Väder: Mycket regn under hela förmiddagen. Frisk sydvästlig till västlig vind. Så upphörande regn vid middagstid. Fast några stänk kom det då och då i alla fall. Mot eftermiddagen avtog vinden något.

 

 

 

 

 

03-10-04

 

Gäddfestivalen Dag 1

 

 

Lördag

 

 

Kunde ha varit sämre...

 

 

Man kunde ju ha gått bom helt och hållet.

Återigen samlas man alltså vid pass klockan åtta på lördagsmorgonen för att få sina påsar, paket och startbrickor. Samt att betala de 200:- det kostar. Regnet strilade och vädret var mycket lovande. Utdelningen gick bra i år och tog inte alltför lång tid. Det verkade inte heller vara så många som startade härifrån i år.
Även om jag kom iväg som siste man var det inte så mycket att säga om det. 
Många skulle fiska från båt och många skulle slå ihjäl sina stackars gäddor, förstod jag.
Nå, hur andra fiskar och har för sig är deras ensak och jag kör ju mitt eget race.
Frågan var bara vart jag skulle köra det här racet?
Min huvudplan gick nämligen om intet på grund av den förmodat hårda västvinden. 
Då tillgrep jag plan B och satte kurs mot Hasslö. Vid västlig vind borde det gå utmärkt att fiska av ett par ställen där samt att det borde finnas gott om gädda där nu. 

Körde ut till Sandvik och parkerade där. Svidade om i ösregn och numer är mätplankan inget större hinder för mig. Trär den under jackan längs ryggen och fäster den i en spännrem. Fast så fort man böjde sig ner för ta ut något i bagageluckan slog den i bakdörren!
Lite klaga på vindriktningen kunde jag i och för sig ha gjort för i början uppfattade jag den som rent sydlig och inte alls västlig, men det vore orättvist att skylla någonting på vädret. Nej, inte idag. Regn och vind, normalt vattenstånd, ett hyggligt ställe, rätt tid på året, superbra flugor. Allt var egentligen perfekt.
Men varför i ¤%#!#4!! fick jag inte ett enda napp!
Det måste sägas vara ett av vår tids mest olösliga mysterier. 
Allt kändes nämligen rätt där jag stod där ute i vattnet och kastade. Scenariot jag gjort upp löd på minst en fem till sex vanliga tvåkilosgäddor och med lite tur, en lite större som det kunde vara lönt att mäta. Men icke.
Första stället noll alltså. Det var bara att gå tillbaka till bilen och köra till nästa.

Här ligger det och ser fint ut.

Men det är tur att man inte vet allt. För i så fall skulle jag inte ha åkt hit. Efteråt, ute på på Dragsö Camping pratade jag nämligen med en bekant från förr, en kille vid namn R.R. Han hade börjat fiskedagen här nämligen. Och hur kul är det att komma till ett ställe där någon annan redan har varit?
Men som sagt visste jag inte det då utan började fiska.

Det är ett ganska begränsat område att fiska på och jag har knappt fått någon fisk här innan men det ligger i lä när västanvinden ryter i. Det kanske den inte gjorde idag men att stå på södersidan av Hasslö gick ändå inte. Friskt blåste det i alla fall ännu. Regnet hade nästan helt upphört och tidpunkten var vid pass middagstid.

Där får man nog säga att jag hade en sagolik tur att gäddan som äntligen nappade inte var en vanlig tvåkilosgädda utan en som i alla fall vägde runt fyra kilo. 
Nu är jag fuller väl medveten om att i årets Gäddfestival är en fyrakilos ingenting. Med detta väder dras det säkert upp massvis med både 8 och 10-kilosgäddor. 
Både av de borta i Sölvesborg och de längre öster ut, ute på Sturkö och Tjurkö. 
Men på något sätt kändes dagen ändå räddad.

Att gå helt bom hade känts tröstlöst. Jag kan väl också säga det att dagen till ära föll den offer för en gäddsara helt i strutsherl. Inget garn i dag alltså.

 Detta för att undvika att kanske en sjukilosgädda kom inom synhåll för den när garnet hade trasslat in sig i krokspetsen. Ett förhållande som tyvärr inte inträffade. Att jag var i närheten av en så pass stor gädda alltså. Fick bara ett säkert napp till nämligen. 
Av en landad tvåkilosgädda någon timme senare i närheten. 

Så det var faktiskt i ganska gott mod jag åter gick tillbaka till bilen för att köra vidare till det tredje stället. Ännu mer så eftersom jag åt några mackor och fick i mig lite varm dryck. 
Men så började förtretligheterna dugga lika tätt som regnet nyss.
Antalet ställen krympte raskt samman. Och så har vi den förbannelsen som stavas tidsbrist. Eller tidsgräns. 

Körde först bort till Almö men där var det helt kört. Inte nog med att där stod en bil som jag senare såg hade innehållet flera festivalsdeltagare, där kom cyklande inte mindre än fyra av traktens ungdomar, alla utrustade med haspelspön! 
Som verkade fiska helt utom tävlan dessutom!

Jag fattar inte vad det tagit åt dagens ungdom! Kan de inte hålla på med vettiga saker istället? Spela dataspel, hänga runt fiket eller supa? Som alla normala ungdomar, menar jag...

Nu pratar vi om läsidan, den som vetter mot staun. När jag ätit färdigt och gjort mig klar gick jag alltså över till vindsidan på Almö och kollade där. Men där gick inte. Vinden låg på precis rakt in och då är det alltför jobbigt. Minuterna tickade på och nu hade jag bara knappt en timmes effektiv fisketid på mig. Vad göra?
Ja, upp gav jag inte i alla fall. 
Nej, körde tillbaka till andra sidan bron och prövade på ett helt nytt ställe. Alldeles nära själva Hasslö där det finns en liten båthamn där man kan parkera. Vattnet verkar grunt och stenigt, har jag konstaterat flera gånger tidigare när man kör där förbi. 
Har man alltså kört värdshus förbi genom åren?
Nja, blir svaret på den frågan. Idag fick jag inte tillstymmelse till napp och lite jolmigt var det. Men där var områden med lagom djup och fast sandbotten och kanske lite senare på säsongen? I december kanske...?

En stor nackdel med det här stället är att det ligger så nära vägen. Ett par bilar tutade till och med på mig! Tyckte väl det såg konstigt ut. Eller också var det deltagare i Gäddfestivalen.

 

Här har vi ett självporträtt i så kallat bredbildsformat. Lägg märke till plankan som sticker upp, så nog måste man se ännu konstigare ut än vanligt för civilbefolkningen.

Även längre in stod det folk utvadade och kastade, såg jag när även jag var på väg mot staun. Fast jag tutade inte.

Nå, en dag till har man på sig att förbättra både rykte och resultat.

 


 
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Fluglina Väder Tid Död
2003-10-04 Gädda Hasslö 4 Vit Gäddsara Nej Ja Flytlina m-f V, regn 12:00 Nej
2003-10-04 Gädda Hasslö 2 Vit Gäddsara Nej Ja Flytlina m-f V, regn 13:30 Nej

 

 

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions