02-11-16

Väder: Lite regn under natten. Något disigt och milt. Fast vinden vred mot nord under dagen och det blev lite kyligare. Jättefint fiskeväder trots allt.

 

Lördag

 

Något bättre idag

eller

 

Jag hittar ett nytt ställe!

 

 

Jag kunde också ha kallat dagens stycke för Irrfärder på landsbygden eller något sådant. Eller till och med irrationella irrfärder. Eller utvadad och utskälld. Hm... kanske man har en framtid som rubriksättare på Expressen, trots allt...
Fast då skulle det nog ha hetat: GäddsareSören utskälld! Eller Jättebluff i Fiskedagbok, vi har bilderna ni aldrig fick se! Eller, nu vet jag! Är det Expressen bör det bli: GäddsareSören förnekar affär med Victoria!
Äsch, nu börjar det bli för dumt. Dagens utfärd är egentligen inte värd så många ord. Jag ställdes inför flera val idag och konstant tog jag det mest felaktiga. Utom vid ett tillfälle och jag får väl koncentrera både orden och bilderna dit.
Det började under de bästa förutsättningar. Närapå perfekt fiskeväder idag också. Satte mig i bilen vid åttatiden och körde iväg hemifrån Gagnekulla. Först körde jag ganska långt upp för Blekinge östkust. Hade studerat kartan och sett ut några tänkbara mål. Men som vanligt drabbades jag av tvekan och osäkerhet när det väl var dags. Visst, man såg, eller snarare anade havet på avstånd på några ställen men alla vägarna som jag såg, tycktes bara leda till hus. Fullt med folk som hämtade morgontidningen med. Det var ju lördag. Dessutom verkade det vara ganska långt att först parkera vid riksvägen och sedan gå ner till sjön för att spana så jag valde att bara köra förbi. 
Det var mitt första felbeslut. Jag borde ha tagit mig kragen och inte varit så velig.
-Äsch, jag kör väl vidare till Torhamns Udde och provar där istället, tänkte jag då.
Visst, men det var bara det att som sagt är det lördag idag och när jag kom dit hade precis en billast andra fiskare anlänt. De höll på att ta på sig vadare och sätta ihop sin utrustning. 
Udden är ju ganska stor och vidsträckt men jag tvekade ändå. Det riskerade att bli lite för trångt på de bästa ställena för min smak. Eftersom de var där först och jag ännu inte tagit på mig mina vadare och dessutom kunde komma tillbaka hit en annan dag, startade jag bilen, vände och körde därifrån. Man har ju semester.
Det var felval nummer två.
De som var där fick säkert mer fisk än jag vilket i och för sig inte var särskilt svårt idag. Vilka det var vet jag inte; förmodligen ganska långväga ifrån. Förmodligen var de ute efter gädda men om de hade flug- eller spinnspön kunde jag inte se.

Fast lite tvehågsen blev jag nu om vart jag skulle köra. Novemberdagarna är korta och även om klockan inte var stort mer än lite efter nio, tyckte jag att jag slösat bort massvis med dyrbar tid bara på att köra bil. Men Blekingekusten är vidsträckt och i närheten går det en färja ut till en stor ö. Där har jag knappt varit men kanske det var dags idag?


Eller skulle jag pröva något annat ställe i närheten?
Usch, dessa svåra val idag!

I alla fall valde jag fel för jag hamnade här. Det såg hyggligt ut i viken som syns ovan. Faktiskt såg jag tre gäddor där. Men fick inte upp någon. Två högg men släppte. Den tredje skrämde jag bara ut från vassen längst in. Inga var särskilt stora. Men att två i följd hade lossnat från kroken var inte bra. Då kom jag ihåg att när jag sist fiskade hade jag dragit loss den från ett ganska hårt bottennapp. Det enda napp jag fick den dagen!
Då hade jag känt på spetsen men den hade verkat OK. Men vid förnyad granskning upptäckte jag att kamasankroken var aningen uträtad. 
Då bytte jag fluga för säkerhets skull. Men vad hjälpte det för sedan fick jag inga fler hugg på det här stället. Det var några vikar och uddar som såg ut att kunna hålla lite gäddor men samtidigt kändes det lite jolmigt. Det blev för mycket lä också kanske. Vinden vred sig under dagen från ostlig över nordostlig till rent nordlig, tror jag.
I alla fall fick jag besviken ge upp. Tiden hastade också och än hade jag inte kunnat boka en enda gädda.

Än en gång var katastrofen hotande nära. Men det var då jag hittade det nya stället!
En kombination av tur, envishet och instinkt, kan man säga. På en plats såg jag en vidsträckt sandstrand. Mycket grunt och fast, vit sand. Långt ut och mycket långgrunt var det; en perfekt badplats såg det ut som. Ingen vettig människa skulle väl någonsin få för sig att söka efter gädda där?
Men så kom ju jag...
Hur ser det ut när sanden slutar?, undrade jag för mig själv och beslöt mig att undersöka saken.
Vadade ut och spanade framåt. Fick gå väldigt långt ut innan vattnet nådde mig ens till knäna. 
Men där, långt ute, hittade jag en gräns mot både lite djupare vatten och mörkare botten. Den kanten såg intressant ut. 
Det var instinkten som sade mig det. Turen var att jag upptäckte sandstranden. Envisheten var det som till slut gav mig fisk.
Ty jag gick nog och kastade i vad som kanske ibland kändes som mitten av 
ingenting utan att förmärka spår av fisk i ungefär trekvart. 
Det är envishet det!
När jag var på gränsen att ge upp kände jag hugget!

En fin fyrakilosgädda var det och efter både förra gångens och den här turens förtretligheter kändes det oändlig skönt att kunna landa den. 
Allt är relativt och det är ju bland annat den känslan man är ute efter när man lägger ner så mycket tid på fiske. 
Dubbelt så roligt blev det ju också när det inträffat på ett egenupptäckt, nytt ställe. 
Fast en gädda ger ju inget nytt ställe. Kanske det bara var en slumpfisk?

Nej, ty strax efteråt fick jag en till. Bara en tvåkilos strandgädda men ändå. 
Men det som befäste det här stället som lovande var den tredje gäddan. Först missade den i hugget och jag skyndade mig att slita upp flugan för att göra ett nytt försök, men för sent. Gäddan kom farande efter som en fet kanonkula och var så tänd på uppgiften att den simmade ända fram och upptäckte mig. Då vände den tvärt och försvann för att aldrig mera höras av.
-Eh... "fet kanonkula"... Det begreppet känns lite underligt?

-Det var bara för att den kom rakt mot mig, hade hög hastighet, såg välfödd ut och vägde nog mellan fyra och fem kilo!
-Aha... Det var förresten många bilder på den där Inte-alls-så-märkvärdiga gäddan...?
-Tja, man får visa upp vad man har. Sedan fick jag inga fler, vare sig napp eller fiskar.
Men ett trevligt ställe hade jag hittat. En förutsättning för att avnjuta det är lågvatten. Idag var det cirka 10 cm under, tror jag, och det är nästan minimum för det blev ganska djupt vid gränsen mot ännu djupare vatten. Ett ställe bör man pröva flera gånger innan man riktigt vet hur bra det är men visst såg det lovande ut. 
Men det var där jag blev utskälld. Hela tiden jag var där hördes ett i längden mycket irriterande skällande inifrån land. Minst två hundar från olika håll höll igång det mest enerverande viffande! 
Avsiktligt har jag här försökt blanda ihop korten lite. Den ständiga frågan om sekretess. Jag brukar följa principen att jag både i ord och bild lägger ut tillräcklig information för att de lokala gäddflugfiskarna skall begripa var jag har varit den och den dagen. Inte alltid, men för det mesta. Men det här stället vill jag behålla för mig själv ett tag!

Sedan gjorde jag ytterligare ett felval när jag såg att jag hade tid till ytterligare ett par timmars fiskande. Körde till Möcklö och parkerade under bron. Jag hade inte varit här på ett par år men det brukar gå att få lite gädda här. Främst mindre strandgäddor men vem vet vad som kan gå in här i mitten av november?
Absolut ingenting, visade det sig. 
Svårförklarligt tycker jag, för det såg väldigt fint ut.

Läste nyss en rapport där det förvånat talades om att Östersjön mådde bättre nu vad man kan utläsa av en ökande tångförekomst. Det kan jag intyga och har gjort det någon gång i mina blad. Och här inne såg jag det tydligt hur tången hade ökat. Men trots det såg jag inte till ens en smågädda. OK, att det kanske blev för mycket lä, när vinden svängt över till nordlig, men det brukar inte betyda så mycket nu på senhösten då det tvärtom kan vara en fördel med frånlandsvind.

Jaha, vart skall jag åka nästa gång jag vill fiska..? Nu har jag haft ett par dåliga dagar trots utmärkt väder och det är inte bra. Jag minns inte om jag nämnt det förut men nu har jag semester och råder över veckans alla dagar och kan åka ut och fiska så mycket jag bara orkar... Hm... Ja, dit skall jag!
Fast vissa begränsningar finns det förstås; nämligen vädret och tillgången till bil. 


 
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Från land Flugspö Fluglina Väder Tid Död
2002-11-16 Gädda Ställe III 4 Vit Gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina Mulet, M NO 11:30 Nej
2002-11-16 Gädda Ställe III 2 Vit Gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina Mulet, M NO 12:00 Nej

 

 
Tillbaka

©Gagnekulla Network Productions