02-01-13

 

Vädret: Frisk för att inte säga hård sydvästlig vind. Mulet. Cirka en plusgrad.

 

Söndag

 

 

Bluff avslöjad!

 

 

Länge sedan nu som jag fiskat. Det var också därför jag trotsade allt förnuft, vädrets makter, vinterkyla och alla illavarslade tecken och körde iväg fast jag borde stannat hemma och kanske gjort något nyttigt. Om jag nu ändå lämnade Gagnekulla så borde jag kanske begett mig någon annanstans än dit jag for åtminstone. Fast problemet var nog att det var det enda stället som det var isfritt. Förutom utsidorna på de stora öarna möjligtvis. Men i den hårda syd- eller möjligen väst-sydväst som rådde, hade det varit ännu sämre där. 

Vad säger ovanstående bild?
Jo, att här vid Torhamns udde slutar isbältet som förmodligen håller hela Blekinges innerskärgård bundet av vintern. Jag står här längst ut och tittar åt väster nämligen. På den här sidan går det in ett stråk av öppet vatten men längre in låg isen fortfarande tjock. Det öppna vattnet fortsatte österut och hela den sidan var isfri.

Så här på det nya året förväntas det att man helst skall komma upp med ett helt batteri med nya löften. Ett blir nog i så fall för min del att det här var sista gången jag fiskade här!
Idag var det nämligen fjärde gången på raken som jag fiskat här utan att ha landat en enda fisk!
Jag anar en sammansvärjning av närmast gigantiska proportioner. Det finns ett gäng fiskare som hela tiden lovordar denna udde såsom ett jättebra fiskeställe och skryter med det vitt och brett. Fiskare både från Blekinge och Skåne.
Men...
Sanningen måste vara att de bara hittar på. Sanningen måste vara att de är någon helt annanstans och har beslutat att säga att det är på Torhamns udde de fått all fisk. De mörkar helt enkelt det rätta stället för att ha det i fred!
Jag menar, jag är ju i alla fall en ganska beryktad gäddfiskare så någonting borde jag ju ha fått de här fyra gångerna, skulle man kunna tycka.

Nej, samma visa har rått de gångerna jag varit här; hård vind, grumligt vatten, besvärligt att vada och helt fisktomt. 
Nu skall det väl erkännas att idag skulle jag nog ha problem att få fisk vart jag än prövat. 
Visst ja, det här var ju enda stället med öppet vatten. 
Men hade isen precis gått upp, säg till exempel på Almö, skulle jag inte ha gett upp så lätt som jag tyvärr gjorde här. På ett ställe där man aldrig fått fisk har man heller inga fasta punkter att gå efter. 
Man grips av misströstan, helt enkelt.

Det är ju mycket möjligt att gäddan lämnat det bokstavligen iskalla strandvattnet för att uppsöka djupare, och därmed lite varmare vatten nu också. 

Det är förresten inte så konstigt att vattnet så lätt blir uppgrumlat. Den så kallade sandbottnen här består ju främst av kvicksandsliknande gyttja. I den stora viken längst ut sjunker man ju ner och fastnar med fötterna vid varenda steg. Det gör det både vanskligt, svårt och okomfortabelt att vada tycker jag. 

Idag var det nog fler fågelskådare här än fåglar också. Åtminstone såg jag knappt några av våra små bevingade vänner. Inte mer än några änder och svanar men det är väl inget som garvade fågelskådare springer benen av sig för att få se, antar jag.
Ibland trodde jag att de skulle gå ner till vattnet och säga åt mig att inte störa fågellivet.

I så fall hade jag svarat att det förhåller sig precis tvärtom. Det är ju jag som störs av fågellivet, som jag flera gånger redogjort för i tidigare dagboksblad.

Den kanske största anledningen till att jag åkte ut idag var att jag var ivrig att få prova mina nya polariserande linser på kameran. Men i det grumliga vattnet lät det sig inte göras på ett rimligt sätt. Men på den här bilden ser man i alla fall stenarna under vattenytan. Det verkar lovande inför kommande fisketurer.

Fast jag tror nog att jag avvaktar en längre tid framöver. Det har tagit längre tid än jag trott för isarna att smälta. Inte ens efter en veckas blidväder har de släppt. Det innebär att de är osedvanligt tjocka och att det tar ytterligare ett par veckor innan mina mer traditionella vinterfiskegäddställen blir fiskbara. Om de någonsin blir det förrän till sommaren förresten. Minsta köldknäpp igen och det är kört.
Vi får också se om det blir något gäddfiskeförbud till våren. Och om det i så fall påverkar mitt fiske.

Hm... kanske någon undrar, hur kommer det sig att du så lätt drar slutsatsen att folk mörkar fiskeställen för dig? Är det någonting du själv brukar göra? På sig själv känner man andra, heter det!
-Jag...? Skulle jag! Nej då... he, he, he... Inte alls, var har du fått det ifrån?


Suck... Här var det tänkt att ha min statistiktabell över landade fiskar.

 

 
Tillbaka

©Gagnekulla Network Productions