02-06-28

Vädret: Frisk till hård, byig sydväst. Växlande molnighet och ett par regnskurar. 

 

Fredag

 

Bortaförlust

 Idag hände det att jag inte fick en enda fisk. Till min egen förvåning måste jag säga. Ändå var jag ute efter gädda och jag vill minnas att jag inte brukar akta att sticka ut hakan och påstå att det aldrig brukar hända. Hur kunde det inträffa då?
Tja, säg det... Jag vet inte vad jag skall skylla på egentligen. För en gångs skull tänker jag inte lägga skulden på vädret, för det var perfekt. Där jag befann mig, befann sig inte gäddorna, helt enkelt. Och det var det som var det konstiga. 
Sedan sist har det gått en dryg vecka. Dryg i många avseenden för övrigt. Inte minst att jag planerade att så fort vädret tillät, köra ut till ett ställe där jag lämnat kvar tre stora gäddor och ge dem en ny chans att nappa. Hade det kunnat ske någon dag efter succédagen förra torsdagen hade jag haft god chans till ett par rejäla storgäddor. Men från och med samma dags eftermiddag och till och med idag, har det blåst som, rent ut sagt, attan! 
Gäddorna kan vara tröga att flytta på sig men har det gått mer än en vecka finns de nog inte kvar.
Jag har semester och lovat mycket gäddfiske men tyvärr har vädret slagit näven i bordet och hindrat mig. Tiden har jag ägnat åt annat istället. Lika tråkig som nödvändig rumsrenovering. Men så tyckte jag att jag kommit på ett sätt lura vädret. Jag passade på och körde västerut. 

Tänkte kombinera fiske med andra ärenden av släktkaraktär.

 Drove into this little western countrytown, early one morning...

Tyckte jag räknat ut det så bra. Där den hårda vinden, kylan och regnskurarna gjort det omöjligt för mig att fiska från båt hemma, borde det tvärtom göra det jättelämpligt här.

Körde ut till frilufts- och fritidsområdet och parkerade där. Åt frukost och iklädde mig vadarna och vandrade igenom campingplatsen ut mot de små holmarna och badstranden. Jag var väldigt säker på att få fisk. Inga stora niokilosgäddor nödvändigtvis men visst skulle det väl finnas chans till någonting i alla fall. 

Här står jag på samma ställe där jag släpat in en stor gädda för fotografering för ett par år sedan. Mycket fina förhållanden rådde idag med. Frisk vind, klart vatten, fast sandbotten med tångstenar och lite annan vegetation fläckvis. Fina sommarförhållanden för gäddfiske alltså.

 

 

Hm... Något är fel på bilden här...
Det verkar som om det inte bara är jag som vadar här... 
Utan även Darth Vadar...

Fy så dåligt, men jag kunde inte låta bli!

 

 

Nå, det hjälpte inte med varken flugspö eller lasersvärd idag. Jag vandrade från det ena bra stället till det andra. Hela tiden tänkte jag att där fick jag en fyrakilos förra gången och där hade jag en stor efter och mer i den stilen. Som att precis där, mellan de två små holmarna, drog jag undan flugan när det kom en fyrakilosgädda simmande! 
Så många gäddor fick jag nämligen då. Men det var förförra och förra vintern eller senhösten det.

Mellan solglimtarna gled stora, svarta regnmoln över himlen och lättade sin börda.

Men varken regnskurarna eller vinden var särskilt obehagliga. Tvärtom led jag inte det minsta. 

Fast visst blev jag besviken över att jag inte ens såg till en fisk. Inga nyp i linan, inga virvlar eller efterföljande skuggor. Jag kunde lika gärna ha fiskat i Rödeby Simbassäng. 

Desto märkligare var det eftersom jag mycket väl minns från ungdomsåren att man visst kunde få gäddor mitt i sommaren häromkring. I synnerhet då under dessa väderleksförhållanden. 

Mot slutet, när jag fiskat mig igenom de bästa områdena blev jag mer och mer konfunderad över fiskfattigdomen och funderade över tänkbara orsaker. Var det gäddjägarna från närbelägna Bromölla som varit framme igen och skrämt iväg fisken?
Nej, ty ingen kan dra upp alla gäddorna som finns inom ett så pass stort område som detta. Alltid blir det några kvar och dessutom returnerar de fisken igen och de kan mycket väl nappa dagen efter.
Kan det inte vara en massa andra fiskare från den närbelägna campingplatsen då?
Nej, det tror jag inte. Massvis med villaliknande husvagnar med stora tält, trädgårdsstaket runt om och paraboler såg jag men inga som fiskade eller knappt ens var utanför tälten. För att fiska här fordras antingen vadarbyxor eller båt. Och för effektivt båtfiske har det blåst för mycket hela veckan, här så väl som hemma.
Inga nät såg jag heller till. 
Helt enkelt en ödets nyck. Eller också var det de högre makternas sätt att straffa mig för övermodigt tal och onödigt skryt i tidigare dagboksblad. Hybris bestraffas alltid hårt av gudarna nämligen.
Fast jag undrar om det hjälper i mitt fall...

Vid middagstid ökade vinden från frisk till hård och nya skurar var på väg.

Stengrundet på bilden var den sista chansen. I december förra året fanns det flera gäddor här, idag ingen.

Nej, det var bara att sätta nollan i fångstprotokollet. Snöpligt men sant.

Inget annat återstår än att invänta bättre väder. Det skulle visst finnas små, små chanser till stabilare väder i nästa vecka men sannolikare var att lågtrycken skulle fortsätta. 
Usch, skall man bli tvungen att slå sig på regnbågsfiske i put-and-takevatten, hemska tanke!?
Det är väl det enda som vädret duger till om man vill flugfiska, och det vill man ju.
Bered er på det värsta i nästa vecka, någon gång. På söndag är det ju fotbollsfinal och det vill man inte missa.


 

 
Tillbaka

©Gagnekulla Network Productions