01-10-02

 

Vädret: Växlande molnighet och frisk till hård sydvästlig vind.

 

Tisdag

 

Det där lilla extra...

 

 

Usch en sådan dag... Mest besvär och diverse förtretligheter. Men de flesta rör inte själva fisket så de lämnar vi väl därhän. Men jag kom inte iväg till fisket förrän vid halv elvatiden. 
Eftersom jag efterlyst sydvästliga vindar och lågvatten kan jag inte gärna klaga på att de väderleksfenomenen är här nu. 

Eftersom jag var sent ute, det blåste närmast kuling och dessutom ville jag checka upp vissa områden till nästa veckoslut körde jag till Gö. 
Hm... Att jag blev så sen har inte alls att göra med jag fastnade med den nya bilen i garageuppfarten i morse. Och inte heller behövde jag domkraft, tegelstenar, käppar och pinnar, talja och block samt ett par timmars arbete för att få loss bilen, det är en evig lögn!

Det berodde säkert på andra anledningar.
Nu står i alla fall bilen uppställd på Gökalvs badplatsparkering.

Men det skall ni veta, gott folk, att än är det alltför jolmigt här inne i Ronnebyfjärden. Det går inte att satsa här på Gäddfiskefestivalen om ni nu hade tänkt det. Fortfarande är det fullt av slemalger och ålgräs. Skulle man råka få några gäddor är det bara enkilos strandgäddor.

Så hade jag länge formulerat detta dagboksblad i tankarna, när jag förflyttade mig kastandes i badviken. Och så hade jag tänkt att ta med som slutkläm att få det att se ut som om jag bluffade. Alltså att jag i själva verket hade fått en massa storgäddor här och ville hålla konkurrenter härifrån. På något sätt skulle det lysa igenom i reportaget.

Som ett litet oförargerligt skämt. Normalt sett brukar jag ju inte skämta och "Så skriver du fiskeartiklar" varnar uttryckligen för det, men idag hade jag tänkt göra ett undantag.

För så långt stämde det att viken var fruktansvärd jolmig. Ålgräs på varje kast nästan. Enda fördelen att det var lä och som vanligt väldigt bekvämt att vada omkring där. Och som vanligt var det både grumligt och brunt vatten.

Det där med kilosgäddor stämde också.

Så egentligen var det bra att åka hit idag så slipper jag slösa bort tid här på lördag, tyckte jag. Ty även negativ kunskap är bra.

På bilden är det första smågäddan som sprattlar lite.

Men... 
Så är det där extra. Någonting ovanligt som händer. Något som vänder om förtecknen på hela fisketuren. Jag hade gått ända ner till Gravfältet och skulle avsluta där i lä. Som de vet som varit där, är det mycket grunt och mjuk botten. I synnerhet i lågvatten som idag. En smågädda till, det är nog allt man kan hoppas på, tänkte jag.

Jag vet inte om ni har upplevt hur en stor gädda kastar sig över flugan på grunt vatten...
Det känns som...
Det känns, helt enkelt!
Och man behöver inte sväva i tvivelsmål någon längre tid heller att den är stor.
Den här löpte ut duktigt med linan så att jag ett tag trodde den var på väg upp i Ronnebyån. 
OK, där överdrev jag väl lite. Men det får man göra, enligt "Så skriver du fiskeartiklar".

Inte så lång men enormt bred över ryggen bokade jag den till 6,5 kilo. 
Jag bogserade in den till grunt vatten och tog några idolbilder på den.

Eftersom jag inte förväntat mig några storfångster idag tyckte jag inte det gjorde så mycket att fotografen bara försvunnit. Så jag fick allt ta bilderna själv. Därför är det svårt att förmedla dess egentliga storlek. Men jag kan säga att vadarkängorna är i storlek 47.

Kan just undra hur den här gäddan hade stått sig i kommande Gäddfestival?

Något pris hade den säkert genererat men nog inte första eller andra. Ty den var som sagt inte så lång i förhållande till dess vikt.

Nu uppstår frågan: Var detta bara en "freak accident", eller vimlar det av jättegäddor här inne i vikarna? Är hela detta reportage istället en dubbelbluff? Det kanske lönar sig att lägga en dags tävlingsfiske här inne?

Det kan ju eventuella deltagare i helgens Gäddfiskefestival fundera över.

Tilläggas kan att jag även såg en säl här. På samma ställe som i fjol. 

Det var väl ungefär vad jag kan hitta på att skriva idag. Jo, en sak till:
När jag kommit tillbaka till bilen, fick jag reda på var fotografen hade hållit hus. När jag öppnade bagageluckan fanns han där!

Gissa om jag skällde ut honom!
Ligga där och vila sig hela tiden och tro att han skulle få betalt! 
Nej, ytterligare en personaluthyrningsfirma kunde jag stryka från listan.

 

 
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Från land Flugspö Fluglina Väder Tid Död
2001-10-02 Gädda 1 Vit Gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina Vxl moln, f-h SV 12:00 Nej
2001-10-02 Gädda 1 Vit Gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina Vxl moln, f-h SV 12:30 Nej
2001-10-02 Gädda 2 Vit Gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina Vxl moln, f-h SV 13:30 Nej
2001-10-02 Gädda 6,5 Vit Gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina Vxl moln, f-h SV 14:00 Nej

 

 

Tillbaka

©Gagnekulla Network Productions