03-08-07                               

Väder: Halvmulet och lite växlande molnighet. Vindar i olika riktningar och styrka. Lite regn till och med en gång. Ingen riktig ordning alls på vädret idag.

 

Torsdag

 

 

Otursdag

 

 

 

Sannerligen var det lätt att finna rubrik på dagens övningar ute på sjön. Vi skall heller inte överdriva ty ingen råkade utför allvarliga skador; båt, motor och jag själv kom lyckligt iland. Om ingen råkade ut för allvarliga skador antyds det att någon råkade ut för lätta, eller?
Jo, och nu menar jag inte de gäddor som man lossar kroken ifrån och släpper tillbaka utan mer sådana som tyvärr fick simma omkring med vit gäddsara i munnen en tid. Det som brukar hända ytterst sällan inträffade inte mindre än tre gånger idag!
Tre gäddor slet alltså tafsen på en och samma dag.

Rent otroligt om man tänker efter. Eller var det fråga om slarv istället för otur?
Det var heller inte fråga om några jättebjässar utan vad jag brukar kalla "fina" gäddor kring fyra till sex kilo. Alla hann jag inte se riktigt ordentligt heller. 

Första tabellnoteringen gjorde jag inte förrän 09:20 idag men det betyder inte att jag hållit på ända sedan kl 05:30 innan det lyckades utan mer på att jag idag körde ut väldigt sent.

Vädret har varit lite osäkert den här veckan; min sista semestervecka för övrigt. Soligt men ganska blåsigt hade det varit. Idag skulle det bli både soligt och svaga vindar enligt vad jag hade inhämtat från TVs väderspåmän. I stället blev det mulet och blåste mer än svaga vindar i alla fall. Jag hade nämligen tagit med mig både badgrejor och böcker som alternativplan om det skulle bli för varmt eller för blåsigt att fiska samt kört ut senare. Det var bara de första timmarna som det var helt lugnt sedan fick jag hålla till i lä utanför och kring Bollöarna så gott det gick. 
Lagom till att semestern är slut avtar algblomningen. Fortfarande är vattnet på sina stället grumligt och mörkt när de börjar dö och sjunka till botten men en klar förbättring sedan sist tyckte jag det var. Fast å andra sidan har det blåst mycket på norr och det hjälper förmodligen till också. 
Annars kan augusti vara den allra sämsta gäddfiskemånaden på sommarhalvåret. Den vanliga växtligheten står på topp, för att inte säga att det växt så mycket att det släpper från botten och stenar och börjar flyta omkring. Lager med bandgräs och grönt slick driver omkring i bälten och fullt med ålgräs ända upp till ytan så fort man kommer i lä bakom en ö. En oljig hinna verkar täcka ytan också. Jolmighetsfaktorn når sin högsta höjd även ute till sjöss. Även gäddorna verkar vantrivas med tillvaron och står mest och tjurar. Ofta är de svåra att hitta också.

Icke desto mindre fick jag i alla fall en femkilosgädda på en liten gäddsara i strutsherl den här gången. Hade nämligen gått ner i storlek, just på grund av den blanka vattenytan och att det verkade så trögt. 
Här var det också så att den mindre gäddan jag fick först förmodligen lockade till sig den här gäddan och piggade upp den lite, för jag fick bägge på samma plats. Ett bra ställe som jag falskeligen angav till Bollöarna om vi nu skall vara riktigt petnoga. Men varför skall vi vara det?

 

 

För några gånger sedan kunde jag säga att jag inte hade tappat en enda gädda av de jag dragit upp. Nej, nappat skulle det ha stått förstås. Ändå att det rörde sig om 14 stycken. Idag blev förhållandena nästan omvända. Säkert tappade jag fler än jag ärligen kunde bokföra. 

I ovan bildserie ser vi hur det gick till. Först drillar jag en fin gädda bara för att ett par sekunder senare visa upp den tomma tafsen för fotografen. Linan hade bara gått av. Vid det här tillfället var hela 0,30-tafsen ordentligt fransig och jag vet att den hade varit bakom den stora stenen som syns till höger i bilden och snurrat. Förmodligen hade den försvagat tafsen då.
Den andra gäddan som slet tafsen hade jag extra otur med. Den högg på det olycksaliga sättet att just när jag skulle lyfta flugan för ett nytt kast kom den farande med öppen mun. Då har jag fört spöt långt bakåt med högerhanden och har ingen chans att göra motryck. Men i de lägena brukar jag försöka gripa tag i tafsen med vänsterhanden och så att säga göra ett manuellt motryck. Det lyckades också. Det var bara det att dels råkade jag sno in fingrarna i tafsen för hårt och dels vände gäddan på klacken och lämnade området i full fart. Snapp! sade det bara och där stod jag på liknande sätt med tafs utan fluga.

Nä, då var det bättre att äta upp resten av matsäcken och läsa några sidor i den medhavda boken. Det är skönt att kunna smaska och sörpla så mycket man vill när man är ensam.
-Vad menar du?
-Jo, ty "I båten kan ingen höra dig fika!"
-Aha...


Kanske jag även tänkte på nästa år då jag skall ha tidig semester. För fiskets skull är det att föredra. Juni är den klart bästa sommarmånaden för gädda. Då vet man var man har de stora. I år blev det inte så många juniturer på grund av dålig motor, mycket jobb och kanske inte heller vädret var lämpligt just när jag var ledig.
Nå, jag har väl ordinarie lediga helger framöver och jag tror att om bara 14 dagar, tre veckor kan förhållandena helt ändras här ute. 

Förresten angående förra veckans diskussion om det var stället eller tidpunkten på dagen som var viktigast så får väl dagens resultat anses stödja ställets avgörande natur. I alla fall fick jag de flesta kring klockan tolv och därefter. OK, att det var blåsigt och ganska mulet. Men det var ordentligt varmt. Trots att jag fick hålla till i jolmiga lävikar blev jag lite förvånat över att det fanns så pass mycket gäddor där inne. Men slöa var de. Det var många som följde efter eller bara slött nafsade. 
Den tredje gäddan som slet sig vet jag inte hur det gick till. Tafsen bara gick av. Utan något större motstånd eller ryck från min sida. Ändå att jag precis innan klippt av 0,30 tafsen för att det blivit en vindknut på den. Bara otur, helt enkelt.
En liten kul grej hände med den sista gäddan jag fick. När jag lossade kroken stötte den upp två halvsmälta bytesfiskar av en sort jag sett förut. Alltså i en gäddkäft. Nämligen näbbgäddeungar. "Keep up the good work!", sade jag till den och släppte tillbaka den. Det är ju jättebra att gäddorna gör vad de kan för att hålla beståndet i schack!

-Den där gäddan är väl inget särskilt att visa upp på bild! Och vad bestod egentligen oturen i? Så mycket att klaga på har det väl egentligen inte skett?
-Jag är glad att du ställde de frågorna!
Nej, gäddan är bara på fyra kilo, men jag tänkte passa på att visa den absolut sista bilden på mina glasögon som finns.
Jepp, för en stund senare hände det. Jag råkade få fluglinan att fästa i glasögonen när jag vände mig på något sätt och både dem och de polariserande påhängen åkte i sjön. Plask, sade det och de sjönk raskt utom både räck- och synhåll. 

Detta var absolut inte kul. Det var bara att plocka ihop grejorna och treva sig hemåt. Alla som har glasögon kan nog instämma i att det är mycket besvärligt. För att inte tala om hur dyrt det är att skaffa nya. Som tur väl var hittade jag mina gamla när jag väl lyckats ta mig hem, så att jag åtminstone har ledsyn nu. 

Jag brukar kallt räkna med att oturen och turen här i livet har en tendens att komma i vågor. De brukar balansera varann. Så nästa gång jag kör ut och fiskar räknar jag med rekordfångst. Eller har jag kanske ännu inte inte sjunkit ner i oturens allra djupaste vågdal?
Men en sak är säker; "utan polarisation kan ingen efter gäddor kika!"
-Usch, den var för dålig! Stryk den! Alla kanske inte ens känner till reklamen för Alien I till XXII.
-OK, du har rätt!

 


 
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Fluglina Väder Tid Död
2003-08-07 Gädda Bollöarna 2 Vit Gäddsara Ja Sjunklina Vxl moln, vxl vindar 09:20 Nej
2003-08-07 Gädda Bollöarna 5 Vit Gäddsara Ja Sjunklina Vxl moln, vxl vindar 09:40 Nej
2003-08-07 Gädda Bollöarna 1 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Vxl moln, vxl vindar 12:00 Nej
2003-08-07 Gädda Bollöarna 2 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Vxl moln, vxl vindar 12:30 Nej
2003-08-07 Gädda Bollöarna 3,5 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Vxl moln, vxl vindar 14:00 Nej
2003-08-07 Gädda Bollöarna 2 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Vxl moln, vxl vindar 14:10 Nej
2003-08-07 Gädda Bollöarna 4 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Vxl moln, vxl vindar 14:20 Nej
2003-08-07 Gädda Channel Island 2 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Vxl moln, vxl vindar 15:00 Nej
2003-08-07 Gädda Channel Island 3,5 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Vxl moln, vxl vindar 15:15 Nej

 

 
Tillbaka till Startsidan

©Gagnekulla Network Productions