03-07-27                               

Väder: Mulet och disigt. Mot middagstiden några korta solglimtar. Först lugnt, så lätt sydlig bris. Några regnstänk när jag körde hem vid 13-tiden. Då vred sig vinden till ostlig och ökade.

 

Söndag

 

 

Nu blommar algerna

 

 

 

Kanske man skulle klämt till med något käckt och folkligt i stil med "Nä, nu blommar algerna!" 
Nej förresten, för idag fanns det ingen anledning till några som helst utrop. Varken i positiv eller negativ riktning. En ganska slätstruken och normal dag.

Visst kunde solen skina och gäddorna vara lite större. Åtminstone ett par. Men jag körde i alla fall ut. Vände alltså inte när dimman tätnade på vägen in mot staun. Men jag misstänkte med rätta att den inte skulle ligga vid kusten.

Körde ut genom Saltösund innan soluppgången. Därför är fyren tänd. Lugnt och fint såg det ut. Sedan var det problemet med algerna. Sedan sist jag varit ute har det varit väldigt varmt. Alltså var det stor risk att algerna skulle ha ökat ännu mer till rent katastrofala proportioner. Men där hade jag lite tur för mer än förra veckan såg jag inte till. Allt var upplagt för en bra fiskedag.

När jag ätit lite frukost, plockat ihop grejorna vidtog sökandet efter de gäckande gäddorna. 
Förr i tiden betraktade jag nog gäddorna som ganska stationära. Där, där och där brukade de stå, helt enkelt. 
Men ju mer jag fiskar efter den grönfläckiga predatorn desto mer flyktig, nyckfull och svårfångad tycks den mig. 
Ja, svårfångad i det här sammanhanget uttyds "svår att hitta".
Därför är den här bilden mycket passande för rodde gjorde jag en hel del. Är vädret så här lugnt tycker jag det är kul och skönt att ro. I början var jag förstås tvungen för att komma till ett nytt fiskeställe för det var kav lugnt. 
Som synes i fångstprotokollet var det också mycket långt mellan fiskarna. Både tidsmässigt och avståndsmässigt i början. 
Algerna skymde sikten för mig ibland. Men som tur var behövde jag inte hoppa över några ställen på grund av

Pyttinetessa algorittimus som det heter på latin. Jag vill nämligen gärna kunna se botten och eventuella fiskar som följer efter. 
Min semester tillbringar jag hemma. Varför skall man över huvudtaget resa iväg till andra ställen? Blekinge, där jag bor, är ett riktigt turistlän nu, läser jag i tidningen. Här kommer fullt med folk både från andra landskap här i Sverige och utrikes ifrån. Då resonerar jag som så att är det på det viset att de kör ifrån sina egna landskap hit måste det ju betyda att Blekinge är bättre än därifrån de kom. Och varför skall jag i så fall köra iväg till deras landskap som är sämre?
Det samma måste gälla för utländerna. 

Gädda napp! Hipp som happ! Här kommer nattens fiskare              som vill vara friskare. 
Sjung hej och hå och en flaska med rom i regnet! 
Gäddan högg och glad blev jag. 
Bryt ej mot kärlekens lag!
Men gäddan vill vara fri
        Släpp henne åter i!
Åh Gäddsara, kom ut ikväll!

Hm... Nu har det väl alldeles slagit runt, kanske någon tänker, men så är det inte alls. Ovanstående är bara ett smakprov på hur det kan bli framöver. Jag bara extrapolerar lite. Drar ut konsekvenserna på vissa händelser som kan inträffa.

Jag läste nämligen något mer i tidningen. Visserligen bara ett rykte. Att Ulf Lundell kanske, eventuellt skulle köpa sommarstuga på Hasslö. Låt oss säga att det inträffar. Han flyttar ut hit om somrarna och naturligtvis börjar han fiska gädda. Självklart. Och då dröjer det inte länge innan han får nys om min hemsida. Och han vill naturligtvis inte vara sämre, författare som han är och allting. Han vill naturligtvis bräda mig. Och kommer att göra det genom sina poetiska texter. Så jag gav bara ett litet smakprov på hur det kommer att låta när han rapporterar sina gäddor. 
Fast när jag läser igenom min lilla pastisch på en Lundell-text tycker jag inte den är så pjåkig själv. Vilken rytm! Vilka rim! Nej, sätt lite musik till den och den kommer att bli en hit. Att jag sedan lånat en rad från en annan artist gör inte så mycket. Det får man göra nämligen.

Fast tyvärr, det lär väl inte inträffa. Att Lundell skulle se mina rader. Det här med gäddflugfiske och att skriva om det är som en ensam, ropandes röst i öknen. Det är en för liten nisch, helt enkelt. Det är att jämföra med andra liknande extremt konstiga särintressen. Jag menar vilka har hört talas om de som jagar björn med virknål, de som spelar golf med krocketklubbor eller för att inte tala om Allsvenskan för hundfotboll?
Nej, jag trodde väl det. Det är bara de som håller på med det som känner till det. Oftast brukar släktingarna till dem låtsas att de inte är bekanta med dem heller.
Frågan är vad som intresserar folk nu för tiden. Det kan inte rimligen vara vanligt, normalt sportfiske heller. Idag, precis som de förra gångerna jag var här ute, såg jag inte till en enda människa. Ändå att det idag är söndag mitt i semestermånaden juli. Precis fullt med småbåtar ligger det vid bryggor och båthamnar ser jag när jag kör ut.
-Fast om du så bara såg en enda båt med spinnfiskare i, skulle du högljutt beklaga dig över det, så vad gnäller du om?
-Eh... jo, det är sant.

Nej, man skulle nog övergå att skriva om dokusåpor, kändisar och kungahuset ty det är angelägna saker om man får tro kvällstidningarnas löpsedlar. Och eftersom jag har en viss fabuleringsförmåga och inte låter mig så lätt hindras av fakta tror jag nog jag skulle göra lycka i den branschen.
Nå, i väntan på ett lukrativt erbjudande från Expressen får jag väl avsluta det här dagboksbladet.
Efter att ha prövat flera bra ställen i cirka fem timmar och bara fått någon sporadisk gädda, kom jag rätt på. Ett begränsat område där de stod tätt. Varför de fått för sig att samlas just där vet jag inte. Där drog jag nio gäddor plus att jag tappade några och såg flera som följde efter. Annars brukar det vara på senhösten och vintern som de brukar koncentrera sina glesa styrkor till små, avgränsade platser. 
Typiskt nog började det blåsa upp då och jag hann inte undersöka områdena intill. En lite större gädda ville man ju ha för att avrunda dagen. 
Till sist vill jag bara säga angående tidningar och sanningar att det är helt riktigt att jag läst det där om Ulf Lundell och hans sommarstugeintresse på Hasslö. Alltså att ryktet är sant. Nej, det blev visst fel... Att det är sant att ett sådant rykte existerar; så, nu blev det riktigt!


 
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Fluglina Väder Tid Död
2003-07-27 Gädda Plätten 3 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Mulet, s-m S 06:00 Nej
2003-07-27 Gädda Plätten 1,5 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Mulet, s-m S 06:30 Nej
2003-07-27 Gädda Drasuten 2,5 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Mulet, s-m S 08:00 Nej
2003-07-27 Gädda Bollöarna 4,5 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Mulet, s-m S 10:00 Nej
2003-07-27 Gädda Bollöarna 2 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Mulet, s-m S 10:15 Nej
2003-07-27 Gädda Bollöarna 1,5 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Mulet, s-m S 10:20 Nej
2003-07-27 Gädda Bollöarna 4 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Mulet, s-m S 10:30 Nej
2003-07-27 Gädda Bollöarna 2 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Mulet, s-m S 10:45 Nej
2003-07-27 Gädda Bollöarna 3 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Mulet, s-m S 11:00 Nej
2003-07-27 Gädda Bollöarna 2 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Mulet, s-m S 11:15 Nej
2003-07-27 Gädda Bollöarna 2,5 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Mulet, s-m S 11:30 Nej
2003-07-27 Gädda Bollöarna 2,5 Vit Gäddsara G Ja Sjunklina Mulet, s-m S 11:45 Nej

 

 
Tillbaka till Startsidan

©Gagnekulla Network Productions