Väder: Soligt och blåsigt. Lite kyligare än det har varit innan men framåt dagen blev det minst lika varmt som förut. Först var det ren västlig vind men vid middagstid mojnade den lite för att strax senare åter ta fart, nu mer från sydväst.

 

 

 

 

03-09-24

 

Onsdag

 

 

Platsinventering

 

 

 

Ja, idag tänkte jag provfiska på några vanliga ställen för att se hur de var till Gäddfestivalen. För min del blir det ju iklädd vadare från land som jag kommer att försöka. Men dåligt gick det. Som jag uppfattar det råder det fortfarande dåliga sommarförhållanden med mest tvåkilos strandgäddor som främsta bytet. Eller enbart till och med. Först styrde jag österut, rakt mot den uppstigande solen som bländade duktigt.

 Till ett naturvårdsområde känt för sina rika möjligheter att studera djurlivet. Redan på vägen dit fick jag unika tillfällen att göra just det.
I flera minuter stod djuren där och lät sig villigt fotograferas och studeras. Ett tag trodde jag att jag kört för långt och hamnat i Kolmårdens djurpark på viltsafari.
Inte ville de flytta på sig heller. Jag tutade på dem men inte brydde de sig om det! 
 

Genom precisionskörning och sick-sackande kom jag äntligen igenom. Gick väl ner till uddens östra sida och började fiska. I början var det stora problem med själva fisket. Alltså vadandet och kastandet. Miljöproblem kan man kalla det. Kanske är det mitt eget fel ty under ett par dagar har det faktiskt blåst riktigt hårt, precis som jag önskade i förra dagboksbladet. Det medförde bland annat att massvis med bandgräs slitits loss och flöt omkring i tjocka, breda stråk. På var och vartannat kast kom flugan hem med krokböjen full med bandgräs. Om en gädda mot förmodan skulle vilja hugga var risken stor att den inte skulle fastna. 
Dessutom var de flesta stenarna täckta med tjocka, vajande lager med grönt slick. Det är halt. 
Men så småningom när jag fiskat mig runt en udde på Udden, kom jag in i mer direkt lä och där minskade det mer akuta problemet med bandgräset. Fick till och med napp och kunde landa några styckna gäddor. Kul. 
På tal om miljöproblem kom jag att tänka på ett som diskuterats i lokalpressen. Det gäller i närbelägna Ronnebytrakten där man vill utöka kasseodlingen av regnbåge. I Ronnebyfjärden, helt nära Gökalv. Företaget som heter Gofish, känt från dessa spalter, vill fyrdubbla produktionen, om jag minns rätt. Detta har utlöst vilda protester från sommarstugeägare och andra vid kusten. De menar på att miljön inte skulle tåla det ökande fosforutsläppen. 
Jag som sportfiskare är naturligtvis en sann naturvän och väldigt mån om miljön, fattas bara! 
Samt jolmighetens fiende nummer ett!
Men nu får man inte gå till överdrifter... Lite sans och måtta i debatten måste man ha... 
Se bara på där jag var idag. Inte finns det några kasseodlingar på miltals avstånd och ändå är bottnen sank och dyig häromkring. Kolla in den första bilden och få svaret på var mycket gödning i havet kommer ifrån. Hela området är fullt med både nötboskap och får. Och gissa var de går på toaletten? Och var allt gödslet hamnar när regnet spolar bort det?
För att inte tala om jordbruksbygden runtomkring! Fullt med bäckar med gödselvatten, skulle jag misstänka!
Så några regnbågar till kan väl ändå inte spela någon roll?
Tänk också på alla arbetstillfällen det skulle skapa. Gofish planerar nämligen nyanställningar och vill bygga rökeri och fiskförädlingsanstalt i Ronnebyhamn. 
Och förresten brukar det rymma ganska mycket fisk från de här odlingarna så nettoökningen blir inte så kännbar.
Och det vill jag förresten fastslå att det har absolut inte det minsta att göra med mitt ställningstagande för en utökad fiskodling!

Fiskade på ett par ställen i anslutning till Udden. Utan att få något. Körde sedan till ett helt annat ställe.

Det är anmärkningsvärt att trots att man vill vandra i havet hamnar man väldigt ofta i skog, kämpandes sig genom täta snår och taggiga buskar. 

Så mycket kan jag säga att där jag provade här ute på de stora öarna är det inget ställe att rekommendera till Gäddfiskefestivalen. Eller kanske man skulle säga tvärtom?
Falskeligen säga att här är jättebra, kör hit!
-Sss, vilka tror du läser det eller bryr sig?
-Tja, säg du inte det! Läste i tidningen att det är väldigt många anmälningar i år och att det skrivs mycket om Gäddfestivalen på diverse hemsidor. Och att den största ökningen gällde just min lilla nisch. Catch & release gäddflugfiske. Så några är det kanske som läser detta.
-Men hur kan du inbilla dig att de skulle luras att fiska i sundet mellan till exempel Sturkö och Tjurkö när du öppet säger att du är ute för att luras...?

-Tänkte inte på det!
Nej, jag hoppas sannerligen att ingen går dit för där är det uruselt fiske! 
-Ha, där ser du!
-Ja, jag fick bara en liten tvåkilosgädda. 
Och såg inte den minsta skymt av fina 100cm-gäddor heller. Det är alldeles sant!
-Hm...? Du försöker väl inte köra med en dubbelbluff...?
-Absolut inte! Hur skulle det kunna finnas stora gäddor här, precis nedanför bron till Tjurkö, där det mest är sandbotten?

Nej, min kartläggning av bra gäddfiskeställning i öster gav ett mycket nedslående resultat. Stackars de som väljer att fiska här! 
Fast med det förbehållet att vädret kommer att bli helt avgörande. Jag har en till ledig dag, avsett till fiske i nästa vecka. Den kommer jag förmodligen att förlägga på ställen väster om staun. Skall inventera dem till tävlingen och med hänsyn till vad jag då finner, bestämma mig. 
-Jaha och när kan vi förvänta oss en rapport därom?
-Nja, det beror på...? Blir det bra fiske är det nog risk för att jag väntar till efter tävlingen.
-Är då inga billiga tjuvtricks dig främmande för att behålla de bästa platserna för dig själv?
-Nej.

Fast det slutgiltiga beslutet vart jag skall köra tar man naturligtvis på vägen in till startpunkten, lördag morgon. Då man vet exakt vilket väder som råder. Och då som vanligt ser hur vinden blåser. Samt hur högt vattnet är, en inte helt oväsentlig detalj.

 


 
Datum Art Plats Vikt Bete Vadande Från land Fluglina Väder Tid Död
2003-09-20 Gädda Udde i öster 2 Vit Gäddsara G Ja Nej Flytlina m-f V, sol 08:00 Nej
2003-09-20 Gädda Udde i öster 3,5 Vit Gäddsara G Ja Nej Flytlina m-f V, sol 08:20 Nej
2003-09-20 Gädda Udde i öster 2 Vit Gäddsara G Ja Nej Flytlina m-f V, sol 09:00 Nej
2003-09-20 Gädda Udde i öster 2 Vit Gäddsara G Ja Nej Flytlina m-f V, sol 09:30 Nej
2003-09-20 Gädda Stor ö i öster 2 Vit Gäddsara G Ja Nej Flytlina m-f V, sol 13:00 Nej

 

 

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions