01-07-19

 

Torsdag

 

 

Vädret: Svag nordvästlig vind och lite sol i början. Så ökande molnighet samt någon timmes stiltje. Vinden vred sig till sydväst och ökade långsamt till måttlig. Vid tio, elvatiden ett par ganska kraftiga regnskurar.

 

Smågäddsfiske

 

 

 

Just det, en massa smågäddor hjälpte upp statistiken idag. Antalsmässigt åtminstone. Tänk att det skulle ta så lång tid innan jag kom ut på fiske! När jag haft semester sedan i måndags menar jag. Men vädret har varit lite instabilt och jag har tänkt att äsch, kommer jag inte ut idag så gör jag väl det i morgon istället. Man har ju semester...
Som till idag hade de dessutom lovat soligt väder. Så mycket sol såg jag då inte till, däremot låg tät dimma över inlandet tidigt på morgonen. Men jag packade i ordning och körde in mot staun. Som tur var lättade tjockan ju närmare havet jag kom och det var god sikt ut mot sjön. Annars hade jag nog vänt och åkt hem igen för köra ut i dimma gör jag bara om jag måste. Det vill säga när det gäller havsöring.

I "Så skriver du fiskeartiklar" är det en dödssynd att berätta om något, vad som helst, som inte har direkt anknytning till fiske. Men vad bryr väl jag mig om det? Skvatt intet. Jag skriver väl som jag vill, här på min egen sida. Är det någon som inte gillar det går det knappast att kräva pengarna tillbaka heller.
Lite VVS-råd är alltid bra. Och vad är egentligen intressantare att berätta om än avloppsrensning?

Visste ni till exempel att ett ordinärt avlopp (som det till höger) tar ungefär fem minuter att skruva ner men ända upp till två timmar att skruva samman igen?
Jo, så är det.

Om man inte har mycket gott minne, är händig eller inte tar en bild på eländet INNAN man börjar nermonteringen.

Se där ett värdefullt tips till andra semesterfirare som också måste utföra sådana tråkiga saker då och då.

Jag lär återkomma i ämnet för jag har även en läckande vattenblandare att åtgärda. Då så... Raskt tillbaka till fisket. 

Först ska jag uppfylla löftet från sist jag var ute. I mitt förra dagboksblad lovade jag ju att visa upp min fotoassistent. Den odugling som hela tiden klippte av gäddorna.

Usch, man kan inte lita på någon nu för tiden. Tyvärr måste jag erkänna att jag skojade med er. Ljög och lurades helt enkelt. Inte hade jag med mig någon person inte. Nej, det var bara det här lilla stativet som jag ställde upp Pentaxen med på förtoften. 

Så när jag skällde på kameraassistenten gjorde jag det i själva verket på mig själv. 

Fast jag antar att många räknat ut det och inte gått på den lätte.
 

Fast... hm... Är de personer som brukar läsa den här sidan så intelligenta egentligen...? Åtminstone tror jag att de förstår skämt. Jag får väl se på besöksstatistiken framöver. 

Till en början stämde meteorolograpporten in perfekt. Blå himmel och morgonsol gör att Hasslöbron skimrar gyllene. Jag kör alltså väster ut idag också. 

Men det säger jag; akta er för den meteorolog som sadlar om och blir politiker!

Molnigheten tilltog nämligen hela tiden och snart försvann solen helt. En missräkning för jag gillar att vara ute i solsken. 

I början gick det väldigt trögt. Dels beroende på stiltjen förstås. Men kanske också på att gäddorna flyttat på sig lite. Jag uppehöll mig nämligen på ungefär samma ställen som sist. För 14 dagar sedan och mycket kan ha hänt i fiskarnas undervattensrike sedan dess.

 

Jag fick gå ner i storlek på flugan. Är det helt stiltje är de allra största svåra att kasta nämligen. Man riskerar också att bli trött i kastarmen. Ty genom en eller annan fysisk formel eller naturlag ökar belastningen på spöt flera gånger om beroende på flugans vikt. Kan det vara hävstångsprincipen? I alla fall känns det stor skillnad i armen. 

Om det berodde på den mindre flugan eller om det bara råkade uppehålla sig en massa smågäddor på samma ställe som jag, vet jag inte. Men på knappt en timme fick jag 6 stycken sådana här två och två och ett halvtkilos gäddor. 

Det bevisar om inte annat att det även är gott om mindre gädda här i den blekingska skärgården. 

Förvånansvärt pigga är de och flera gånger trodde jag de var betydligt större. 

Ett par timmar var också vindförhållandena helt perfekta. Nämligen svag sydvästlig bris som gjorde att man kunde driva i precis lagom takt för att kunna fiska av områdena utan jäkt och stress.

En och annan lite större började stiga på också. 

Den här trekilosen till exempel. Det intressanta med den är att dess plaskande och farande runt i vattnet lockade till sig en dubbelt så stor artfrände.

Man ser här också hur himlen mörknar allt mer och efter ytterligare någon halvtimme började det regna. Men än har inte de första regndropparna fallit, än har jag inte behövt ta på mig regnkläder.

Jag bad min nye fotograf ta det här kortet för jag befarade att jag kanske inte skulle få några större.

Däri hade jag fel.

 

Så vid samma tillfälle. Vid samma ankringsplats och vid samma stenar fick jag här dagens största gädda. Jag vägde den aldrig men bokade den till 6,0 kilo. Av bilden att döma kan den mycket väl väga ännu några hekto. Fast å andra sidan försöker jag hålla fram den mot fotografen för att den ska verka ännu större.

Ja, ja, det finns så mycket fiffel och båg här i världen!

"Så mycket falskhet bor det här" som det står i visan.

Men att så mycket av den varan verkar koncentrera sig på mina dagboksblad...?

 

Under regnet som sedan föll, fick jag även några fyrakilos och även ett par i andra storlekar. Till slut blev tabellen ganska välfylld. 14 gäddor är väl ändå inte så pjåkigt under en morgon och förmiddag mitt i juli.
Ha, säger du ja, kanske den skeptiske fiskedagboksläsaren utropar efter att ha inhämtat budskapet om världens falskhet och hur lögner och bedrägerier sprider sig alltmer och hotar att förgifta hela internet. Hur lätt är det inte att bara sätta dit påhittade siffror! Det där talet om inbyggt sanningsindex i Access var ju bara ett skämt. Ett dåligt sådant till och med!

Som tur är har jag ovedersägliga bevis på att allting i tabellen är sanning. Till vänster bildbevis på det. Jag skriver nämligen upp alla gäddorna allteftersom jag drar upp dem. Annars skulle det inte bli rätt. Jag menar, vem kan hålla reda på så många?
Ett mattegeni? En minneskonstnär? 
Tyvärr är jag intetdera.

Antal, klockslag och vikt plitar jag därför ner noga.

Men ställena har jag extra svårt att komma ihåg efteråt. Och de skriver jag heller inte upp namnen på för tänk om anteckningsboken skulle komma i orätta händer!

Så i det avseendet kan jag erkänna att det kan föreligga lite tvetydigheter i tabellen.

Det skulle väl vara allt för den här gången. Trevlig dag, så när på det uteblivna solskenet.
Synd bara att värmeböljan hade försvunnit och det åter har blivit svalare. Ett gott har det kyliga vädret fört med sig, nämligen att den hotande algblomningen kommit av sig. Den är väldigt störande nämligen i det att den hindrar mig från att se bottnen när jag letar efter friliggande grund ute på djupare vatten. Där de stora går när det är som varmast. 
Till nästa gång funderar jag på en tur till Östra Skärgården. Det skulle bli en större utmaning för där är det i allmänhet sämre än i västra. Så har det varit de senaste åren i alla fall men kanske förhållandena har ändrats? Vi får se hur jag gör.
Hm... En sak återstår kanske... Tyvärr, jag kan inte avslöja min nye fotograf. Lagen om PUL och allt det där. Vissa vill nämligen inte skämma ut sig genom att vara med på mina sidor... 

Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Från land Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2001-07-19 Gädda Kåseholmarna 2 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Snabbsjunkande Mulet, s SV 06:30 Nej
2001-07-19 Gädda Kåseholmarna 2 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Snabbsjunkande Mulet, s SV 06:40 Nej
2001-07-19 Gädda Kåseholmarna 2,5 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Snabbsjunkande Mulet, s SV 06:50 Nej
2001-07-19 Gädda Kåseholmarna 2 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Snabbsjunkande Mulet, s SV 07:00 Nej
2001-07-19 Gädda Kåseholmarna 2 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Snabbsjunkande Mulet, s SV 07:05 Nej
2001-07-19 Gädda Kåseholmarna 2,5 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Snabbsjunkande Mulet, s SV 07:40 Nej
2001-07-19 Gädda Kåseholmarna 3 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Snabbsjunkande Mulet, s SV 08:00 Nej
2001-07-19 Gädda Kåseholmarna 6 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Snabbsjunkande Mulet, s SV 08:15 Nej
2001-07-19 Gädda Kåseholmarna 3 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Snabbsjunkande Mulet, s SV 08:30 Nej
2001-07-19 Gädda Kåseholmarna 2 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Snabbsjunkande Regn, s SV 09:00 Nej
2001-07-19 Gädda Kåseholmarna 4 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Snabbsjunkande Regn, s SV 09:15 Nej
2001-07-19 Gädda Kåseholmarna 4 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Snabbsjunkande Mulet, s SV 10:00 Nej
2001-07-19 Gädda Kåseholmarna 3,5 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Snabbsjunkande Mulet, s SV 10:30 Nej
2001-07-19 Gädda Kåseholmarna 1,5 Vit Gäddsara Ja Nej Nej Ja Snabbsjunkande Mulet, s SV 11:00 Nej

 

Tillbaka till Huvudmenyn

©Gagnekulla Network Productions