03-04-13                               

Väder: Klart och kallt på morgonen. Någon minusgrad till och med. Till synes helt lugnt inne i staun. En del dis men idag lyckades solen dominera och den värmde hela dagen. Vinden höll sig ganska lagom i styrka och i väst, sydvästlig riktning.

Söndag

 

Blank dag på sjön

 

 

 

Tyvärr saknas det en fångsttabell under strecket idag. Inte ett napp ens. Så det känns inte det minsta inspirerande alls att tota ihop ett dagboksblad. Men det är ju inte för att du, lille dagbokstjuvläsare skall få en kul stund som jag håller på med detta utan för att jag om ett par år kanske vill veta; när gjorde jag premiärturen med båten år 2003 och hur mycket fisk fick jag då?
Likaså är det för att...
-Hallå där, det tror jag inte på!
-Var kom du ifrån? Och varför inte?
-Om du inte vill att folk skall läsa dina dagböcker varför lägger du i så fall ut den på nätet? 
-Det är för att ha som back-up. Har du aldrig hört talas om datorhaverier, brand, inbrott, stölder och så vidare? Men ligger texten på en server någonstans ute i världen är den säker. Så enkelt var det.
-Hm...? Skall jag tro på det... Vad jag i så fall inte kan begripa är varför du anser dina idiotiska påhitt så värdefulla att du anser att du behöver en back-up. Det, i sin tur är...
-Vad jag gör med mina påhitt är min sak. Förresten är du ett av mina påhitt! Och det mest idiotiska till det. Och eftersom jag gör vad jag vill med dem, befaller jag dig att försvinna!
-Så kan du väl inte göra heller! Aj! Släpp mig! Hjälp, polis!

Skönt att bli av med honom!

Dagen började även blankt vad gäller sjön. Det är också förutsättningen för att jag skulle våga mig ut. Är nämligen extra rädd för havet alldeles i början av båtsäsongen. Inbillar mig de mest hemska saker. Att båten skall ha fått en spricka eller skada under vintern och att den helt plötsligt bara skall gå sönder.

Att skrovet bara skall glida isär och så ligger jag där plötsligt i det iskalla, förlamande, bråddjupa vattnet och plaskar. Skriker på hjälp ut över den öde vattenytan och sakta försvinner ner, ner...
Eller att motorn skall bryta sönder hela akterstycket och jag skall gå under med man och allt. En helt irrationell fruktan som jag trodde jag var ensam om. Men faktum är att jag hörde att det inte är ett okänt fenomen hos yrkesfiskare till och med. Det känns allra värst när man är mitt ute på fjärden och har långt till närmsta land. Har man väl kommit fram och börjat fiska försvinner det helt. 
Men eftersom det var helt spegelblankt hela vägen ut till Tjurkö gick det bra idag. Jag valde den ön idag eftersom dit är det kortast väg ut till havsöringsställena. 
Tar även med en vy av en av stauns turistfällor, Marinmuseum. Jag hoppas nämligen på att jag någon gång skall få lite sponsring av kommunen för alla reklambilder jag lägger ut helt gratis här. 
Det kan naturligtvis ha att göra med att de inte vet om det ty dessa bilder når ju inte så många. Det är nackdelen med Internet och förmodligen en av orsakerna till att hela IT-bubblan sjönk ihop. Budskapet här är så riktat. Du väljer själv vad du vill titta på. Det går inte att göra allmän reklam även om en hel del försöker via spam. Det är också nackdelen med att ha sin e-mailadress liggande synligt för alla. Jag får massvis med erbjudanden om billiga lån, naturläkemedel, viagra och allsköns skräp. Samt fullt med skamliga förslag från den enda bransch som riktigt lönar sig här, nämligen porrindustrin. 
Det är tråkigt att varje gång man öppnar mailen bara dräller det in spam. Nu hjälper det nog inte heller att avlägsna min e-adress för den förekommer säkert redan på sådana CD-romskivor med tusentals e-mailadresser som säljs till företag. Ja, ja, det är inte lätt här i livet.

Det är heller inte lätt att fiska havsöring. Jo fiska, möjligen men att hitta dem!
Det är det som är problemet, vill jag framhålla. Finner man dem bara så visar de sig. Det är min bestämda uppfattning. Jag säger inte att de alltid hugger, men att de följer 

efter är jag övertygad om. Det gick absolut inte att skylla på vädret heller. Det var både perfekt och nästan helt underbart. Lagom vindstyrka från rätt håll även om riktningen inte har så stor betydelse tycker jag mig ha märkt genom åren. Idag använde jag mig mest av flugspöt med en One-Size på tafsen. Men hade även plockat ihop spinnspöt och då använde jag mig av Toby flash 12 g White. Det drag som mest liknar en vit sara!
Proportionerna blev cirka 80 - 20 till flugspöts fördel. Men det hjälpte inte. Rodde och körde från ställe till ställe hela morgonen och förmiddagen utan att se en skymt av fisk. Av något slag. Häromkring har jag både topprankade ställen och sådana där man bara sporadiskt har sett blank fisk. Och när det var tomt där försökte jag på ställen där jag aldrig förut sett någon öring. Men inget hjälpte.
Men som sagt; det går inte att bli besviken över att inte få närkontakt med matfisk. 
"Grubbla inte däröver ty då kan du bliva tokig!"
Ovanstående är visdomsord från en av mina favoritfakirer.
Framåt tolv, trettontiden friskade sjöbrisen i och då var jag ganska nöjd med dagen trots allt. Den gamla Johnsonmotorn fungerade och det knakade inte ens i årorna när jag rodde så jag hade inget att klaga på egentligen. Det finns ju fläskkotletter att köpa, menar jag.  
Samt att det kanske kommer nya dagar då det är möjligt att köra ut. 


 

 
Tillbaka

©Gagnekulla Network Productions