01-11-12

Vädret: Frisk nordvästlig vind. Mulet och regn mest hela tiden.

 

Måndag

 

Eget fiske igen.

 

Jepp, nu är det som vanligt igen. Nu fiskar jag som jag själv vill på mitt eget asociala sätt. Nu kan jag gå, köra och vada precis där jag själv bestämmer. Även om det i och för sig rörde sig om trevliga killar och det var kul som omväxling med lite uppmärksamhet. Avseende på min korta karriär som videofilmstjärna då jag blev regisserad. Jag trivs bäst att fiska själv nämligen. 

Om inte annat får jag själv ta konsekvenserna av mina egna felaktiga beslut. Som idag. 

Jag trodde det skulle vara ett bra val inne i Hallarumsviken. Där finns ett område där det är väldigt grunt i vanliga fall utanför några vassar och förmodade att det skulle vara lämpligt vid rådande superhögvatten. Hade också räknat ut att nu hade fisken vant sig vid högvattnet och ställt sig närmare land. Då var det väl rimligt att jag också fick vänja mig och sluta klaga. 

Det är dålig stil att inte själv anpassa sig till de rådande förhållandena, helt enkelt. Men tyvärr hjälpte inte det här nere. Dels låg vinden på och dels var det ganska grumligt i vattnet. En massa löv, grässjok och sjögräs var också på drift och ingen fisk fanns det. Förutom en liten gäddstackare som jag fick.

Körde därför ut till Tjurkö på tillbakavägen. Grått och regnigt var det. I början mycket hård vind också. Till samma ställe där vi varit och filmat nämligen. Nu var man där själv och valde fiskeplats utan att behöva ta hänsyn till någon annan. Fick en liten gädda som inledning och hade några napp. Ett par som släppte faktiskt. Det är ovanligt men ibland kan det inträffa.

Men så hände det. Det som enligt statistikens lagar med nödvändighet måste ske.
En gädda tog flugan på ett lika ovanligt som kul sätt. Den gick upp med huvud och halva kroppen och inmundigade flugan på nervägen med ett ganska rejält plask. 
Det var länge sedan nu som ni kunde titta på några gäddbilder så håll till godo:

En rejält kraftig bit är det. Tyvärr är det ingen riktig kämpe som storleken ger löfte om. Ganska beskedligt följer den med upp på de översvämmade klipporna och jag kan inleda en fotosession. Får ju sköta allt kameraarbete själv idag. Lite synd för annars kunde jag ha haft en bild på både mig och gäddan och kunde ha döpt den till "Två filmstjärnor". Varför?
Jo, även gäddan hade antagligen blivit filmad förut. I alla fall hade de haft en åttakilos uppe vid ett tillfälle häromkring, en dag då jag inte var med. Den här var i samma storleksklass och jag tyckte den hade ett sår eller märke snarare, på överkäken.

En ordentlig pjäs är det. Vikten skattade jag till åtta kilo och längden mätte jag till 98 cm. Det sistnämnda kan ni kolla själva. Det är nämligen bara två cm ifrån den första mätringen på spöet. Den ring som markerar meterstrecket. 
Får se om de godkänner det på SportfiskeCentrum dit jag tänker maila mitt tävlingsbidrag.
Där har de ju en löpande c & r-tävling som tänker delta i. Jag hoppas bara att de köper mitt sätt att mäta längden. Annars vet jag inte riktigt hur det skall gå till eftersom jag fiskar ensam. 

Jo, så förstås!
Uppstår det tvivel får jag väl be er om hjälp såsom karaktärsvittnen! Ni måste ju kunna intyga att jag är ärlig och pålitlig som en Guds bästa ängel! Från mitt tangentbord strömmar en Sanningens Silverflod; mitt anslag är ärligt och rent! Inte ens för att knipa en billig så kallad humorpoäng skulle jag kunna drömma om att avvika det minsta från den rena sanningen. 
Nej, med ovanstående i åtanke tror jag inte det blir några problem att då dem att acceptera mitt bidrag till tävlingen.

Det är förresten inte det lättaste att ta sådana bilder. Flera gånger hade jag lagt spöt i läge längs med gäddkroppen, rest mig upp och fokuserat på fisken, då gäddan sprattlade till och jag fick göra om proceduren. Man kan ju heller inte hålla på hur länge som helst för man måste ju tänka på gäddan också.
Men den tog ingen skada.
När jag släppte tillbaka den ut i havet med en allvarlig förmaning att vara lite försiktigare nästa gång, simmade den iväg med en rivstart.

Här till höger puffar jag bara iväg den lite. Jag tycker förresten att på den bilden kommer dess storlek mer till sin rätt också.

Men visst, man kanske ska ha med sig en tumstock i fortsättningen...

Om åttakilosgäddan var lite slö uppförde sig nästa desto livligare. Hälften så stor, drog den dubbelt så snabbt och mycket. Som en öring pilade den iväg ett tiotal meter i olika riktningar och jag behövde inte tänka på att veva upp löslinan. En riktigt rolig fyrakilosare. Jag borde ha tagit några kort på den också, men jag tänkte att det blir väl flera. För den här högg bara några minuter efter åttakilosgäddan. Men förutom en smågädda och några virvlar hände inte så mycket mer.

Taggtråd och vadarbyxor, en intressant kombination...

Märkligt nog mojnade vinden och egentligen borde jag ha fiskat någon timme till. Här fanns nämligen stora sträckor kvar. Men novemberdagen är kort och jag hade slösat bort för lång tid inne i Hallarumsviken. Det kommer ju fler dagar.
Nu när jag lärt mig att bemästra högvattnets fasor. Imorgon tänker jag utnyttja högvattnet till att dra upp båten förresten. Någon ny sjötur lär det inte bli nämligen. Så då blir det inget fiske. Jag laddar för både onsdag och torsdag istället. 

En tur ut på Torhamnsudde skulle sitta fint. Dra upp en massa gäddor och skrämma iväg alla andra. Passa på nu innan den skånska invasionen till helgen...
Nej, jag skojar bara. Områdena är så enormt stora att det förmår jag inte. Tar man förresten upp en gädda ena dagen och släpper tillbaka den är den inte klokare än att den redan nästa kan hugga igen. 

Det finns det många bevis för. Det lär förresten finnas skåningar som sätter det i system, har jag hört...

 
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Från land Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anm.
2001-11-12 Gädda Hallarumsviken 1 Vit Gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina Mulet, regn & f NV 10:30 Nej
2001-11-12 Gädda Tjurkö 1 Vit Gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina Mulet, regn & f NV 11:30 Nej
2001-11-12 Gädda Tjurkö 8 Vit Gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina Mulet, regn &f NV 12:30 Nej 98 cm
2001-11-12 Gädda Tjurkö 4 Vit Gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina Mulet, regn &f NV 13:00 Nej
2001-11-12 Gädda Tjurkö 1,5 Vit Gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina Mulet, regn & f NV 14:00 Nej

 

Tillbaka

©Gagnekulla Network Productions