Väder: Kall morgon och mulet. Friska nordliga vindar. Högvatten till förbannelse. Så drogs molnskärmen undan och det blev sol, sol, sol.

 

 

 

 

 

03-09-30

 

Tisdag

 

 Olycksbådande dåligt

 

 

Idag gick det väldigt lätt att skylla på vädret. Frisk nordlig vind, sol och högvatten; det säger allt. Samt dålig inspiration. Förmodligen beroende på de förstnämnda, yttre faktorerna. Det har varit stigande högvatten i några dagar nu och förmodligen låt det på cirka 30 cm över idag. 
Man skulle kunna tycka att friska nordliga vindar istället borde ge lågvatten när det här på Blekingekusten blir frånlandsvind. Allt vatten blåser bort ju!
Jo, det är riktigt men man måste se det i ett litet större perspektiv. Det är hela Bottenhavets vattenmassa som kommer svepande söderut! Så blir det stockning i Öresund och vattnet kan inte göra något annat än att stiga. 

Det regnade hela dagen igår också men det lär heller inte påverka vattenståndet i havet i någon större grad.
Men här på bilden ser man hur de mörka molnmassorna är på väg bort.
Trogen mitt löfte styrde jag västerut idag, generalrepetitionen inför Gäddfestivalen. Meningen var att jag skulle göra snabba nedslag på fyra eller fem fiskeplatser. 

Började därför så långt västerut man kan komma; nämligen i Gökalv. Ja, i det som är mitt närområde, vill säga. Svåra förhållanden rådde där. Ingen lä för Ronnebyfjärden är ganska djup. Alltså som vik betraktat. Samt högt vatten som gjorde det svårvadat. 

 

På denna bilden döljer sig dagens enda gädda. Den enda anledningen till att det blev något dagboksblad över huvudtaget. När jag tog kortet trodde jag att jag fått med hoppet den gjorde, men icke.
Om det är jag eller kameran som är långsam vill jag låta vara osagt. Det är alltså en helt vanlig tvåkilosgädda. Fast till helgen kan den bli utslagsgivande må ni tro. 
Under Gäddfestivalen alltså. Det skulle inte förvåna mig om en fyrakilosgädda knep förstaplatsen i år, så dåligt är det. I alla fall här i östra Blekinge. Den högg intill en vass som är torra land vid lågvatten. 

Det bevisar om jag inte visste det förut, att mitt motstånd till högvatten enbart är av psykologisk natur. Men det är å andra sidan nog så viktigt. 
Ja, blir det ingen ändring i väderleksförhållandena kan vi räkna med en fisktom fiskehelg. I alla fall för min del. 
Stannade bara där knappt två timmar innan jag gick tillbaka till bilen och körde därifrån. Till en liten udde i närheten där det i alla fall var fullt lä. Där var det i alla fall varmt och skönt. Där borde jag ha sett något spår av gädda men icke. 
Då greps jag av misströstan och lät de andra ställena jag planerat in i dagens runda, vila. Gav upp och åkte hem helt enkelt.
Nå, det är bättre att inleda Gäddfestivalen med lågt ställda förväntningar än tvärtom. Skall i alla fall se över grejorna. Limma vadarna och smörja in fluglinan med fettgoja. Förmodligen binda ett par nya gäddsaror. 

Men visst, vädret kan slå om på några dagar; vad de förutspår för väder i helgen vet jag inte i skrivande stund.

03-10-02: Oj, på grund av lite datatekniska problem har jag inte kunnat lägga ut ovanstående dagboksblad förrän förhoppningsvis idag, någon annanstans ifrån. Men idag är vädret helt perfekt för gäddfiske! Svaga till måttliga vindar från syd och mulet. Vattenståndet är i sjunkande så än är inte allt hopp ute för napp i helgen.


 
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Fluglina Väder Tid Död
2003-09-30 Gädda Gökalv 2 One Size fits all Nej Ja Flytlina m-f N, sol 10:00 Nej

 

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions