01-12-19

Vädret: Mycket frisk västlig vind. Kuling. Mulet och omväxlande med solglimtar, regnskurar.

 

Onsdag

 

Nytt lågvattensmärke!

 

Eller kanske jag skulle ha kallat dagens text för "Säsongens sista fisketur". Detta skrives dagen efter och det är närmare tio grader kallt och snö. Sådant tycker vi inte om, vi som önskar oss milda vintrar. Men det här extrema vädret hade varit förvarnat till igår och därför kom kulingen inte som en total överraskning.
Jag hade inte så lång tid på mig att fiska gädda heller och därför blev det Almösträckan. Är det västlig storm eller kuling är det ju alltid lä på östra sidan vilket jag brukar utnyttja.

Vad man skall se på det här ofta återkommande motivet är just lågvattnet. Extremt!
Inte för att jag klagar för på det hela taget stör det inte den vadande fiskaren, snarare tvärtom.

Men helt lä och frånlandsvind är för det mesta inte det allra bäste vid gäddfiske. Kanske det var därför som jag inte fick mer än ett napp. Fast att det är så sent på året spelar också in. Jag hade dessutom inte tid att förfölja dem ner för hela sträckan. Det blir ju fort mörkt och jag hade ärenden i stan att tänka på också.

En annan sak förutom själva fisket jag kunde glädja mig åt idag var att jag äntligen kunde hålla mig torr om vänsterfoten. Hade ju haft en svårdiagnosticerad läcka där någonstans. 

 

Helt utan napp på gädda blir jag inte ofta. Inträffar det ens någon gång under en säsong? Minnet sviker mig helt på den punkten. Och jag vill inte ha någon påminnelse därom från er, skulle ni ha ofinheten att kolla upp min fiskedagbok!
OK, jag minns kanske en gång från det extrema högvattnets dagar ute på Hasslö.
Nu på vintern gäller det också att ha lite tur och komma på dem på deras konferenslokaler. Där de brukar samla sig och nästan vimla. Eller heter det mingla nu för tiden?
Nå, idag hade jag inte den tiden. Så jag får vara nöjd med det enda nappet och ge det en ordentlig behandling. Eftersom det dessutom kan vara den sista gäddan på flera månader om det vill sig illa, ger vi henne den klassiska bildsviten.

Den som börjar med en kraftig vattenvirvel, eller plask sett från nära håll med ett böjt spö eller som här, med rullen i bakgrunden.
Själv älskar jag det motivet!
Kan sitta hur länge som helst och bara försjunka in i bilden och nästan känna rörelsen i spöt och minnas just den gäddan som drog i andra änden av linan.

Eftersom jag gör den här sidan främst för min egen skull får ni också vänja er vid motivet.

Bild nummer två skall visa gäddan i u-läge med den vita gäddsaran fladdrande ur mungipan. 
Men där finns oftast anledning att klaga och vara missnöjd!
De brukar synas för dåligt. Vattenytan reflekterar för mycket. Men det skall förhoppningsvis vara åtgärdat nu. 
Senare idag köpte jag nämligen polariserande linser inne i staun. Funkar de som de ska, eller snarare om jag fattar hur de skall användas, kommer sådana här bilders kvalitet att hoppa upp minst ett par snäpp.

I'm dreaming of a rainy Christmas...
Jag och alla sanna gäddflugfiskare.

Så att jag kan testa linserna så fort som möjligt förstås.

Jag baxade in den bland strandstenarna och tog den sista bilden i den heliga treenighetens tecken.
En bit över fyra kilo bedömde jag vikten till.

Annars är den inte att säga så mycket om... En ganska slö vintergädda bara. Synd bara om den blir både årets och säsongens sista. Fast det är ju i så fall bättre med en fyrakilos än med en tvåkilos.

Så mycket mer hände alltså inte fiskemässigt. Men internetmässigt har jag stora saker på gång! Som det ser ut nu ska jag hyra in mig på ett webhotell för att få plats med alla mina gäddbilder. Det tar nog en vecka eller två innan allt är klart men jag kommer att lägga ut länkar dit naturligtvis när det är klart. Hittade ett ställe på webben som vid en första anblick verkade vara för bra för att vara sann.
PowWeb kallade de sig och bara det verkar skumt. Men tydligen finns de på riktigt och är inga bluffmakare så jag skall prova dem. Måste bara hitta på ett bra domännamn...

 
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Från land Flugspö Fluglina Väder Tid Död
2001-12-19 Gädda Almö 4,5 Vit Gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina Mulet, H V 13:00 Nej
Tillbaka

©Gagnekulla Network Productions