03-04-15                               

Väder: Klart och kallt på morgonen, frost rent av. Svag nordostan som ökade till frisk och blev byig. Soligt och fint för övrigt.

Tisdag

 

Mycket slit för lite fisk

 

 

Jag tycker det är en mycket trög inledning av fiskeåret för min del. Verkar som jag för det mesta väljer fel ställen hela tiden. För det är väl det som det beror på att jag bara en gång fått ett hyfsat antal fisk?
Annars har det bara rört sig om enstaka, fåtaliga napp. Likaså idag som rubriken antyder.
Däremot råkade jag välja rätt fiskesätt idag. På grund av familjepolitiska skäl kunde jag inte komma iväg så tidigt på morgonen som jag vill när jag skall ut med båten. Därför fick det bli en tur ut mot kusten lite senare på morgonen och då var det vadarbyxor på, som gällde. Trodde att jag skulle gräma, om inte ihjäl mig så till det outhärdligas gräns åtminstone, över det fina båtfiskeväder som jag och väderleksrapporterna hade förutspått. 
Istället blåste det en överraskande frisk nordostvind redan från allra första stund. En vind som jag högljutt skulle ha svurit över om jag tagit båten. 
Det enda den ställde till för mig idag var att den bästa sidan av den udde jag valt ut att börja vid, inte gick att komma till.
Det skulle i alla fall ha varit besvärligt att vada där när vinden låg på. Det var absolut inte fråga om någon kuling eller ens styv bris men ändå blåste det lite väl mycket rakt på vid den steniga kusten.

Stället är en populär plats för andra entusiaster än gäddflugfiskare. 
-Sorry, grabbar! Än har tjejerna inte börjat badsäsongen!

Nej fy, vad elak jag är mot de här två trevliga killarna som önskade mig god fiskelycka. De var så ivriga att de redan på parkeringen började spana efter våra små bevingade vänner.
-Elak var rätta ordet, sa Bull! När du tar med dem på din hemsida helt lagstridigt!
Vet du inte att du bryter mot PUL?
-Nja... Nej... Hurså?
-Du får inte lägga ut bilder på andra personer utan deras medgivande.

-Jaså... Nej, det visste jag inte. Varför det?
-Det är väl självklart. Folk skulle få ett oförtjänt dåligt rykte om det framkommer att de synts till på din ökända hemsida förstås! Barnen skulle få skämmas i skolan för sina föräldrar, banken skulle förvägra dem lån, fruarna skulle lämna dem; en social katastrof helt enkelt!
-Oj, tänkte inte på det! Men... På bilden ovan, kan ingen känna igen dem. Alltså kan de inte anmäla mig. Och det man inte vet om har man inte ont av, eller hur?
-Nej, det förstås... Det är ju inte så många som läser din hemsida, så där har du en poäng.
-Just det. Och förresten är det rätt åt dem för inte tror jag att de frågar fåglarna om lov innan de fotograferar dem. Och förresten två; det är kul
                       att bryta mot PUL
-Du är ju hemsk! Offrar oskyldiga människor bara för att försöka skyla över att du inte fick någon fisk!

-Fel, fel, fel! Här är beviset på att jag åtminstone fick en liten smågädda här.

Men visst, det var väldigt dåligt fiskat av mig att inte få mer. Även om det är den sämsta sidan av udden, brukar det finnas lite mer fisk än en enda stackars liten gädda.
Men precis som det gamla ordspråket säger "liten gädda böjer ofta långt spö" var det ändå kul när det äntligen högg.

Dessutom kan jag tillägga att alla regler angående PUL har noga följts på den här bilden. Den här gäddan hade absolut inte någonting emot att medverka; tvärtom.

Och det stämmer inte alls att annars skulle jag slå ihjäl den och ta hem till katten!

Nå, det gick ingen större nöd på mig där jag gick på lagom djup på sandbotten i solskenet och lät gäddsaran singla ut mot djupare, mörkare bottnar. Här på läsidan blåste det alldeles lagom och friskt och skönt kändes det. Tillbringade nog två timmar där då man kan säga att morgonen övergick till förmiddag. Gick tillbaka till parkeringen och åt frukost samt läste en morgontidning. 

Därefter packade jag in mig i bilen och körde vidare till nästa ställe. En badplats inte så långt därifrån och där det också var lä i den numer ganska friska och byiga nordostliga vinden. En vind förmodligen genererad av ett ordentligt högtryck över Baltikum. En vindriktning jag egentligen inte tycker om. Men jag antar att nu när de länderna snart är med i EU kan väl snart Bryssel bestämma att de skall sluta med de dumheterna. För nog var det väl det vi snart skall folkomrösta om till hösten; att vi skall ha ett gemensamt väder i EU? Eller har jag som vanligt fattat allt fel?
Nå, vare sig hur det vill med den saken; med nya krafter och med nytt mod vadade jag ut till den mörka kanten en ordentlig bit ut och började fiska igen.
Det lilla som hände, skedde ganska snart och det blev dagens höjdpunkt vilket naturligtvis skall ses relativt. Det hade en viss likhet med vad som inträffade en gång i vintras. Det som höll på att bli en jättesensation. Den händelse som beskrevs här: 02-12-04 
Faktiskt bara cirka 50 meter från den platsen där sälen så oväntat dök upp och skrämde mig.

Först kände jag ett svagt motstånd i linan och upptäckte en ganska kraftig virvel ute där flugan befann sig. Absolut inte så kraftig att jag för ett ögonblick trodde att en säl låg bakom men visst tänkte jag på den gången i december.
Här följde jag standardproceduren i liknande fall. Först kastade jag åt ett annat håll för att ge gäddan tid att hämta sig och gå tillbaka till sin ståndplats. Den följde nämligen inte efter och blev skrämd av mig. 
Nästa kast lade jag ut precis där den huggit förut. Lät flugan sjunka ordentligt och tog hem den med alla sinnen på helspänn.

Helt planenligt högg den och nu följde en rolig stund. Jag hade inte sett den riktigt men en vårgädda som förmår dra ut löslina från min hårt ställda slirbroms förtjänar lite respekt. Nå, så stor var den inte, visade det sig. Jag bokade den till fyra kilo men förmodligen kunde jag ha lagt till ett halvt kilo utan att ljuga. 
Hm... Ända sedan jag köpt en ny, dyr våg har jag inte haft någon anledning att använda den; vad kan det bero på?
Ännu ett par timmar tillbringade jag här innan den sträckan var färdigfiskad. Sedan kommer man till ett område med mycket sten men trots det, jolmiga vikar. Jag har aldrig haft någon tur där och så heller inte idag. Gick tillbaka till bilen, en mycket lång och jobbig sträcka, för att vada kanske en kilometer i knädjupt vatten är svettigt. Det hade blivit middagstid och solen värmde lite väl mycket. 
Jag hade ytterligare ett par timmars fisketid på mig och körde därför ut på vår största skärgårdsö för att pröva en bra sträcka. Det blev andra gången jag var här i år. Då hade jag inte fått någonting men då var det kallt och ogästvänligt, skyllde jag på då. Idag var det alldeles utmärkta förhållanden men slutresultatet blev ändå likadant; inte ett napp!
Mycket märkligt då jag alltid brukat få fisk här. Allt från tiokilosgäddor, flera mellan sju och åtta kilo samt en uppsjö med vanliga portionsgäddor.
Nej, fiskeåret har verkligen börjat dåligt för mig.
Det var också nu som det började stämma det som rubriken skvallrar om. Att det började kännas slitigt. Min fisketid slutade klockan tre på eftermiddagen så därför hann jag inte pröva ytterligare ställen.
Jag kan också passa på att meddela att det inte kommer att bli några fisketurer under påsken för min del. Då skall jag nämligen jobba. 

 


 
Datum Art Plats Vikt Bete Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död
2003-04-15 Gädda Fågeludde 1,5 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Sol, m-f NO 09:00 Nej
2003-04-15 Gädda Badplatsen 4 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Sol, m-f NO 12:00 Nej

 

 
Tillbaka

©Gagnekulla Network Productions