02-03-05

Vädret: Måttlig väst- sydvästlig vind. Från början växlande molnighet som blev till helt klar himmel med strålande solsken. Toppenväder med andra ord! 

 

Tisdag

 

Jag hade i alla fall tur med vädret.

 

 

Vattnet hade sjunkit undan lite till och med så vädret kan jag svårligen skylla på att det inte blev så mycket fisk idag. Var det inte vädret så kan man alltid vältra över skulden på stället. Man befann sig helt enkelt på fel plats på rätt tid. 

Det här med var man befinner sig och om man ska berätta det har jag funderat lite över. För något år sedan resonerade jag på detta viset.

Men det var då och jag verkade ha fel vad gäller antalet fiskare ute vid mina vatten. Eller också har det ökat betydligt på bara något år. 
Varför har jag i alla fall jag ingen som helst aning om.
Dessutom finns det folk som bedriver gäddfiske i kommersiellt syfte. 

Och då menar jag inte de avskyvärda personer som stänger av lekvikarna med nät för att sedan medelst plaskning driva ut gäddorna från vass och grunt vatten ut i näten. Utan personer som lockar hit folk från när och fjärran för att de skall bo i stugbyar och hyra båtar för att fiska gädda ifrån. Som dessutom guidar dem till de bästa fiskeställena också. 
Av rent egoistiska skäl har jag väl tänkt om lite därför. Hade jag varit på Tromtö, bara för att ta ett exempel, skulle jag inte säga det utan bara skriva något i stil med "en stor halvö". 
Hm... i andanom här jag hundra sinom hundra arga röster i kör:
-Men sluta då att förorena cyberspace med dina idiotiska "fiskeartiklar" så slipper du alla sådana problem!"
Det vore naturligtvis en lösning.
Men än roar det mig att fortsätta med det. Alltid retar det någon.
Men vad jag ville komma till var att idag kan jag utan fruktan skriva ut att dagens färd gick till Tromtö. Dels för att jag vet att de här kommersiella gäddfiskarna ändå brukar köra dit och dels för att det är så dåligt där.
Kan jag inte skylla på vädret att jag inte fick någon fisk (att tala om), måste det ju bero på att stället är dåligt. Något tredje alternativ är väl knappast tänkbart, eller hur?
Oj, jag skulle ju kommentera bilden lite grann och nu har den ju nästan försvunnit ur sikte. En typisk marsbild, enligt mitt förmenande. Snöfläckigt, kalt och bart med en himmel som ännu inte funnit dagsformen. Men en svag aning om bättre väder i antågande.
Kylan slog ju till i söndags igen och spolierade mina fiskeplaner. Därför var jag så ivrig att komma ut att jag tog mig lite extraledigt idag. I synnerhet som det redan under gårdagen hade blivit milt och att vattnet hade sjunkit undan lite, lite.
Tyvärr hade jag en tid att passa för jag skulle jobba kvällen så jag kunde inte pröva något annat ställe.

Tromtö, de långa promenadernas halvö. De vedermödor som är förknippade med att förflytta sig långa sträckor iförd vadare och fiskeutrustning har jag noga avhandlat vid mitt förra besök här så det skall jag inte göra en gång till. Inte mer än att jag höll på att följa Xenofons exempel och utropa: "Thalatta! Thalatta!"
Det vill säga uttrycka sin glädje över att äntligen komma fram till havet. I den gode Xenofons fall rörde det sig om en mer än tio års lång irrfärd från det inre av Persien fram till Medelhavet, medan min tog den något kortare tiden en halvtimme. Men i vedermödor är de säkert fullt jämförbara i alla fall!
Väl framme där jag skulle börja fiska, bestämde sig vädret definitivt och himlen klarnade upp till den mest blåa färg som någonsin underlättat för solen att lysa ifrån. När till och med vinden hade bedarrat till bara halv storm kändes det som en junidag. Vattnet var dessutom det lägsta på en månad (även om det fortfarande var högt) så jag trivdes verkligen.
Allt var perfekt förutom att jag inte fick någon fisk...
Jag fiskade mig fram längs en flera hundra meter lång kuststräcka som så småningom skulle övergå till en stor vik som jag aldrig någonsin vare sig befunnit mig i eller fiskat i. Men som enligt kartan förmodligen är en vik som gäddorna borde tycka om att ha som lekplats. Gäddor på väg dit in borde alltså kunna stanna till där jag var.
Så löd teorin som jag ställt upp.

Men trots att sträckan bara skrek om att här finns det fisk, hände det inte mycket i den vägen. 
Stenbotten, tång och lagom långgrunt gjorde att jag väntade på napp i stort sett varenda kast. 
Solsken och stiltje är det värsta vädret ur fiskesynpunkt, javisst. Men på bilden är det bara skenbart lugnt.

Det blåste precis lagom från väster för att röra upp vattnet. Timmarna gick och jag fick helt enkelt skruva ner förväntningarna till bottennivån och inrikta mig på att få napp över huvudtaget. Vilket ju är det normala förhållandet under vintern och den tidiga våren. Så fick jag till sist ett hugg. Några sprattlingar och så lossnade den. Väldigt ovanligt, måste jag säga. 

Men strax efter den incidenten smög en annan gädda upp bakom flugan och slukade den. Det hände helt nära mig och jag såg hela förloppet tydligt och behövde bara lyfta på spöet för att den skulle bli fast.
När jag skulle veva in löslinan, trasslade den till sig till en enda härva och hade det nu rört sig om en jättebjässe till gädda, regnbåge eller havsöring hade det slutat i katastrof och avsliten tafs eftersom jag inte hade kunnat ge den löslina.
Som det nu var med den romstinna trekilosgäddan var det bara att lugnt dra in den på grundare vatten och lossa den.

Det var det sista som hände i fiskehänseende. Två napp under fem timmars fiskande under utmärkta förhållanden är för dåligt. Eftersom jag var låst av att passa tiden och hade över en halvtimmes färd tillbaka till bilen skulle jag heller inte hinna pröva något annat ställe. 
Men tro inte att jag deppade ihop för det. Det var ett alldeles underbart väder och en fisk är ju betydligt mer än ingen fisk alls. 

Jag gick tillbaka till utgångsstället och fiskade av inledningssträckan en gång till ty kanske hade det varit lite för tidigt på dagen där, hoppades jag på. Men jag lyckades inte bättre då heller så jag gav upp och satte mig ner ett slag. Skulle samla mig inför tillbakapromenaden och lätta på klädseln. Samtidigt passade jag på att göra ett affärssamtal för man är ju både modern och mobil.

"-Tjenare, är det du Percy? SE här. Leget...?

-Skönt att höra. Du har ju fått ta emot lite stryk i pressen...
Du grät hela vägen till banken...?
He, he, bra sagt, Percy!

-Tack, det är bara bra med mig också. Jag är ute och fiskar just nu. Eller rättare sagt har fiskat färdigt.
Jo, jag tänkte tipsa dig lite om nästa komet på börsen. Fusionen som kommer att få Nasdaq att peka ända upp i himmelen! 
Det är stora saker på gång med mitt GNP. Gagnekulla Network Productions, du vet. Va...?

-Frimärksaktier...? Struntföretag...?
Inte nu längre, Percy! Inte nu! Eller snart... Jo, vi skall gå ihop med Id Software.

-Precis, Quake och Doom och det... Giganterna inom 3-D-spel. 
Å, då tänkte jag höra om du ville vara med på ett hörn... kanske göra en liten investering...?
Vad säger du...? 

-Ska jag sätta upp dig för 40 000?
Aktier eller kronor?

-He, he, aktier förstås. Ja, självklart.

-På vilket villkor?

-Att vi inte läcker för Qvibbe. Eller Dogge. Du kan lita på mig, Percy! Inte ett ord till någon annan, var så säker.

-Äh, ingenting. Eller knappt ingenting. En liten gädda bara. 

-Att vad sade du?

-Kommer aldrig på fråga, Percy! Håll du dig till det finansiella och låt mig sköta fisket! Byta fluga? Jag har väl aldrig hört på maken!
Nej Percy, nu måste jag sluta. Det kostar att ringa med mobilen, Percy, det kostar!"

Ja, så kunde det ha låtit men tyvärr lät jag fantasin skena iväg med mig lite här. I själva verket ringde jag till den inte längre så nybörjsflugfiskande kompisen Pär som jag visste också var ute idag. Han befann sig på en helt annan plats i Karlskrona skärgård men hade heller inte fått så mycket. 
Ja, det var allt från dagens fiske. Ingenting egentligen att rapportera om. Tyvärr lär det väl bli så under de närmaste veckorna. Det är långt mellan nappen den här årstiden. Men ut måste man ändå. 
Jo, en god sak medförde dagens fisketur i alla fall. Nu har jag Tromtö inlagd som fiskeplats. I hjärnan alltså. För så är det att när man varit på ett ställe minst två gånger, så sorterar man upp det och lagrar det för all framtid. Där och där är det bra, tänker man. Vid lågvatten kan man gå dit eller dit. Dessutom har jag även utforskat det lite på landsidan också. Nästa gång jag kommer hit vet jag var jag skall parkera också så jag slipper vandra så långt. Men med största sannolikhet blir idag sista gången denna säsongen. Men i november eller december kan det säkert bli läge igen.


 
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Från land Flugspö Fluglina Väder Tid Död
2002-03-05 Gädda Tromtö 3 Vit gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina Sol, f SV 11:30 Nej

 

Tillbaka

©Gagnekulla Network Productions