja, det vet jag inte än för jag har inte hunnit läsa den än. Bara bläddrat lite i den och tittat på bilderna. 
-Förresten, gick det verkligen till som du beskriver med soppåsegangstern?
-Inte riktigt. Det där med rivstarten hittade jag på för att göra det hela lite mer spännande. Men det illustrerar vilka problem folk har med det nya sopsorteringssystemet. 


 
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Fluglina Väder Tid Död
2003-10-04 Gädda Sturkö 3,5 Vit Gäddsara Nej Ja Flytlina f-h V, mulet 10:00 Nej
2003-10-04 Gädda Sturkö 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja Flytlina f-h V, mulet 10:30 Nej

 

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions