01-10-29

Vädret: Frisk till hård västlig vind, mest mulet. Ett och annat litet regnstänk ibland.

 

Måndag

 

 

Mycket västen för ingenting... Tomma tunnor skramla mest... Stor i orden, liten på jorden... 

Ja, listan på gamla folkliga sanningar som kan passa in på dagens minnesanteckningar kan göras lång. Till detta kan sägas att; vad bryr jag mig för jag har fyra veckors semester framför mig! 

En annan sanning, nämligen den av mina som påstår att alla fisketurer startar hemma vid skrivbordet kan också göras aktuell idag. 
En tumstock, flugspöt, fluorescerande material,  märkpenna... Vad kan allt det betyda...?
Förmodligen att den ynka fjärdeplatsen i Gäddfestivalen stigit mig åt huvudet.
Jag såg nämligen när jag var inne och tittade på SportfiskeCentrums hemsida att de har en löpande catch & releasetävling på gång i gäddfiske. Så från och med nu utmanar jag alla!

Just det, främst alla skåningar!
Och för att underlätta det praktiska mätte jag med exakt millimeterprecision upp 1,00 meter, 1,10 och 1,20 meters avstånd på spöt och markerade ställena. Sedan lindade jag fast lite gammalt fluorescerande fly-rite eller liknande som jag hade undanstoppat sedan minst 30 år tillbaka. 

Så här blev det.
Sedan behöver jag bara lägga spöt intill gäddan och fotografera. Något som jag ändå gör med alla gäddor över fem kilo. I alla fall får man snabbt svar på om den eller den gäddan skulle platsa i tävlingen.
Jag har läst tipset i någon fisketidning för länge sedan och äntligen kommit till skott nu.

Men det blir svårt att ta upp kampen mot de som redan ligger på listan, inser jag. Nu handlar det om bestar på 120 cm och det är mycket det. Säkerligen mellan 10 och 12 kilo. I synnerhet om jag har sådant fiske jag hade idag. Och väljer fel plats hela tiden. Så här var det:

Det blåste hårt och har för mig att de till och med pratade om storm och kuling på väderleksrapporten. Då begränsas urvalet av fiskeställen. Men då brukar å andra sidan Almös östsida vara som bäst. Därför parkerade jag ganska långt ner på nämnda halvö, vid Hajvar och vandrade söderut mot Hasslöbron. Visst blåste det. Det var bara det att vinden var rent västlig och då blev det helt lä på östsidan. Inte bra.

Urdåligt helt enkelt. Det är en i sammanhanget jättelång sträcka att vada sig ner för så hela tiden tänkte jag att; därborta står det säkert en stor gädda! 
Det gjorde det också på ett ställe. I alla fall skrämde jag ut en som verkade ganska stor där jag vadade fram.

När jag äntligen fick napp var det av en ordinär tvåkilosgädda. I alla fall dög den till att få en bild av böjt spö med virvel, ett av mina favoritmotiv.

 

Märkligt egentligen hur mycket vinden kan betyda, för bara några graders skillnad. För den här sträckan är bara givande vid sydvästlig vind, inte västlig.

Efter ytterligare ett par timmars fiske fick jag den andra tvåkilosgäddan. Jag lekte lite med den och försökte få en bra undervattensbild av den.
Inte ens det lyckades jag så bra med idag.
Men det struntar jag i för jag har semester!

När jag äntligen fiskat färdigt den långa sträckan var det dessutom för sent att pröva något nytt område. Jag gick ju förstås ner vid Hajvar och prövade. Där är det nämligen så fin botten att vada på. En och annan smågädda kan väl också finnas där.

Den tredje tvåkilosgäddan fick jag där på ett roligt sätt. Kast på vakande fisk nämligen. Det händer inte så ofta att man kan praktisera detta högt rankade fiskesätt vid gäddflugfiske, men det förekommer. 

Egentligen hade jag planerat att fiska någonstans på andra sidan Ronnebyfjärden men eftersom det blåste så pass mycket, ändrade jag mig och körde hit till Almö. Men till Karlshamn skulle jag i alla fall så jag körde den mindre kustvägen via Ekenäs och Saxemara. Spanade uppmärksamt ut mot kusten hela tiden men blev mest besviken. Det lilla jag såg utgjordes mest av deprimerande vassvikar och bryggor. Det tydde på jolmigt och dyigt inomskärsvatten, helt olämpligt för mina syften. Jag missade att ta en väg ut till något som heter Spjälkö och ser lovande ut på kartan.
Kanske någon vet om det är bra där? Alltså bra att vada.

Hittade i alla fall till Fiskeshopen och SportfiskeCentrum på Väggaområdet i Karlshamn. 
Fick där mitt fjärdepris. Något som jag lika gärna kunde vara utan. Visserligen ska man inte skåda given häst i sitsen, men jag behöver varken fler jättedraglådor eller haspelspön.
Hm... kanske jag själv skall anordna en fisketävling... Säg 100:- i startavgift... Redskapslådan (och den var STOR!!) som förstapris, haspelspöet som andrapris och en spole med nån ¤%#W&%& spunnen lina som också ingick, som tredjepris...
Annars vet jag inte vad jag skall ha det till.
Nej, jag är alldeles för lat för att ställa till något sådant. 
Men Fiskeshopen var verkligen välsorterad så några fiskeprylar köpte jag. Samt ett nytt spö.

Jag var nämligen på jakt efter ett reservspö i gäddklassen. Köpte ett 10,6 " klass 8-9 vid namn Scierra. Det skulle dock inte förvåna mig om det spöet blir huvudspö och mitt nuvarande halkar ner till reservklass. Vi får se och ni kommer svårligen undan rapporter därom.
Fast... hm... De nya mätmarkeringarna jag just gjort på mitt gamla spö då...? Tala om dålig timing alltså!
Men det struntar jag i för detta är semesterns första dag!

 
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Från land Flugspö Fluglina Väder Tid Död
2001-10-29 Gädda Almö 2 Vit Gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina F Väst, mulet med regnstänk 10:00 Nej
2001-10-29 Gädda Almö 2 Vit Gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina F Väst, mulet med regnstänk 11:00 Nej
2001-10-29 Gädda Almö 2 Vit Gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina F Väst, mulet med regnstänk 12:30 Nej
Tillbaka

©Gagnekulla Network Productions