02-10-11

Väder: Frisk till hård nord- nordostlig vind. Kall morgon med sol på förmiddagen. Lite mer mulet på eftermiddagen.

 

Fredag

 

Kravlöst fiske

 

 

Nu har det gått en vecka sedan Gäddfestivalen och den värsta besvikelsen över att det gick som det gick har lagt sig. Visst, jag hade intalat både mig själv och mina dagboksläsare att jag såg det hela som en kul grej - och det gör jag! Men ändå hade jag hoppats på lite bättre utdelning för egen del.
Desto roligare är det då att konstatera att andra flugfiskare lyckats bättre. Hm... så ädel och osjälvisk är jag naturligtvis inte att det är det faktum att de slagit mig som gör mig så lycklig!
Nej, men att flugfiskarna lyckats bättre än spinnfiskarena. Som vanligt är det de största som tas på fluga.
Det tycker jag är bra om inte annat för att få en del av mina teser här bekräftade på ett ganska objektivt sätt. Milan (reporter på Sydöstran och själv gäddflugfiskare då och då) skrev någonting om att han fått intryck av att flugfiskarna också fick mer rent antalsmässigt och det är också min ringa erfarenhet när jag hörde snacket efteråt på Dragsö. I synnerhet på lördagen.

En Max Staude fick en på 106 cm första dagen och en på 99 cm andra dagen. Den på 106 cm bör nog motsvara en 10 - 11 kilo. Det är bara att gratulera! Och erkänna att jag blir våldsamt avundsjuk!
Men jag vet att jag sällan får stor fisk. Det är ett beteende som jag har även när det gäller regnbågsfiske i put-and-takevatten. En förbannelse tycks vila över mig som gör att jag för det mesta "bara" får medelstora men ganska många. Fast det är ju i och för sig bättre än få och små. 

Nej, jag tar den här Gäddfestivalen som en seger för gäddflugfisket över spinnfisket, i synnerhet som jag tror att förhållandet mellan spinn och fluga låg någonstans på 75 - 25, men det är bara en gissning. Däremot har vi flugfiskare ökat vår andel ordentligt till i år, sades det. Det är kul.
Skulle också gissa på att samtliga flugfiskare tävlade i catch & release-klassen. 
Det hade varit roligt att få veta var någonstans vinnaren fick sina fina gäddor. Ja, jag kräver naturligtvis inte exakt plats utan bara på ett ungefär. Och möjligtvis på vilket djup; och om det var på en udde eller i en vik.
Vad jag kunde förstå togs ingen riktigt stor gädda här i östra skärgården. 


Så över till dagens fiske som egentligen inte är så mycket att orda om:

Trots att jag inte hade semester idag utan bara vanlig ledig dag, ägnade jag mig åt semesterfiske. Det vill säga, tog det lugnt, gjorde mig ingen brådska utan vandrade planlöst hit och dit, ett kast här och ett kast där. Nå, helt planlöst var det kanske inte utan jag höll på med utforskning av ett nytt område.
Man kan väl säga att Wild Horses, som det står i visan, inte kunde hålla mig borta från det här stället längre.
Det har nämligen vaktats av ett stort och förmodligen ondsint gäng

stora, sparkande och vilt gnäggande hästar i en stor hage. Eller ett system med flera mindre hagar visade det sig på nära håll. Och jag måste säga att jag helst vill vara på andra sidan taggtråden när de kommer galopperande med dundrande hovar, svansarna i vädret och tuggande fradga. Vilket jag tror de skulle göra om jag gick in bland dem.
Men på mina upptäcktsfärder inför Gäddfestivalen hittade jag en liten väg som tog mig till ett bra ställe att parkera på och därifrån komma ut i sjön och vadandes ta mig runt och förbi hästhagen. 
Mycket långgrunt och stenigt var det. Ett par vikar mellan en udde med en liten holme längst ut. Fast sandbotten och klart vatten. Härligt att vistas där. Fisk då?

Nä, inte mer än den här hoppande tvåkilosgäddan. Men idag var vädret inte alls lämpligt här. Inte någonstans för den delen, skulle jag tro. Frisk till hård frånlandsvind är aldrig bra. 
Men jag lägger det här stället i minnesbanken och kommer att återvända hit senare under bättre betingelser. Min fiskeinstinkt säger mig nämligen att det är just på sådana här ställen som stora gäddor kan får för sig att ställa sig i lä nu på hösten efter västliga stormar. Om det nu återgår till mer normala vindriktningar någon gång.
Jag tycker att hela förra hösten och hela detta året har dominerats av östliga luftströmmar vilket var ganska sällsynt förr.

Nu verkar förresten proppen riktigt har gått ur vad gäller att lyckas ta bilder på hoppande gäddor. Kul. Gäddan var både kort, tjock och blond. Det vill säga, levde sitt liv på sandbottnen. 
Lat och bekväm som jag är kommer jag säkert att slösa bort mycket fisketid här just för att det är så grunt och fin sandbotten att vada på. Ibland kan jag nämligen göra det valet att fiska efter enstaka tvåkilosgäddor bara för att det är så härligt att gå på ren sandbotten och pricka mörka fläckar och enstaka små stengrund mitt bland sanden. Istället för att kämpa på djupare, storstenigare och halare bottnar där chansen på mycket större gäddor är betydligt högre.
Det kan vara en bidragande orsak till att jag sällan får de där riktigt stora gäddorna kanske...

Det verkar definitivt vara slut på det varma vattnet nu. Kändes verkligen iskallt idag. Friska nordliga till nordostliga vindar hela veckan, klart väder och frost ett par nätter, säger verkligen till om att nu är hösten här på allvar. Själv hade jag det varmt och gott i mina neoprenvadare. Tog det lugnt och jäktade inte runt. Brydde mig heller inte om jag fick någon fisk eller inte. Jo, klart man vill få napp, men inte som förra helgen menar jag, när man närmast desperat flängde omkring för att hinna med så många platser som möjligt. Tur att det bara är Gäddfestival en gång om året; och det är ändå på gränsen vad man orkar med.

Kunde till och med sätta mig ner och ta det lugnt på en sten. Kanske filosoferar jag över livet eller - hemska tanke - funderar på att brista ut i naturlyrik!
Skriva massvis om röda höstlöv, doft av förgänglighet och att naturen förbereder sig inför vinterdvalan!
Nej, sådant vill jag verkligen bespara mina läsare.
Då sjunker deras antal från få till färre.
För mig blir det förhoppningsvis ingen vinterdvala vad gäller fisket.

 Jo, om havet fryser till is. Då lägger jag av. 
Vädret är den viktigaste faktorn vid fiske, vill jag bestämt hävda. Om det blir hyggligt på söndag skall jag göra ett lite mer alltvarligt försök att fånga någon lite större gädda. Jag har redan nu sett ut en möjlig runda ute på en stor ö. 
Vad gäller mitt lokala Network här hemma kvarstår mina problem med Internetåtkomst. Som tur var lyckades jag lägga ut mina dagboksblad från Gäddfestivalen medelst diskett och annan PC. Däremot har jag inte kunnat komma åt min e-mail på länge. Men det jobbas på det och snart skall det nog gå.

 


 
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Från land Flugspö Fluglina Väder Tid Död
2002-10-11 Gädda 2 Vit gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina Sol, h NO 11:00 Nej
2002-10-11 Gädda 1,5 Vit gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina Sol, h NO 12:00 Nej
2002-10-11 Gädda 2,5 Vit gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina Sol, h NO 12:30 Nej

 

 
Tillbaka

©Gagnekulla Network Productions