02-03-01

Vädret: Frisk till hård västlig vind. Klar morgon med minusgrader. Ökad molnighet senare och mest mulet med lite solglimtar. Kallt i luften hela dagen.

 

Fredag

 

Övergångsfiske

 

 

Tänk att det redan är mars! Som tiden går. En vanlig reaktion och upplevelse som ständigt accelererar ju äldre man blir. Semestrarna och den lediga tiden upplevs som allt kortare men å andra sidan går den tråkiga mellantiden också desto fortare. Allt fortare färdas man mot slutet...
Men än är man på banan och kan rapportera vad som händer på fiskefronten. Min lilla bit av den. I korthet kan man beskriva det som "inte mycket".
Vädret kan mest liknas vid den karaktäristik som Sokrates hustru lär ha givit om denne; nämligen semper idem. Som i sin tur betyder: alltid densamme.
Vinden ständigt frisk eller hård, för det allra mesta från väst. Vattenståndet pendlar mellan högt och superhögt. Ändå beger man sig ut till kusten. Man lurar sig själv lite grann när man är inne och tittar ut. 
-Åh, tänk om man ändå kunde stå udvadad och kasta in i den eller den viken! tänker man längtansfullt när man står vid fönstret, idag ser det ju inte så farligt ut med vinden och det vore väl konstigt om inte vattnet borde sjunka undan lite. Men när man väl står där ute vid en stenig kust och vågorna fräser in mot stranden med ett dånande ljud är det bara att inse att där kan man inte vara. Man måste söka upp ett ställe i lä.

I synnerhet som förra veckans ledighet hade spolierats av vädrets extrahårda makter. Snöstorm och bister vinterkyla som till och med fick mig att stanna hemma. 

Lite flugor kunde man i alla fall binda. Längst fram ett par i one-size-fits-all-storlek. Flugor som möjligtvis en havsöring kan tycka om. 
Även om det är sant det jag påstod förra gången att jag helst vill renodla mitt fiske och illa tycker om när fel fiskslag lägger sig i, kan man inte blunda för det faktum att vid den här tiden går havsöringen nära land. Inte generellt förstås, men längst ute i skärgården. 
Så det kan vara bra att ha några sådana flugor med sig.

Risken med kombinationsflugor är ju att gäddan kan tycka den är för liten och havsöringen att den är för stor.

Men då kan man ju skylla på det om man inte skulle få någonting.

 

Skulle det då vara katastrof om det inträffade?
Nej, för under vintermånaderna är det nog det mest naturliga. Hittills har jag haft tur som alltid kunnat notera någonting i fångstjournalen i år. Nollor i nämnda journal kommer snart nog att hopa sig så fort jag sjösatt och satt igång med att förfölja havsöringen från båten. Den tiden närmar sig raskt då jag måste ta itu med båtbottnen, åror och sittbrädor förresten. Motorn är i alla fall klar; servad och reparerad.

Den allra största nackdelen med högvattnet är att antalet fiskeplatser begränsas. Därför styrde jag kosan över Möcklösundsbron ut till de stora öarna. Där finns så många uddar och vikar att välja på att någon borde väl passa. Beroende på var på öarna man står, kan man välja att kasta efter gädda eller havsöring också. 

Även om de nu håller till i olika lokaler finns en liten risk för överlappningseffekter. Gäddan lär mest befinna sig, i eller på ingång till, sina lekvikar och öringen på den sida som vetter mot öppna havet. 

Sannolikheten att man inte skulle träffa på någon av sorterna var uppenbar idag. Det första stället jag stannade till vid visade sig lika omöjligt nu som vid tidigare försök. Vinden låg rakt på och den som knappt förmått lyfta flaggorna i Rödeby, rev upp grov sjö, ven och hade sig här på Sturkö. Ändå var det på insidan av ön och hade den bara kommit lite. lite mer från söder så hade det gått bra att pröva här. 
Men nej, det var bara att köra iväg och försöka på ett annat ställe.

En öde vik någon helt annanstans blev det, där det fanns chans till havsöring. En liten, liten chans som alltid när det gäller den nyckfylla fisken. Men här var det lä och någorlunda vad-bart. Än så länge sken solen också även om de mörka molnen flockades på himlen mer och mer. Någon fisk såg jag heller inte till men hade ändå trevligt någon timme. 
Den fördelen har ju flugfisket att det kan vara roligt att enbart kasta. Gentemot spinnfisket då där det inte är så kul i längden om man inte får fisk. Och den fisk som då gäller är ju havsöringen. Att fiska gädda med spinn är ju en styggelse av stora mått! 
Så tycker jag och det jag tycker skriver jag ner här även om det retar en del. 
Kanske inte just den åsikten men annat som jag plitat ner har fått en del personer att reagera på sista tiden. 
Här har vi till exempel en kritiker som dels retar sig på tonen i mina dagboksblad och dels hade förväntat sig bilder på stora gäddor. 

"Hej sören?
Var inne på din sida och kollade lite grann på stora gäddor men jag hittade ingen??????????????????
Eller du har dom på en annan sida???????
Du kan inte mena att du har fiskat så många år på kusten utan att få någon över 10 kilo??????
Går du bara omkring och funderar på hur duktig du är och vad du ska skriva på sidan när du kommer hem???
Om du skulle försöka prova något annat flugmönster nu till våren ska du få se att du också kommer lyckas,
det måste ju vara bättre att ha en fluga som fisken jagar istället för att jaga fisken med något som får den att hugga i rent
självförsvar?
Försök att tagga ner lite och börja tänka sunt så blir du också lycklig?
 
 
MVH Thomas "

Den här utan tvivel storgäddsfiskande Thomas hade nog tyvärr blivit missledd av Yahoo!s karaktäristik av min hemsida. De kör med den här infotexten om den: "Tips om hur du fångar de riktigt stora gäddorna". Men det är Yahoo!'s egen bedömning och de vägrar dessutom att ändra den. 
I samband med att jag bytte adress på sidan, mailade jag till dem om det, samt bad dem ändra den texten också. Adressen ändrade de men inte infotexten. 
För som jag svarade Thomas har jag aldrig gett mig ut för att kunna fiska upp jättegäddor. 
Däremot stämmer det att jag redan under själva fisketuren kan fundera på vad jag ska skriva om den. Det är nämligen inte alltid lätt att variera sig när jag ständigt gör samma saker. 
Men nu hjälpte du mig lite därvidlag, Thomas. Tack för det!
Och visst funderar jag också över hur duktig jag är. Som idag till exempel tyckte jag att jag inte var duktig alls. För jag fiskade timme efter timme utan att få något.
Men visst är jag medveten om att jag inte sätter mitt ljus under skäppa i det jag skriver. Ingen falsk blygsamhet vilar över mina dagboksreportage inte. Jantelagen är inget för mig när det gäller fiske. 
Förresten behöver jag inte gå omkring och fundera över hur duktig jag är. Jag vet nämligen exakt hur bra jag är. Jämför vi med fotboll skulle jag nog placera mig som reserv i allsvenskan. Jag är nämligen alltför starkt nischad. En one trick pony, kan man säga. Inte så mycket allround.
I och för sig, använder man lupp, förstoringsglas och mikroskop väldigt noga kan man hitta spår av lite självironi för att balansera upp det hela något. 
Men det är ingen big deal för mig att inte ha fått några tiokilosgäddor på kusten. Även om jag strävar efter det och skulle bli jätteglad om jag lyckades. Åtta kilo är max och för mig är det svårt att komma över den gränsen. Tror heller inte att det skulle hjälpa om jag bytte flugmönster. Som jag skrev i svaret till honom är jag nöjd med att gäddorna hugger på min fluga oavsett anledning.
För att i någon mån trösta Thomas kan jag också meddela att det finns en massa saker som jag inte är duktig i. Bara för att nämna ett par av dem; matematik, dans och springa marathon. Men av någon anledning har jag inte gjort några hemsidor om de ämnena. Jag misstänker nämligen att inte så många skulle vilja läsa dem. 
Rykten har också nått mig att medlemmar i en sammanslutning av gäddflugfiskare i Skåne klagat på mitt sätt att skriva om dem. De tycker att jag är naiv och negativ i mitt sätt att beskriva dem. 
Förmodligen har de rätt i det förstnämnda men fel i det andra påståendet. 
Jojo, många skopor ovett har jag fått ta emot nu de senaste veckorna. Det är bara bra med lite reaktioner. Bara skriv till redaktören för den här sidan och kom med era klagomål. Skulle inte det hjälpa är det bara att säga upp prenumerationen och kräva pengarna tillbaka.

Tillbaka till dagens fiske:
Det finns två (minst) sätt att få fisk på. Dels tur och dels genom ihärdigt fiskande. Man kan också kalla det två faktorer som står i ett visst förhållande till varann. Om vi omvandlar det till en matematisk formel skulle vi kunna skriva så här: F = T * I. Eller med andra ord Fångsten är lika med Tur gånger antal timmars Ihärdigt fiskande. 
Oj! Nävisst nä, matte var ju inget för mig! Glöm ovanstående! Jag vet inte varför jag envisas att försöka mig på matte och räkning. Det finns ju tre sorters människor. Dels sådana som kan räkna och dels sådana som inte kan det. Sedan åratal tillbaka vet jag ju att jag tillhör dem som inte var närvarande när de delade ut den förmågan.


Men i alla fall, just när jag trodde loppet var kört och att jag skulle tvingas sätta årets första nolla i protokollet, fick jag napp!

Då hade jag förflyttat mig långa sträckor och fiskat både länge och väl på olika sätt och platser. Inne i en vik skedde undret, inte en lekvik men kanske inte så långt ifrån en. Ty att den här gäddan var i åttonde månaden och på väg till en sådan var väldigt uppenbart.
Sällan har jag fått en så tam och medgörlig motståndare. Fast egentligen betraktar jag inte fisken som motståndare utan mer som kära gamla vänner.
Därför behandlade jag henne med all tillbörlig respekt. Förutom att jag försiktigt lyfte upp henne och placerade henne på en lämpligt liggande planka på stranden.
Fyra kilo är långt ifrån tio, men jag var nöjd ändå. 
Jag hoppades att hon kommer att möta en hanne som gör henne lycklig. Samt att så många som möjligt av hennes avkommor klarar sig och växer upp till stora och starka gäddor som befolkar skärgården även i framtiden. 
En önskan som säkert inte delas av diverse spigg, mört, tobis och annan småfisk.

Mars är en övergångsperiod i ännu högre utsträckning än februari. Gäddorna blir mer och mer ofiskbara. Ovanstående bild och exemplar utgör ett bevis för det så gott som något. Visst kan söka upp dem i deras lekvikar och försöka kroka några superstora lekhonor. Som de tydligen gör i Kävlingeån. Och säkert på andra ställen. Men jag försöker avstå från det. Visst finns lekgäddorna även på andra ställen och fiska vill jag ju. Som det har sett ut hela detta året hittills kommer det inte bli många öringfiskedagar för mig i båt heller. I så fall återstår ju inget annat för mig än gäddfiske.
Men alla åarna då? Nu blir det ju premiär i massvis med åar häromkring, hade inte det varit någonting?
Nä, det är ingenting för mig. Utlekta öringar kan de få ha för sig själva. Jag är starkt nischad i mitt fiske sade jag ju. Har jag skrivit någonstans att jag inte tycker om att stå i kö för att komma till? 
I alla fall är det så och dessutom tycker jag inte om att vada i åar. Är nämligen rädd att trilla i.
Och regnbågar som man också kan få där, har jag redan dragit upp min beskärda del av redan. Skall förresten anrätta en alldeles snart. 

 


 
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Från land Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2002-03-01 Gädda En stor ö 4 Vit gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina Mulet, hård V 15:00 Nej Mycket fet

 

Tillbaka

©Gagnekulla Network Productions