Väder: På morgonen disigt och västlig bris. Vinden ökade först lite och så avtog den. Vid tiotiden dog den ut helt och hållet. Vid trettontiden återkom den som frisk sjöbris, från sydväst. Solen sken från en ganska disig och molnbeslöjad himmel. Varmt. Både för årstiden men också totalt sett.

 

 

 

03-09-20

 

Lördag

 

På bättringsvägen

 

 

Först skall jag bara nämna lite om det rent datamässiga. Jag vet inte hur det kommer att märkas i era webbläsare den förändring jag gjort. Tidigare har jag haft en ganska låg skärmupplösning som det står på ingångssidan, 800 * 600. Nu har jag ändrat den ett snäpp uppåt. Problemet har varit att allting verkade så smått på skärmen då. Men nu har jag ändrat en inställning i Windows som gjort att det verkar större än det är. DPI-inställningen nämligen. Då blir det lagom storlek på bokstäver och tecken men bara på min skärm. När jag började jobba med mitt hemsidesmakarprogram blev det genast problem. Allt var ju anpassat till den gamla skärmupplösningen. Med den nya upplösningen såg allt smått ut. 
I min PC alltså. Nå, just det här dagboksbladet har jag gjort i den nya upplösningen och hur det kommer att se ut i era webläsare vet jag alltså inte. Fick göra en helt ny mall eftersom alla de gamla sidorna plus den mall jag utgått ifrån, kunde jag inte förstora upp.
Målet är att hemsidan skall täcka era skärmar fullt ut. Eller har de gjort det förut?
Ja, jag börjar så här och så får jag kolla hur det ser ut på annan PC och eventuellt göra ändringar då. Nu till dagens inte alls märkvärdiga upplevelser:

Fisket idag började verkligen bra. Men återigen ställde vädret till det. Augustivädret är ju kvar trots att jag efterlyste höstkyla och höststormar!

Inte heller stämde väderleksprognosen för idag. Det skulle enligt en, blåsa ordentligt frisk västlig vind. Eftersom det blåste lite mer än det brukar göra på morgonen trodde jag att den bara skulle öka hela förmiddagen och vidtaget mina mått och steg för det. Hade återigen med mig vadarna och hade sett ut en lämplig ö att gå i land på. 
Men i stället dog vinden ut precis helt och hållet på förmiddagen. Det kan hur tydligt som helst utläsas i resultattabellen nedan. Fick ingen fisk alls mellan klockorna tio och tretton.

Tänkte att jag skulle fiska ifrån båten så länge som vädret tillät det och började kring några kobbar och skär ute vid någon av våra större skärgårdsöar. Men vinden höll sig alldeles lagom. Plockade den ena gäddan efter den andra och hade riktigt roligt. Visst, det var inga särskilt stora fiskar men samtliga var i mycket god kondition och levde verkligen runt. Jag bara väntade på en riktigt stor; det låg liksom i luften. Så dåligt fiske jag haft en längre tid så hade en femkilos räckt för att jag skulle bli riktigt nöjd. 
Men se det var lite för bra. Efter ett par, tre timmars utmärkt fiske mojnade vinden ännu mer för att till sist helt dö ut. Kav lugnt blev det och värmen steg mer och mer. Plagg efter plagg fick jag plocka av mig. Till sist stod jag där i bara kalsingarna och kastade!
En otrolig syn!
I alla fall den 20 september mitt ute på havet. 

Till sist blev det åtminstone några vindkårar och det blev möjligt att få napp. 

En gädda fick jag på som otacksamt simmade nästan upp på land, sicksackade mellan stora stenar, plöjde igenom fem grova tångruskor och satte slutligen fast sig så hårt att jag inte kunde reda ut det. Förmodligen hade den skavt tafsen mot stenar också för den brast när jag försökte dra loss den. 

Det var bara att binda på en ny 0,30 nylonspets och ta fram en ny Vit Gäddsara G (G som i Garn).
Hur stor den gäddan var?
I trekilosklassen efter vad jag såg. Men det kan räcka nu för de är otroligt starka och det går inte att hindra dem att sticka iväg med rent våld.

Nej, att gå iland på någon ö och vadfiska blev inte att tänka på. Att göra det i stiltje vore dumt. Att få fisk när man vadar i sådant väder är nog ännu svårare än från båt. För att inte tala om hur varmt det blir. När det sedan äntligen blåste upp blev det i och för sig ganska lagom men då hade min utmätta fisketid nästan runnit ut. Lagom att fiska från land alltså. Från båt blev det lite för mycket vind. Men innan dess hände detta:

Dagens största gädda högg. För att inte säga den största på väldigt länge. Inte för att det säger så mycket och inte märkte jag att den var så pass stor heller. 
Jag såg en skymt av den i början och fick för mig att den också var i tvåkilosklassen som de övriga. Till saken hör också att mina nya solglasögon funkar extremt dåligt. Har jag inte hatt på mig som skuggar ögonen blir jag ständigt bländad.
Och vem vill ha hatt en svettig sommardag?
Måste försöka skaffa nya. 
Alltnog så fick jag den inte intill båten. Den bara drog och drog och flera meter fluglina lämnade rullen. Till sist fattade jag att gäddan var stor och begrep att jag måste ta det lite varligare om

jag inte ville stå där med ännu en avsliten tafs. Men som tur var är det ännu inte Gäddfestivalsdags för den här var enormt kort och tjock. Men tung. Som sagt jämförelsevis för 4,5 kg är ju inte så mycket egentligen. Men under Gäddfestivalen vill man ju ha långa och smala gäddor eftersom det är längden som räknas i den klass jag ställer upp i.
Som det nu ser ut här i skärgården undrar jag om inte en femkilosgädda blir en sällsynthet till tävlingen. Det är bara ett par veckor dit och fortfarande råder höggradigt jolmiga augustiförhållanden. Eller är det bara jag som har dåligt fiske? Eller är en dålig fiskare? Eller fiskar på fel ställen?
Jag anmälde mig trots det till tävlingen dagen efter fisket, på söndagen. 
Som jag brukar säga; det är en rolig grej just för att det finns en klass med catch & release för gäddflugfiskare. Sådant måste uppmuntras!
Samtidigt ger det mig extra inspiration att ge mig ut och fiska de två dagarna. Samt lite mer att skriva om, hoppas jag. 
Som till exempel varför det gick så dåligt för mig...
Jag hade någon idé om hur jag skulle förbättra mina chanser till i år men jag vet inte om jag får det till att fungera. Väldigt mycket kommer att bero på det aktuella vädret de två dagarna. 
Dessutom är jag lite missnöjd med reglerna. Åtminstone den regel som säger att man måste vara minst två tävlande i samma båt. Det utesluter både mig och de flesta flugfiskare. Visst, det går säkert att fiska två i samma båt men inte särskilt bra.
Det kan nämligen vara lite svårt att hitta en vänsterhandskastare att ha med i båten. 
-Kan du inte så att säga, kasta baklänges? Alltså lägga ut kastet i bakkastet?
-Jo, ibland måste man det, men jag är inte så bra på det. 

Så någon seger förväntar jag mig inte att ro hem.

Men strunt i det, huvudsaken är att det är roligt och förresten behöver jag inga mer Plano betesboxar eller haspelspön. 

På tal om någonting annat så hör jag att det har kommit ut en bok om gäddflugfiske. Det är en för mig okänd person vid namn Michael Jensen som författat boken som passande heter just Gäddflugfiske. Skall bli intressant att bläddra i den. Snart kommer jag att göra det för jag har sett till att den klubb som jag sitter som bokuppköpare för, införskaffar ett exemplar. 
Det låter finare än det är, det är bara det att jag står som adressat och väljer lite i bokklubben Setterns utbud av månadsutskick.

Och självklart väljer jag det paketet för vem vill väl inte läsa om Gäddflugfiske...?
Boken är också utgiven på Setterns förlag och det är roligt att de ändrat uppfattning. Jag erbjöd nämligen mina tjänster som bokförfattare till dem i samma ämne för något år sedan men de svarade att gäddflugfiske var ett alltför smalt område för att de vågade chansa på att ge ut en bok om det. Eller också hade de läst i min fiskedagbok här på nätet och begrep att de måste ha en riktig skribent till ett så pass viktigt område inom sportfisket.

Skriv gärna en rad om hur det här dagboksbladet ser ut i just er PC. Eller om det är webläsaren som bestämmer det. 


 
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Flugspö Fluglina Väder Tid Död
2003-09-20 Gädda Kåsaskär 2,5 Vit Gäddsara G Ja Ja Sjunklina s-m V, soldis 08:30 Nej
2003-09-20 Gädda Kåsaskär 2 Vit Gäddsara G Ja Ja Sjunklina s-m V, soldis 08:45 Nej
2003-09-20 Gädda Kåsaskär 2,5 Vit Gäddsara G Ja Ja Sjunklina s-m V, soldis 09:00 Nej
2003-09-20 Gädda Kåsaskär 2 Vit Gäddsara G Ja Ja Sjunklina s-m V, soldis 09:30 Nej
2003-09-20 Gädda Kåsaskär 2 Vit Gäddsara G Ja Ja Sjunklina s-m V, soldis 09:45 Nej
2003-09-20 Gädda Arpö Nål 2,5 Vit Gäddsara G Ja Ja Sjunklina s-m V, soldis 10:00 Nej
2003-09-20 Gädda Ljungskär 4,5 Vit Gäddsara G Ja Ja Sjunklina s-m SV, soldis 13:00 Nej
2003-09-20 Gädda Arpö 2,5 Vit Gäddsara G Ja Ja Sjunklina s-m SV, soldis 13:30 Nej

 

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions