01-10-31

 

Vädret: Hård väst eller sydvästlig vind. För att inte säga kuling. Men soligt och väldigt varmt i luften.

 

Onsdag

 

 

Spöprovning

 

 

I brist på stora gäddor och bra fiske får jag väl fokusera detta dagboksblad på mitt nya spö. 

Som tur var provade jag redan hemma om jag kunde fästa rullen på det nya spöt. 
Det kunde jag nämligen inte. Snopet hade det varit att upptäcka det framme vid vattnet. Överdelen på rullfästet passade inte riktigt in i spöhandtagets springa. Godset var lite för tjockt. Det kunde jag lätt åtgärda med lite filande. 
I vanliga fall är jag inte så där över sig händig när det gäller verktyg men det här är ett undantag. Varför?
Jo, för mitt flitiga datoranvändande har ju gjort mig duktig på filhantering...
Hjälp, slå mig inte!

Lite ovanligt väder var det idag. Soligt och varmt, nästan som en sommardag. Ändå blåste det kuling. Då gällde det att söka upp någonstans där det var lä. Körde därför ut på Sturkö och Tjurkö.

Parkerade på den vanliga utgångsplatsen när man ska fiska på Tjurkö. Precis vid brofästet. För det mesta brukar man väl gå söderut, ut mot det öppna havet till men idag var det stört omöjligt. I stället fick man gå ner vid sommarstugeområdet och fiska smågäddor i det lite halvjolmiga området.

Så här inbjudande och höstgrant ser det ut när man vadat ut en bit. Området är en nödlösning vid hårt väder även om man inte kan tro att kulingen rasar på andra sidan ön. 
Hur var då det nya Scierra-spöt att kasta med då?
Helt utan problem, skulle jag vilja säga. Det gick hur bra som helst. Dessutom visade det sig fungera väldigt bra att lägga kasten bakom sig. Det vill säga skjuta i bakkastet. Den tekniken fick jag använda då och då nämligen eftersom jag hade vinden snett ifrån höger. Kom det en oväntad kastby var det nämligen stor risk att man skulle på kamasankroken i hatten.
Annars kan jag nog kasta med vilken påk som helst. Lärde man sig kasta fluga med ABU Lapplandia är vad som helst en uppgradering.
Jo, en irriterande nackdel har spöt. Ofta bildades en slinga mellan toppöglan och första spöringen när man skulle påbörja nytt kast. Tyckte även att fluglinan rasslade när den löpte mellan öglorna. Kanske blir jag tvungen att byta dem framöver.

Man kunde dessutom få både napp och fisk på det nya spöt. Först en tvåkilos och så en trekilos. Den sistnämnda är det som plaskar och faktiskt hoppade på bilden.
Men ändå var det ganska dåligt här idag. Jag brukar nämligen få lite fler fiskkontakter här.
En annan sak var sig likt här; nämligen att någon från sommarstugorna brukade träda fram och ställa sig och titta. Ofta brukar denne bli förvånad över att jag fått napp överhuvud taget. 
För det var ju mycket bättre förr här. 

Trots att det var underbart skönt i solskenet och lätt att vada, kunde man inte stanna för länge. Området är nämligen väldigt begränsat och dessutom var det högvatten på gång. 
Underligt egentligen med tanke på högtryck och vindriktning

men det kunde den åretruntsommarstugeortsbon intyga. Sedan igår hade det ökat med 15 cm, påstod han. 
Det var bara för mig att köra vidare en bit. Till ungefär mitt på Sturkö och på insidan. Sidan mot staun till alltså. Till ett ställe jag varit på i våras och visste att det var bra att vada. Och borde vara bra att fiska på också. Grunda sandbottnar med omväxlande tångstenar. Helt perfekt alltså. På det så kallade pappret dock...

Trots att jag fiskade mig fram en avsevärd sträcka fick jag bara ett napp. Den här drygt trekilosgäddan som gör sig så bra på bilden. Som tack för att jag släppte i den igen, gav den mig ett blodigt finger.

Tre mindre gäddor var allt jag fick idag. Usch, hur skall det då gå med min ensidigt utlysta tävling?
Grant ser det då inte ut som. Nå, det är bara att försöka igen. 

Där jag fiskade var det alltså lä. Men i en sådan här hård blåst blir det egentligen inte lä någonstans. Man fick se upp ordentligt så man inte knuffades omkull av en stormby eller extra kraftig våg. Fiskade dock ett par timmar här i vatten som min fiskeinstinkt sade bara skulle vimla av gäddor. Inte bara den enda som jag fick alltså. Men instinkten ljög idag. 
När jag var här i våras var det kav lugnt och ännu soligare än idag men ändå såg vi flera gäddor. Var det verkligen fel väder idag också?

Hur många chanser skall man ge ett område eller ställe innan man definitivt förklarar det som värdelöst? Två gånger är på gränsen. Minst en gång till skall jag prova här, bestämmer jag nu. Det skall nog blåsa men inte kuling. Kanske lite regn är vad som behövs väderleksmässigt?

 Nästa gång jag fiskar blir nog imorgon. På fredag alltså. Förmodligen kör jag västerut då. Det är underbart att ha semester!

 
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Från land Flugspö Fluglina Väder Tid Död
2001-10-31 Gädda Tjurkö, brofästet 2 Vit Gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina Sol, sydvästlig kuling 09:30 Nej
2001-10-31 Gädda Tjurkö, brofästet 3 Vit Gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina Sol, sydvästlig kuling 10:00 Nej
2001-10-31 Gädda Sturkö, Bredavik 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina Sol, sydvästlig kuling 11:30 Nej

 

Tillbaka

©Gagnekulla Network Productions