02-04-30

Vädret: Kallt och klart på morgonen. Redan tidigt blåste det en ganska frisk vind på syd, sydväst. Den ökade till hård fram emot eftermiddagen. Solskenet höll i sig hela dagen och det blev förmodligen på grund av det varmare.

 

Tisdag

 

Fiske för den goda sakens skull 

 


Under hela sin 40 000åriga historia har mänskligheten ställt viktiga frågor. Vad är åska? Kan man använda sig av det där jättefarliga som man ibland kan se efter blixtarna? Kan just undra om man inte kunde ge spjutet lite extra skjuts om man använde sig av ett kastträ?
Lite senare framträdde flera betydelsefulla gestalter för 2400 år sedan i Grekland med ett helt batteri med nya frågor;
Vad är det Sanna? Hur skall man leva på rätt sätt? Vad får man om man delar det minsta sandkornet om och om igen så länge man kan tänka sig? (Jo en atom) Varför blir hela tiden summan av kateterna i kvadrat lika med hypotenusan i kvadrat? Kan det verkligen vara sant att solen är minst lika stor som Peleponessos? Vad är Tid? Hur mycket är klockan?
Ja, så där gick de på och har fortsatt hela tiden sedan dess med viktiga frågor som fört mänskligheten framåt. 
Men det gäller att ställa de rätta frågorna!
Ett exempel på helt fel frågeställning är den ständiga frågan man får när man är eller har varit ute och fiskat;
-Nå, har du fått något?
Det är fel, fel, fel!
Istället skall man fråga: "Har du haft det kul idag?" Det är rätt! Det är ju det som är det viktigaste när man åker ut för att fiska, eller hur?
Vi så kallade sportfiskare lägger ju inte ner all den tid och pengar som behövs bara för att skaffa oss lite att äta, eller hur? Huvudanledningen är ju att det skall vara trevligt och roligt, det måste ju var och en inse. Så kom ihåg det nästa gång du stöter på en fiskare ute vid en å, sjö eller kuststräcka. Med rätta frågor för du också mänskligheten framåt en liten, liten bit, så är det!

-Aha, han har inte fått någonting idag! tror du naturligtvis, du misstänksamme läsare. Men så är det inte. Det är klart att jag fick någonting. Även om det förstås inte var så mycket att skriva hem om. Men jag hade det ordentligt trevligt. Så här var det:

Svallande vågor och brusande bränningar ute vid de yttersta skären. Igen hade jag inte kunnat åka ut med båten hade jag kunnat det för motorns skull. Det hade blåst för mycket för mig som är väldigt feg när det gäller vågor och jag i en liten båt mitt ute bland dem.
Så i år kan jag nog helt avskriva havsöringssäsongen för min del. Men det är också därför jag var ledig idag. Jag brukar ju i förväg bestämma en fem eller sex semesterdagar och lägga ut dem till slutet av april och den första veckan i maj då det är som bäst. Av erfarenhet vet jag att flera spolieras av fel väder men alltid brukar man kunna pricka in någon eller några då förhållandena är lämpliga. Men är utombordaren hela tiden hos Kamm's är ju loppet redan kört.
Men har man semester måste man ju ändå ut och fiska. Det bara är så. Fiske för den goda sakens skull, helt enkelt. Idag hade turen kommit till Hasslö. Om det inte blåste för mycket hade jag tänkt välja vattnen kring Sandvik. Men på vägen över Almö, ut över bron och vidare på Hasslövägen, hade jag redan konstaterat att sydvästan låg på alldeles för kraftigt för att det skulle fungera. 

Stod högst upp på Yxnaholmen då jag tog kortet ovan. Gick ner i lä innan jag började fiska. Fiskade mig in i det jag kallar Varvsviken. 
Tänkte att får jag ingenting precis vid spetsen på udden av småsten som syns på bilden, ja, då lär jag väl inte få någonting på den övriga sträckan heller.

Det stämde. Ännu hade alltså inte gäddorna kommit ända hit ut. Det var helt fisktomt. 

Det var inte helt oväntat heller ty det här området är mer av ett höstställe än ett vårställe. Förresten är det något nytt för mig, det här att fiska gädda även under den tidiga våren, för att inte tala om hela vintern igenom. Förr, när jag var helt inriktad på havsöring i april, hade en ledig dag och kört ner till båten och upptäckt att det blåste för mycket för att åka ut, skulle jag bara ha åkt hem igen. Surat, svurit och rynkat pannan. Men idag skulle jag ha haft vadarna och den tillhörande utrustningen med mig och kört till något lämpligt ställe i lä och fiskat gädda. Som idag, fast jag fick köra direkt dit, utan någon omväg om Långö i staun. Nu kan jag massvis med nya ställen också så det är bara att välja.
Fast i dag blev det ju gamla vanliga välkända sträckor i alla fall. Körde alltså tillbaka till brofästet och parkerade på Almö. 

Trevligheterna inleddes med frukost ungefär vid tiotiden. Riktigt skönt var det att sitta i solskenet vid strandkanten och få lite i sig. Jag sitter här förstås på läsidan, den östra och förtär min ostmacka. 
Bilden kan ju också tjäna som dokumentation för framtida forskare som kanske intresserar sig för gäddflugfiskares matvanor, vem vet?

I så fall kan jag tillägga att jag även hade ett par smörgåsar med räkost med mig.

Gick först ner på västra sidan för att kolla. Hade en One Size på tafsen för om nu sillen anlänt kan man tänka sig att havsöringen kan finnas här i närheten. Hasslöbron är nämligen ett populärt sillfiskeställe. Såg faktiskt ett gäng sådana på bron med sina plastspänner och haspelspön, förmodligen från någon avkrok i Småland. (Ren gissning från min sida)
Fiskade bara där en liten stund för vinden låg på lite väl mycket och ingen fisk såg jag till heller. Gick tillbaka över det smala näset och hade tänkt gå i vattnet precis där jag för en stund sedan ätit och den stora stenbryggan skjuter ut.
Men där stod där en haspelfiskare så jag gick lite längre in för att inte störa honom. Satte mig ner på en sten först. Dels för att byta både fluga och tafs och dels för att se om han på bryggan hade för avsikt att fiska sig neråt där jag hade tänkt vara.
Men han hade inga vadare på sig och då är det svårt att fiska av den östra sidan så jag tänkte att då är det fritt fram för mig.

Och tja... behöver jag säga det...?

Redan på andra kastet såg jag hur en gädda sam upp från djupet och bara slök flugan!

Det var inte enbart positivt för jag gillar inte att så öppet visa att det finns måhända gott om gädda här. Men det gick ju heller inte att dölja att jag hade fisk på och mycket riktigt kom han bort till mig och pratade lite.

Fast det verkade som om han mest var ute efter havsöring och vi pratade en liten stund om det ämnet.

Gäddan var otroligt stark och pigg. Drog som attan! Det skulle gå igen resten av dagen att jag hela tiden trodde de var betydligt större än de var.

De börjar närma sig sommarkondition nu och blir mångdubbelt roligare att ta.

Nej förresten, än har de en bit fram till den för än är de magra som fotomodeller. Gemensamt för de första gäddorna är också att de, förmodligen för bara någon vecka sedan vägde över fyra kilo men nu alltså bara cirka 3,5.

Vad jag också misstänkte och som visade sig stämma vid det tidiga nappet, var att det mest var en slump att det skedde just då och där. För så gott om gäddor brukar det inte finnas här. Det är en väldigt lång sträcka, Almös östsida, och många gånger i vintras fick jag bara ett eller ett par napp på hela tiden. Lite bättre skulle det bli idag men så var också vädret perfekt här. Frisk till hård sydvästlig vind nämligen. Jag minns att flera gånger förut hade det varit mer ren västlig vind med den påföljden att det varit för mycket lä här. Då blir det för lugnt och stilla. 

Solskenet i sig har ingen betydelse för själva fisket. Däremot utgör det en väldigt hög trivselfaktor för mig.

Oj, här kommer polisbåten igen!

Alltid finns det något att titta på också häromkring.

Båttrafiken koncentreras här eftersom den måste igenom Hasslöbron om den skall vidare. Fast än har den inte kommit igång riktigt. 
Jag hade det alltså mycket trevligt och kul under de cirka fyra timmar det tar att fiska sig igenom sträckan. En gädda i timmen får väl också anses godkänt. Det fanns några till men de missade jag. Ett par missade i hugget, tjurade och ville inte försöka igen trots att jag trugade dem lite.
En tog flugan för mig och här är det på plats med en liten varning. Som kan uttryckas med: "Careful with that cigarette lighter, Eugene!"
Vänta ett ögonblick så skall jag ta en bild på det jag menar!

Jo, nu har jag både tagit bilden och bränt en ny tafs.
Man skall alltså bara bränna av plastbeklädnaden fram till den ögla som går kring själv kroköglan. 

Det har jag kommit fram till nu. För det var där som wiren brustit, både idag och en gång tidigare då jag snärtade av flugan. Men sker det i ett napp är det ju ännu tråkigare.

Man kan sätta ett stopp där i form av en whip-finisher eller något liknande så stannar elden där.

Annars fungerar det konceptet alldeles utmärkt. Vi pratar nu alltså fortfarande om Drennan GREEN Pike wire. Den nya, den som man skall kunna binda på, har jag inte hunnit testa ännu.
Ja, mycket lugnt, skönt, varmt och gott, trevligt och kul hade jag det hela tiden. 

Den här gäddan är kanske inte mager som en fotomodell men som fotomodell fick den ändå agera.

Den enda betalning den fick var att jag gav den livet åter. (Sade han dramatiskt).

Jag har bokat den till 3,5 men kanske vägde den 4...? 

Det är egentligen inte så intressant men jag skall sätta igång och väga fisken lite mer. Det gäller att kalibrera blick och arm då och då. För att ta ett gammalt, gammalt skämt: det är inte alla gäddor som kommer på en våg.

 

Nej usch, nu känner jag att det är dags att sluta berätta om den här fisketuren. 

Jag kommer inte ens på att hitta på något kul till den här bilden. 
Någonting i den här stilen hade jag nämligen tänkt:
Nej men titta! Ett UFO! 

Och sedan brett ut mig om hur främmande intelligenser kommit hit för att spionera på oss människor och lära om vår mest värdefulla uppfinning som ju är flugfisket.

Men hur kul är det?

Inte mycket trots att ämnet alltid är populärt och...
-Men tror du inte det ligger någonting i det att det skulle finnas liv i rymden, UFON, andra levande varelser i andra galaxer. Det är ju massvis med folk som tror det?
-Nja... Egentligen inte... Men det är klart... Deras främsta argument är ju svårt att komma förbi...
-Som lyder?
-Jo, det främsta beviset för att det finns intelligent liv på andra planeter är att de inte försökt kontakta oss.
-Aha...

Nej, idag tryter inspirationen alldeles.

Eller också kunde man sammanföra de två bilderna av dels polisbåten och sedan helikoptern och spånat ihop någon rövarhistoria om... om... Nej, det står helt stilla!
Fast å andra sidan om till och med de stora berättarna tydligen drabbas av skrivkamp då och då hur skall det då inte vara för de pyttestmå? Ständig hjärnförlamning, förstås. Vilket ni säkert för övrigt redan konstaterat. Nej, nu är det bäst att övergå till den sista bilden innan det blir överpatetiskt:

Som bara visar hur dagens minsta gädda grundlurar mig totalt. Se på rullen hur den töms på lina. Visserligen tog den ganska långt ut, men det var ordentlig snurr på veven stundtals när linan, knarrande löpte ut.

Äntligen en stor gädda, tänkte jag helt felaktigt.

Så en aning besviken blev jag när jag upptäckte att det var en nedbantad trekilare bara.
Det är det att man inte hunnit ställa om sig från vintertröga lekgäddor till hur de egentligen skall vara, den ädla sportfisken gädda under sin bästa period.

Ännu roligare att fiska blir de senare fram i juni och förresten resten av sommaren och förhösten också.

Ja, nu är denna dagens dagboksblad äntligen slut! 

 


 
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Från land Flugspö Fluglina Väder Tid Död
2002-04-30 Gädda Almö 3,5 Vit Gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina sol, f SV 11:30 Nej
2002-04-30 Gädda Almö 3,5 Vit Gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina sol, f SV 12:00 Nej
2002-04-30 Gädda Almö 3,5 Vit Gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina sol, f SV 13:00 Nej
2002-04-30 Gädda Almö 3 Vit Gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina sol, f SV 14:00 Nej

 

 
Tillbaka

©Gagnekulla Network Productions