01-03-02

Vädret: Nollan plus, minus en grad. Svag till måttlig nordostlig vind. Mulet.

 

Gökalv

 

Isfritt på Gö, har det rapporterats i veckan. Det är nämligen så att jag känner en hundägare som ofta förlägger sina hundpromenader här. Eftersom jag bor närmare tre mil från Ronnebyfjärden kan jag ibland betrakta jycke-promenerandet med lite mildare ögon. Såsom egen ledarskribent kan jag byta åsikt precis när det passar mig.

Eftersom jag högtidligt lovat mig själv att det var slut på det fåfänga sökandet efter regnbåge den här säsongen, blev jag minst sagt förvånad när jag plötsligt befann mig på Gökalv badplats parkering igen! Inte bara mig själv för övrigt, utan även er, dryga hundratalet läsare i veckan som enligt Site-meter, besöker min lilla värld.
Nå, det var väl inget annat att göra än vada ut och göra en snabbkoll på de vanligaste ställena. Det gav naturligtvis ingenting. När skall jag egentligen fatta att den säsongen är slut nu?

Nu kommer den tid när tidningarna har små reportage om länets alla premiärer i havsöringsåarna. Den första läste jag nyss. Från Mieån i Karlshamn. Där fick de nog mer regnbåge än havsöring. Så det är uppe i åarna regnbågen befinner sig nu. 
Idag lördag, är det premiär i Nättrabyån men där brukar öringen överväga gentemot regnbågen. Förresten överväger jag själv att köra dit och kolla läget idag med min Pentax. Just det, den har jag lyckligt och väl fått tillbaka efter vistelsen hos serviceteknikerna. 

Det är inte helt omöjligt att det blir ett reportage om det. Fast i så fall får ni läsa det på annan plats. Det ser nämligen ut som jag skall ha hand om Nättraby SFKs hemsida också. 

 

Kameran funkar, så  nu är jag igång och fyller sidorna med bilder. Som till exempel denna här till höger.

Kallt och ruggigt ser det ut men det var skönt att bara få kasta. Lite högvatten förstås eftersom vindarna den sista tiden kommit från norr. Efter någon timme gick jag tillbaka till den gamle Saaben och krånglade mig in på förarplatsen.

Jag vet inte hur vanligt det är att köra bil iklädd vadarbyxor men det går faktiskt ganska bra.

Mitt egentliga mål var faktiskt Lindö. Det ligger bara ett par kilometer ifrån Gö och jag hade viken öster om själva udden i åtanke.

 

 

 

Lindö udde

 

 

Den här viken är väldigt grund på sina ställen och därför kan det vara bra med lite högt vatten. Jag trodde också att några vintergäddor skulle uppehålla sig där. Det kan nämligen vara ganska hyggligt där på hösten. 

Man får ha ögonen öppna in mot sommarstugorna till vänster. En av dem bebos nämligen av en äldre dam som Hans och Greta nog skulle känna igen, vore de här på besök. 

Fast idag syntes hon inte till. Kanske tillbringar hon likt drakarna, vintern i dvala...?

Hm... hoppas inte ovanstående uppgifter bryter mot PUL på något sätt...

Tyvärr visade sig viken lika fisktom som Gökalv. Kanske det fanns fullt med slöa gäddor som inte brydde sig om flugan?

Sällan!

Nog ser den simmande gäddsaran ut som om ni ville nappa på den vore ni en aldrig så vinterstel gädda!

Nej, finns de inte på grunt vatten måste de finnas på djupt. Det är väl vinter nu, antar jag. Det här fiskeåret har varit så förvirrande i och med jag har sträckt ut förra årets säsong så långt att jag inte riktigt vet om den ännu har slutat. Normalt sett brukar januari - mars vara en viloperiod för mig nämligen. De senaste veckorna har det också varit riktigt vinterväder och jag skulle tro att vattnet är som kallast just nu. Kanske gäddorna står djupt och avvaktar den riktiga vårens ankomst. 

Nu har jag också äntligen blivit färdig att lämna in utombordaren till service. Sedan skall bara årorna och mittbrädan lackas ett par gånger och  båtbottnen svartmålas så kan det bli tal om sjösättning i slutet av månaden. Förr om åren har det enbart varit havsöringen som gällt i april men kanske jag ändrar lite på det i år. Istället för att svära ve och förbannelse så fort man sett en gädda under öringfisket kanske man ska kombinera lite mer?
Man kanske inte helt skall lägga undan vadarna utan ibland pröva inne i vikarna efter grova gäddor? De dagar vädret är olämpligt att ge sig ut till havs utomskärs?
Redan nu har jag lagt in om några extralediga dagar för att passa in sådana med lämpligt väder, så gott om tid kommer det att bli.

Se så läckert det ser ut! 

Visst känns det frestande att lägga ut hela fluglinan halvvägs till Tote där ute. Känna tillfredsställelsen när man ser flugan landa precis där den ska ett par meter bakom själva fluglinan en halv sekund efter med ett litet plask.

 

Tote är den lilla pricken en bit ut. Ett stort, fyrkantigt gammalt sten- och murbruksbeläte. Tror det är ett militärt övningsmål för F17.  Ovan har jag berört lite folksagomotiv och för att inte i onödan påminna om den som handlar om luffaren som kokade soppa på en spik, är det väl bäst att sluta nu.

Tillbaka till Huvudmenyn

©Gagnekulla Network Productions