01-09-26

Vädret: Mulet och lätt duggregn då och då. Svag till måttlig ostlig vind.

Onsdag

 

 

Säsongens sista båtfiske?

 

Tja, blir det inte bättre än idag finns det ju ingen anledning att ge sig ut. Jag vet faktiskt inte varför det inte blev bättre. Det borde ha varit mycket fint fiske idag. Kan inte hitta på något att skylla på egentligen. Därför kan jag mycket väl säga att det var till Aspö jag ställde färden.

"Karlskronas skärgård vimlar av skepp och båtar i alla dess storlekar. I en aldrig sinande ström far de hit och dit, fram och tillbaka och en liten båt får verkligen se upp!"
Så kunde man lätt tro om man ser den här bilden. Men både bilden och texten ljuger. Jag lyckades nämligen fånga bägge de två flytetyg som kan benämnas skepp som man överhuvud taget kan råka få se här ute på fjärden. Nämligen Aspöfärjan och Polenfärjan.
Sedan är det slut.
Men ett grymt svall rev de upp.
I flera veckor, känns det som, har samma ostanvind blåst. Därför satte jag kurs mot Drottingsskär på Aspö för att driva runt ön på sydsidan.

Det hade varit kallt under natten, nästan frost så jag var väl påpälsad. Jag trodde visserligen det skulle bli ordentligt varmt senare och att det skulle klarna upp men det gjorde det inte. 

Nå, det var inte kallt, hade jag väl kommit i halvö bakom Lotsbryggan. Uppriktigt sagt trodde jag att idag skulle bli en sådan dag då man skulle få så mycket fisk att man tröttnade. Vädret och fiske tidigare gånger gav ju faktiskt anledning att anta det. Och så fiske från båt också.
Det är effektivare än från land iförd vadare. Det borde vara det alla gånger!
Eftersom man kan täcka sådana stora områden. Utan större besvär också.
När du vadar har du en fördel; nämligen att du fiskar av ett mindre område väldigt grundligt och effektivt. Du lockar verkligen fram de där halvintresserade. 
Nej, idag var det långt mellan nappen som kan ses i tabellen.

Den första jag fick var nog årets minsta gädda till och med. Alldeles i skuggan av Drottningskärs kanoner. Om man ska överdriva litet.

Även om jag fick ett par fina gäddor lyser fortfarande de stora med sin frånvaro. Inväntar de månne Gäddfiskefestivalen tro?
I år tror jag det finns en rejäl chans att slå skåningarna. De från Bromölla alltså. Jag vet inte vad de har för sig i år för jag har inte hört så mycket ifrån dem alls. Laddar de upp på träningsläger i Danmark månn tro?
De kanske håller på och skriver en bok till och med...?
Åh, på tal om böcker kom jag helt osökt att tänka på en annan sådan. 

Nämligen denna här till vänster.
Vill jag rekommendera den? Eller tar jag med den enbart för att jag själv är med på ett hörn?

Tja, jag vet inte...
Är jag som prinsessan på ärten månne? Är jag lite för petig och missnöjd?
Eller ska man acceptera rena felaktigheter, slarv och nonchalans?

Så här var det; Någon gång i vintras, jag har för mig det var kring jultid, såg jag någon annons eller maning att skicka in sina egna flugrecept just för gädda och annan så kallad oädel fisk. 
Visst, tänkte jag, det kan jag ju göra. Sitter man inne med den allra bästa flugan vill man ju dela med sig så jag skickade väl in ett exemplar och skrev väl några rader. Inte så där noggrant eller utförligt heller om jag minns rätt. Tänkte att om de tar med den i sin bok, hör de väl av sig så jag kan skriva lite mer noggrant.
Så gick det över ett halvår utan att jag hörde något.

Så råkade jag få boken i min hand alldeles nyligen och bläddrade lite i den och råkade få se min fluga. 
Helt självsvåldigt och utan att kontakta mig det minsta hade de döpt om flugan och inte låtit mig granska texten!
Det hade inte ens kostat dem ett frimärke ens utan ett kort mail hade räckt!
Nu blev det viktigaste fel, nämligen kroken. 
Men varför bli förvånad eller bry sig?

Jag har ju haft affärer ihop med fisketidningar och fiskejournalister förut och vet att ens talan är mindre än ringa. Att de förfalskar och håller inne betalningar.
Nå, det är historia nu och det är bland annat därför jag håller till och skriver här. Där jag kan vara min egen fisketidningsredaktör, reporter och fotograf. (Utom att jag ibland får outsourcsa fotograferingsbiten)

Här kan jag själv hitta på och ljuga bäst jag vill!

Och ingen kan klaga heller eller säga upp prenumerationen ty det är helt frivilligt att läsa vad jag skriver och titta på mina bilder.

I och för sig är det bra att de satte ut min hemsidesadress. Att den sedan är så otymplig och svår att minnas är ju inte deras fel. Nej, det är Telias. 
Funderar faktiskt på att ta in på ett webbhotell för då kan man både få en kortare och mer självklar adress samt tillräckligt med utrymme så man slipper dela på sidan.
Fast å andra sidan kostar det pengar. Får se hur jag gör nu snart när mitt Teliaabonnemang går ut.

Något arvode från förlaget har jag heller inte sett till men det bjuder jag på. Så jag vet inte om jag skall rekommendera den här lilla bokserien. Jag menar, har de förfalskat lika mycket på andras flugor som på min är det nog inte mycket som stämmer. Gäddfé... Pah!

OK, nu är det slut på avdelningen förtal och smutskastning.

 Fast innan vi återgår till dagens fisketur vill jag nämna att det faktiskt är en bok enbart om gäddflugfiske på gång. 
Och att pikehunters i Bromölla är med på ett hörn. Men jag tror att den skall ges ut på ett danskt förlag och sedan översättas på flera språk. Skall bli intressant att se vad de skriver. Den lär bli klar någon gång nästa år.
Undrar just om jag själv kommer med på ett hörn. På den historiska avdelningen förstås. Såsom pionjär och banbrytare. För det betraktar jag mig som. 
Naturligtvis var jag inte den förste att få gädda på fluga men att målmedvetet hålla på och utveckla flugor, tillbehör och strategier har jag inte många framför mig.

Jag började på allvar kring 1975 eller -76 nämligen. 

Nähä, nu får det väl ändå vara slut på skryt och självbespegling. Idag hade jag ju inte så mycket att yvas över. Trots att jag är så bra och har en så bra fluga, fick jag inte så mycket. 

Det kunde gå ett par timmar mellan nappen som kan ses i tabellen. Vid den här tiden på året borde gäddan finnas där jag sökte den. På en slags mellanstation nämligen. Inte ute vid de yttersta skären och på djupare vatten och ännu inte längst inne i vikarna, utan precis där jag letade efter den.
Å andra sidan, om gäddan är så förutsägbar hade det inte varit så spännande och roligt att fiska efter den, eller hur?

En stor del av tiden stördes jag av skottlossning. Tydligen har de en skjutbana här på Aspö och skott på skott smällde. Irriterande faktiskt. 
-Vad håller de att träna för nu så dant, tänkte jag. Då kom jag på det. Det är förstås inför höstens fästingsjakt. Från sina muromgärdade byar och instängslade gårdar samlar sig männen för att gå ut och ge sig i kast med vilddjuren. Nu på hösten har de vidriga krypen som invaderat ön växt till enorma proportioner. Fästingar stora som hundkojor kryper fram i terrängen och trampar ner allt med sina sex ben. Eller är det till och med åtta...? 
Då går ortsbefolkningen man ur huse för att decimera beståndet. Beväpnade med älgstudsare av extra kraftig kaliber är det deras enda chans att göra någonting åt plågan!
Tror jag i alla fall. 

Nähä, större än så här blev inte gäddorna idag. Det här är den sista som jag kanske lite optimistiskt bokade till fyra kilo. 


Men den andra fyrakilosgäddan var en lustig typ. Det var en sådan man gärna ville ha under en Gäddfiskefestival i det att den var lång och mager. Då längden är det som avgör. 

Förresten tycker jag att ni är dåliga på att beställa strutsfjädrar. För ni tror väl inte att jag bara hittar på...?

Tycker ni priserna är felaktiga?
Nå, de är väl mest att betrakta som prisidéer som vi affärsmän brukar säga.
Nej, se till att beställa flitigt, jag har nämligen köpt ny bil för förskottet.
OK, det där sista var ett skämt. Fast inte att jag köpt ny bil.

Åh, nu kom jag på vad jag har glömt! 

Nämligen att då och då komma med kloka ord ur skriften "Så skriver du fiskeartiklar". Det var väl pratet om böcker som påminde mig. Jag skall se till att plocka fram den igen och studera den lite till.

Till helgen blir det inget fiske för min del för då skall jag jobba. Får se nästa tisdag om jag sticker ut. Hm... är det bra eller dåligt att sticka ut...?

 
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Från land Flugspö Fluglina Väder Tid Död
2001-09-26 Gädda Aspö 0,5 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Snabbsjunkande Mulet. S-m O 07:30 Nej
2001-09-26 Gädda Aspö 3,5 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Snabbsjunkande Mulet. S-m O 07:45 Nej
2001-09-26 Gädda Aspö 1 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Snabbsjunkande Mulet. S-m O 10:00 Nej
2001-09-26 Gädda Aspö 4 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Snabbsjunkande Mulet. S-m O 10:45 Nej
2001-09-26 Gädda Aspö 3,5 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Snabbsjunkande Mulet. S-m O 11:45 Nej
2001-09-26 Gädda Aspö 4 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Snabbsjunkande Mulet. S-m O 13:00 Nej

 

Tillbaka

©Gagnekulla Network Productions