01-03-14

 

Vädret: Regnskurar och svag sydvästlig vind.

 

Kort, delvis misslyckad fisketur med rullproblem.

 

 

 

Egentligen skulle jag inte ut och fiska idag. Men hade inte ro att gå hemma. I mitt jobb har jag ledigt då och då mitt i veckan så det är därför jag kan ut ibland mitt i veckan. Dessutom verkade vädret lovande. Det hade blåst friskt och varit milt tidigare i veckan så isen som låg kvar så sent som i söndags borde ha försvunnit nu, tänkte jag. Så redan vid halv nio svängde jag ut på vägen med den gamle Saaben.

Precis som i söndags harmonierade de yttre förhållandena med de inre. Regnigt, ruggigt och disigt. Antagligen just därför lättade sinnesstämningen något och jag kunde flytta över mer tankar till själva fisket.

Jag hade bestämt mig för att pröva de ställen som i söndags låg under isen. Därför svängde jag av E22 till vänster i Hasslökrysset och körde ut till Almö igen.

 

Det där med "Bra Fiskeplats" som det står på skylten skall inte tolkas alltför bokstavligt. Men området är bra skött med fina stigar, parkeringsplatser och undanröjd snårskog. Lite väl tillrättalagt till och med. Stora områden med grunda, steniga vikar med sandbotten mellan. Ett paradis för gäddflugfiskaren iklädd sina vadare kan man tycka. Men i motsats som det brukar vara med gäddorna, att de finns lite överallt, verkar de bara uppehålla sig på ett ställe häromkring. 

Fast jag är ingen expert på området men de gånger jag har varit här har det stämt. 

Från parkeringen gick jag någon km söderut på vägen för att sedan bryta igenom strandvegetationen och vada ut i vattnet. Nu pratar vi om västra sidan av Almö. 

 

Har man sett på maken! Redan på fjärde eller femte kastet, virvlade det duktigt någonstans kring flugan och det vara bara att göra motryck. Fast fisk!

Egentligen är varken den här gäddan eller ens fisketuren någonting att skriva några längre paragrafer om. Några hyggliga bilder blev det och de får väl tala för sig själva.

 

En ordinär fyrakilosgädda bara.

Den var i alla fall ett kul tecken på att teorierna stämde att de börjar ge sig in på grunt vatten inför leken. Eller om de stannat där hela tiden, jag vet inte. Som jag tidigare sagt ska man ju inte alls fiska gädda nu under den stundande leken. Därför känner jag inte till så mycket om var de brukar finnas, tidpunkter och så vidare. 

Jag kan passa på att förtydliga en sak som jag påstod förra gången. Nämligen att vi mest brukar äta den prickiga och blanka fisken. Det beror alls icke på att gäddan skulle vara sämre som matfisk. Tvärtom. Det är bara det att en gädda är en alltför värdefull sportfisk för att man bara skall kunna dra upp den en gång!
I kontrast då till diverse regnbågar, havsöringar och laxar...
Därför släppte jag tillbaka den här gäddan och fortsatte. 

Efter en stund fick jag en till. Bara en tvåkilos men det blev så bra bilder på den att den får komma med på två stycken. 
Den simmade på och plaskade riktigt kavat. 

 

 

Som sagt... Så mycket mer än så här blev det inte. Jo, en ett och ett halvt kilos högg också, men den fick inte vara med på bild.

Allt som allt, tre hugg och tre landade gäddor. Det betyder att jag fått upp samtliga som nappat i år. Får se hur länge den sviten håller i sig. Kamasan är inte så tokigt!

Ovanstående hände nog under den första timmen och det blev ju en utmärkt inledning, tänkte jag och gick ett bra stycke inåt vikarna. Fiskade knappt ytterligare en timme utan att få kontakt.
 Då började rull-eländet krångla. Den nya spolen hoppade loss när jag drog ut löslina och sjönk till botten. Det är en intressant upplevelse att försöka fiska upp en spole på ungefär en halv meters djup. Tio meter fluglina och kanske 50 m backing återstod innan spolknuten. Jag hivade och drog och spolen snurrade. Drog man riktigt häftigt kom den upp till ytan och efter några plaskande försök lyckades jag fånga in den. Muttrande vevade jag in och trasslade upp löslinan som kommit fri. Jag knäppte på spolen på rullen igen och fortsatte fiska. Jag trodde att jag råkat komma åt utlösningsknappen av misstag och att det var en engångshändelse. Det var det inte. Det upprepades ett par gånger innan jag tröttnade. Då hade jag stuckit ner armen till axeln för att få tag den ¤#&&¤& spolen! Istället för att söka mig till nya, bättre vatten gick jag tillbaka till Saaben och körde hem.

 
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Från land Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2001-03-14 Gädda Almö 4 Vit Gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina Regn, sv Sv 09:15 Nej
2001-03-14 Gädda Almö 2 Vit Gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina Regn, sv Sv 09:45 Nej
2001-03-14 Gädda Almö 1,5 Vit Gäddsara Nej Ja Nej Ja Flytlina Regn, sv Sv 10:30 Nej

Hm... Sedan några veckor har jag Office 2000. Köpt helt lagligt till förmånserbjudande från mr Gates själv. Jag måste berömma honom för att det nu går så lätt att kopiera över en tabell från Access hit. Förr fick jag krångla, förminska och förstora de enskilda fälten för att det skulle passa. Nu går det automatiskt. Bra gjort, Bill!

 

Tillbaka till Huvudmenyn

©Gagnekulla Network Productions